Faktaark om kosmetik og kemiske stoffer

Faktaark om kosmetik og kemiske stoffer

Det kan være svært som forbruger at få overblik over, hvad der er fakta og hvordan man skal forholde sig, når man køber og bruger forskellige produkter – til sig selv eller sine børn. Miljøstyrelsen har udarbejdet en række faktaark om kosmetiske produkter og forskellige temaer - eksempelvis hormonforstyrrende stoffer, allergifremkaldende stoffer og meget mere.

EU's arbejde med kosmetik

Skal kosmetik godkendes af myndighederne før det må markedsføres? Må producenterne udføre dyreforsøg med kosmetiske produkter? Og er der nogen, der registrerer bivirkninger ved brug af kosmetik? Læs her om, hvilke regler der gælder for kosmetik i EU.

Siden 1976 har EU haft fælles regler om markedsføring af kosmetik – disse fremgår af kosmetikdirektivet, som i Danmark er implementeret ved Kosmetikbekendtgørelsen. Fra juli 2013 erstattes direktivet af en forordning, der rummer de samme regler plus nogle flere om kosmetik. Nedenfor er reglerne gennemgået, som de fremgår af forordningen, og kun hvor der er forskel på, hvad der kommer til at gælde med forordningen i forhold til det, der nu gælder med direktivet, er det nævnt, hvad der gælder hvor.