Faktaark om creme og lotion

Ifølge lovgivningen om kosmetik skal cremer og lotions være sikre for menneskers sundhed. Det betyder dog ikke, at man ikke kan udvikle allergi over for en ingrediens i produktet. Der er nemlig nogle ingredienser, som har en højere risiko for at forårsage allergiske reaktioner end andre. Derfor er det altid vigtigt at være opmærksom på, hvordan din hud reagerer på nye produkter, og søge lægehjælp, hvis du oplever allergiske reaktioner som kløe, rødme eller hævelse.

Cremer og lotions til krop og ansigt kan indeholde et stort antal forskellige ingredienser. De typiske ingredienser i disse produkter er vand, fugtgivende stoffer, blødgørere, emulgatorer, antioxidanter, konserveringsmidler, pH-regulerende stoffer, parfume og farvestoffer. Nogle cremer eller lotions kan også indeholde plantestoffer eller andre ingredienser, der anføres at have bestemte virkninger, som for eksempel at berolige eller stramme huden op. 

Nogle af de ingredienser i cremer og lotions, som kan give allergi er parfume, konserveringsmidler og planteekstrakter. Derudover er der også nogle andre stoffer, som du bør være særligt opmærksom på. For eksempel kan frugtsyrer gøre huden mere sart over for sol. 

Læs mere om plejemidler til børn
Læs mere om solbeskyttelse

Parfume

Mange cremer og lotions dufter, fordi der er tilsat parfume. Parfumen kan også være med til at dække over lugten af de andre ingredienser i produktet. Når du bruger en creme eller lotion, bliver den siddende på huden i lang tid. Det betyder, at huden er i kontakt med parfumestofferne i længere tid. Derfor er der en større risiko for at få parfumeallergi af cremer og lotions end af for eksempel sæbe, som du skyller af igen.

Hvis der er parfume i en creme eller lotion, skal det stå på ingredienslisten som "parfum" eller "aroma". Ofte er parfumen en blanding af mange forskellige stoffer, og som udgangspunkt behøver de enkelte stoffer ikke at blive nævnt hver for sig eller blive deklareret som det også hedder.  Men i EU har man vedtaget, at nogle bestemte parfumestoffer, som kan give allergi, skal nævnes med navn på ingredienslisten. På den måde kan man som allergiker undgå det eller de parfumestoffer, man ikke kan tåle.

Konserveringsmidler

Konserveringsmidler bliver tilsat i produkter som cremer og lotions for at undgå vækst af bakterier og svampe. Nogle konserveringsmidler kan dog give allergi.

Måske har du hørt om debatten omkring parabener, som er en type konserveringsmidler. Parabener giver meget sjældent allergi, men der har været bekymring om, hvorvidt de kunne være hormonforstyrrende. 

Miljøstyrelsen har arbejdet meget med dette i EU og fået lavet flere ekspert vurderinger af parabeners mulige skadelige effekter og risikoen ved at bruge produkter med forskellige parabener. Det viste sig, at der ikke er nogen risiko ved at bruge kosmetiske produkter med parabener for voksne og børn over tre år. Men det kan ikke udelukkes, at der er en risiko for børn under tre år ved at bruge produkter med visse typer af parabener. Derfor er det i Danmark forbudt at importere, sælge og bruge visse parabener i kosmetiske produkter til børn under tre år.

Et andet konserveringsmiddel formaldehyd, har forårsaget mange allergitilfælde. Ifølge kosmetikforordningen - en EU-forordning, der gælder for alle kosmetiske produkter markedsført i EU - er det forbudt at tilsætte formaldehyd til kosmetiske produkter. Dog er det tilladt at tilsætte visse ”formaldehyd-releasers", der frigiver formaldehyd og dermed har en konserverende effekt.

For at beskytte forbrugerne skal produkter, der indeholder en eller flere formaldehyd-releasers, have en advarsel på etiketten om tilstedeværelsen af formaldehyd, hvis indholdet overstiger et bestemt niveau. I flere år arbejdede Miljøministeriet for at få denne grænseværdi nedsat i EU for at hjælpe forbrugere med allergi over for formaldehyd med at undgå kosmetik med dette stof.

Takket være pres fra Danmark er grænseværdien nu sænket markant fra 0,05% til 0,001%. Du kan læse mere om denne nyhed her.  Læs nærmere i denne nyhed.

Nogle studier har dog fundet formaldehyd i produkter, hvor der ikke var en formaldehyd-releaser på ingredienslisten, hvilket har skabt undren over, hvor dette formaldehyd kommer fra. I lyset af dette har Miljøstyrelsen gennemført et undersøgelse om emnet. Læs mere om undersøgelsen

Der har i nogle år været debat om den type konserveringsmidler, der kaldes parabener. Parabener er kun meget sjældent årsag til allergi. Debatten har derimod handlet om, hvorvidt disse stoffer kunne være hormonforstyrrende.

Miljøstyrelsen har været meget aktiv i EU på dette område og har fået lavet flere ekspertvurderinger af parabeners potentielle skadevirkninger og risikoen ved at bruge produkter med de forskellige parabener. Konklusionen er, at der ikke vurderes at være en risiko for voksne og børn over 3 år. Til gengæld kan det ikke udelukkes, at der er en risiko ved at bruge produkter med visse parabener til børn under 3 år.

Planteekstrakter

Nogle cremer og lotions indeholder ekstrakter fra planter og blomster. Disse er med til at give produktet forskellige egenskaber, som kan være alt fra duft til blødgørende eller beroligende effekter på huden. Plantestoffer kan i nogle tilfælde være allergifremkaldende, og det gælder også, hvis det er økologiske ekstrakter.

Der er en udbredt misforståelse, at hvis et stof findes i naturen - så er det mindre problematisk. Det er dog ikke altid tilfældet.

Allergi

Allergi er en meget individuel ting, og det er umuligt at forudsige, hvem der vil udvikle det, da nogle mennesker er mere følsomme end andre. Hvis du oplever symptomer som rødme, hævelse og kløe, bør du straks stoppe med at bruge det produkt, du mistænker for at være årsagen. Hvis du hos en hudlæge finder ud af, hvad du er allergisk over for, kan du nemmere forsøge at undgå det i produkter fremover.

Frugtsyrer

Frugtsyrer som glykolsyre (glycolic acid), mælkesyre (lactic acid) eller citronsyre (citric acid) tilhører gruppen af stoffer, man også kalder alfa-hydroxy-syrer (AHA – Alpha Hydroxy Acids). De tilsættes typisk med det formål, at produktet skal kunne peele, dvs. fjerne det yderste lag af døde hudceller. Frugtsyrer gør dermed ofte huden mere sart umiddelbart efter brug, så der har du større risiko for solskoldning, hvis du opholder dig i solen. Det er vigtigt, at du sørger for at beskytte dig mod solen, hvis du har brugt et produkt med frugtsyrer, enten ved at holde dig i skyggen eller bruge solcreme med en høj faktor.