Faktaark om talkum i kosmetik

Miljøstyrelsen har modtaget flere henvendelser om, hvorvidt det er farligt at bruge skønhedsprodukter med talkum. Det skyldes, at talkum kan indeholde spor af det kræftfremkaldende stof asbest.

Du kender sikkert til talkum, fordi det kan være en ingrediens i babypudder. Men selv som voksen bruger man også produkter med talkum, da stoffet findes i bl.a. pudder, blush, highlightere og bronzere. 

Talkum, der er et mineral, findes naturligt i jorden. Asbest kan forekomme i jord i forskellige geografiske egne. Når talkum udvindes, så kan man risikere at medtage små mængder af asbest, som kan ligge nært ved talkum i jorden. Det betyder, at der kan følge rester af asbest med over i de færdige produkter som f.eks. øjenskygge, pudder, blush, bronzere og highligtere. Det har derfor igennem årene været diskuteret, om talkum kan øge risikoen for kræft, når det anvendes i kosmetiske produkter.

Det er et helt væsentligt krav i kosmetiklovgivningen, at kosmetiske produkter skal være sikre for menneskers sundhed. Det er forbudt at tilsætte asbest til kosmetik, der markedsføres i EU. Spor af et forbudt stof, som utilsigtet er til stede i det kosmetiske produkt, er dog tilladt, hvis det er teknisk uundgåeligt, og kun hvis produktet er sikkert at anvende for forbrugeren.

Forskning i sammenhængen mellem kræft og brug af kosmetik med talkum

Miljøstyrelsen har fulgt forskningen tæt og har senest i 2022 bedt eksperter fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) om at gennemgå de videnskabelige studier, der findes om sammenhængen mellem brug af kosmetiske produkter med indhold af talkum og risikoen for kræft. DTU konkluderer, at der på grundlag af den eksisterende viden ikke er grund til at formode, at talkum i kosmetiske produkter kan give en øget risiko for kræft.

I 2018 foretog de hollandske myndigheder en undersøgelse, hvor de analyserede 296 kosmetiske produkter for asbest. I undersøgelsen indgik de typer af kosmetiske produkter, som ofte indeholder talkum. 232 produkter indeholdt talkum, og i to af disse blev der fundet asbest (tremolit fibre). På den baggrund konkluderede de hollandske myndigheder, at det er muligt at producere kosmetiske produkter med talkum, hvori der ikke er rester af asbest. Der findes ingen tilsvarende undersøgelser af, hvordan det ser ud på det danske marked.

Der foretages stadig forskning på området, bl.a. er de amerikanske myndigheder (FDA) i gang med et større projekt, hvor de analyserer prøver af talkum for asbest. Miljøstyrelsen følger løbende med i, hvad der sker på område