Faktaark om Permanent og hårudglatning

Produkter til at lave permanente krøller og produkter til at udglatte krøllet og kruset hår fås både i en version, der anvendes hos frisøren og en, der kan anvendes af forbrugeren selv. I begge tilfælde er der tale om stærke kemikalier, der kan ætse hovedbunden eller give allergi.

Permanentvæske

Produkter til permanent indeholder typisk thioglycolsyre, som kan virke ætsende på hovedbunden. Hvis du vælger at permanente dit hår selv, bør du være meget omhyggelig med at følge brugsanvisningen.

Du skal også være opmærksom på, at det ikke er en god ide at udsætte din hovedbund for mange forskellige hårprodukter over kort tid, som fx hårfarve eller hårblegningsmidler. Hvis du afbleger eller farver håret og derefter bruger permanentvæske eller omvendt, øger du risikoen for sart og irriteret hovedbund samt allergi, og du øger risikoen for, at håret knækker og falder af.

Hårudglatningsprodukter 

Hårudglatningsprodukter eller hårudstrækningsmidler bruges til at gøre krøllet eller kruset hår glat. En del af de nyere hårudglatningsmidler kan indeholde formaldehyd, der er allergifremkaldende og ulovligt at anvende til hårudglatning. EU’s Videnskabelige Komite for Forbrugersikkerhed er i øjeblikket ved at tage stilling til, om brugen af formaldehyd i hårudglatningsprodukter er sikker.

Hvis du overvejer at få glattet dit hår kemisk, bør du sikre dig, at der findes en brugsanvisning på dansk – uanset om du vil gøre det derhjemme eller hos frisøren. Hvis der ikke er danske sikkerhedsforskrifter for anvendelsen, er det nemlig ikke et lovligt produkt. Vælger du at udføre udglatningsbehandlingen selv, skal du være meget omhyggelig med at læse og følge brugsanvisningen. Der er eksempler på, at brugere har mistet håret eller har fået øjenskader efter hårudglatning.
Hårudglatningsmidler må aldrig bruges på bleget hår eller på hår, som er behandlet med produkter, der indeholder stoffer som ammonium thioglycolat, metalliske salte eller ammonium bisulfit. Disse kemikalier findes typisk i hårfarver eller permanentvæsker. Med andre ord: Hvis du har farvet, bleget eller permanentet dit hår, bør du ikke anvende et hårudglatningsprodukt.