Faktaark om nanomaterialer i kosmetik

Nanomaterialer bliver anvendt i kosmetiske produkter såsom solcremer, hårfarver og make-up produkter. EU-Kommissionen holder nøje øje med de nanomaterialer, som indgår i kosmetik.

Hvis man ønsker at sætte et kosmetisk produkt, der indeholder ingredienser på nanoform på markedet, så er der flere regler, som man skal følge, end der er for produkter uden disse ingredienser. Dette skyldes, at vi stadig ikke ved så meget om nanomaterialers egenskaber, og der er derfor ekstra fokus på sikkerheden af de pågældende produkter.

Er kosmetiske produkter indeholdende nanomaterialer sikre at bruge?

Nogle af de ingredienser, der anvendes i kosmetiske produkter, er i de senere år også blevet fremstillet på nanoform. Således findes disse ingredienser nu i to partikelstørrelser. Egenskaberne ved de to forskellige partikelstørrelser kan være meget forskellige. Årsagen til dette er, at nanopartiklers uanseelige størrelse på mellem 1 og 100 nanometer (1 nanometer = en millarddel af en meter) kan medføre, at materialet opfører sig anderledes, når det f.eks. kommer på huden. I og med at nanomaterialer er så små, så hersker der bekymring om, hvorvidt det gør det nemmere for disse stoffer at trænge ind i kroppen.

Dette skal undersøges grundigt, inden det kosmetiske produkt indeholdende nanomaterialet sættes på markedet. Virksomheden, der fremstiller produktet i EU eller importøren heraf, er ansvarlig for, at der bliver foretaget en sikkerhedsvurdering af hele produktet samt af selve nanomaterialet. Her bliver der også taget stilling til, hvordan størrelsen af partiklerne i nanomaterialet kan påvirke sikkerheden af produktet.

Du kan læse mere om sikkerhedsvurdering af nanomaterialer i kosmetik i den engelske guide udarbejdet af VKF - EU's Videnskabelige Komite for Forbrugersikkerhed  (på engelsk SCCS - Scientific Committee for Consumer Safety): Guidance on the safety assessment of nanomaterials in cosmetics. I den bliver det bl.a. også diskuteret, hvordan et nanomateriale kan defineres.

Hvordan kan jeg se, om et kosmetisk produkt indeholder et nanomateriale?

Virksomheder, der markedsfører kosmetiske produkter, hvori der indgår nanomaterialer, skal sørge for, at det tydeligt fremgår af produktets emballage, at en eller flere ingredienser er på nanoform. Dette gøres ved at skrive (nano) efter den pågældende ingrediens’ navn.

Det skal dog understreges, at det faktum, at et produkt indeholder et nanomateriale, ikke er ensbetydende med, at produktet er mindre sikkert at anvende end produkter, der ikke indeholder nanomaterialer. Grunden til, at der er krav om, at det skal fremgå af produktets mærkning, er, fordi man gerne vil give forbrugeren så mange oplysninger som muligt om de produkter, der findes på markedet.

Ingredienser på nanoform er typisk farvestoffer, UV-filtre og konserveringsmidler. EU-Kommissionen har udarbejdet et katalog over alle nanomaterialer, der anvendes i kosmetiske produkter. Kataloget bliver løbende opdateret.