Faktaark om Makeup og rensemidler

Makeup som øjenskygge, mascara og læbestift adskiller sig fra anden kosmetik ved, at de indeholder mange farvestoffer. Det kan give en øget risiko for allergi. Rense- og peelingprodukter kan indeholde parfume, og nogle af dem kan gøre huden mere sart umiddelbart efter brug.

Makeup

Makeup produkter indeholder mange farvestoffer. Nogle farvestoffer virker allergifremkaldende på nogle mennesker. Der kan forekomme rester af nikkel i farvestofferne i en mascara. Det betyder, at hvis du i forvejen er allergisk over for nikkel og er meget følsom, kan du risikere at reagere på en mascara ved at få udslæt på huden, hvor der er kontakt med produktet.

Læbeprodukter

I produkter til læberne, f.eks. læbestift og læbepomade, kan der være både mineralsk fedt og plantefedt. Mange læbeplejeprodukter indeholder desuden parfume- eller aromastoffer.
Røde læbestifter kan indeholde spormængder af bly, der kan findes som en urenhed i farvestoffet. Miljøstyrelsen har flere gange risikovurderet indholdet af bly fundet ved analyser og vurderer, at selv om bly er uønsket i læbestifter, er indholdet så lavt, at der ikke er grund til bekymring, selv hvis man skulle have et dagligt forbrug af produkterne.

Renseprodukter

Specielle rensemidler som rensemælk/-lotion eller gel anvendes både til at fjerne makeup og til at rense huden med. De forskellige typer af renseprodukter er vand- eller oliebaserede afhængig af, hvad de er beregnet til at fjerne. Derudover bruger mange skintonic, som ofte er alkoholbaseret, og kan udtørre huden, hvis den i forvejen er sart. Mange renseprodukter indeholder parfume, der kan være allergifremkaldende, og som ikke i sig selv har nogen betydning for den rensende effekt.

Peeling

Man skelner mellem mekanisk og kemisk peeling.
Mekanisk peeling foregår med produkter, der indeholder små korn/partikler enten af plastic eller naturmaterialer som eksempelvis finmalede valnøddeskaller. Produkterne skrubber døde hudceller af huden, som efterfølgende er mere følsom end ellers. Produkterne bør ikke bruges på den tynde hud omkring øjnene.

Kemisk peeling foregår typisk med syre, som fx frugtsyrer, som glykolsyre (glycolic acid), mælkesyre (lactic acid) eller citronsyre (citric acid), der tilhører gruppen af stoffer, man også kalder alfa-hydroxy-syrer (AHA). De tilsættes typisk med det formål at produktet skal kunne peele, dvs. fjerne det yderste lag af døde hudceller. Frugtsyrer gør dermed ofte huden mere sart umiddelbart efter brug, så du har større risiko for solskoldning, hvis du opholder dig i solen. Det er vigtigt, at du sørger for at beskytte dig mod solen, hvis du har brugt et produkt med frugtsyrer, enten ved at holde dig i skyggen eller bruge solcreme med en høj faktor.