Naturkanon

Om Danmarks Naturkanon

Overalt i Danmark findes smuk, spændende og nogle gange også vild natur, som har noget helt særligt.

I 2018 er 15 natursteder udvalgt som Danmarks Naturkanon. Her på siden kan du læse om stederne, og hvorfor de er valgt.

Da de 15 steder skulle udvælges, havde alle på hjemmesiden mulighed for at nominere et eller flere af deres favoritsteder. Det blev til 1.671 forslag fordelt på over 500 skove, bakker, enge, heder, søer, åer, klinter, klitter, klipper – og hvad dansk natur ellers byder på.

En jury, som blandt andet bestod af Sebastian Klein og Bonderøven, samlede alle forslagene og brugte dem som inspiration, da de i første omgang skulle finde 30 kandidater til den danske naturkanon, ligeligt fordelt blandt de danske regioner. 

Efter offentliggørelsen af de 30 nominerede steder kunne alle hjælpe deres favorit natursted i opløbet om at blive blandt de 15 endelige naturkanon steder ved at dele deres personlige beretninger om et sted. 1.200 personlige beretninger blev det til, mange af dem er bevægende små fortællinger, som bekræfter, at naturen er noget særligt.

Dem lod juryen sig inspirere af, og derudover har juryen bedømt og udvalgt de 15 steder i Danmarks Naturkanon ud fra en række politisk fastlagte kriterier:

  • Den enkelte lokalitet skal have smuk natur og noget særligt, der er værd at besøge.
  • Lokaliteten skal have en væsentlig biologisk, geologisk eller landskabelig værdi.
  • Der skal være offentlig adgang til hele lokaliteten eller til væsentlige steder inden for den.
  • Der skal være mindst én specifik geografisk lokalitet som nemt kan formidles og være en naturlig indgang for dem, der vil besøge naturområdet.
  • Indenfor hver af de fem regioner, skal der udvælges tre naturkanon steder.

Danmarks nye Naturkanon udspringer af ”Regeringsgrundlag - Marienborgaftalen 2016”.