Vind Hede og Stråsø Plantage

Den mægtige Vind Hede udgør den østligste del af Stråsø Plantage. Området ligger vest for landsbyen Vind og sydvest for Holstebro i Vestjylland.

Vind Hede og Stråsø Plantage er kernen i et sammenhængende hedelandskab, som er et af Danmarks største. Det var her urfuglene i sin tid holdt til. For 50 år siden var der stadig hundredvis; for 20 år siden forsvandt de sidste fra Danmark. Men i 2017 var der samlet næsten tusind krondyr på Vind Hede, og et ulvepar fødte hvalpe for første gang i 200 år i Danmark – langt borte fra mennesker, larm og forstyrrelser.

Bæverne og vildlaksen boltrer sig i Råsted Lilleå, som løber gennem området omgivet af egekrat. Og kantareller, karljohan-svampe, blåbær og tyttebær frister de besøgende.

Men der er meget andet at opleve i området. Oddere, ravne, en masse småfugle og mange forskellige planter, flere af dem sjældenheder som vårkobjælde og gøgeurter.

Størstedelen af hederne omkring Stråsø Plantage er kuperede med spor fra tidligere tiders sandflugt, og de har aldrig været tilplantet. Permanente fældninger i plantagen sikrer, at heden får lov at vinde frem, så der bliver plads til vildere vidder og flere store græssere. Det er svært at finde en bedre repræsentant for det hedelandskab, som engang dækkede store dele af Jylland.

Hør podcasten om Vind Hede og Stråsø Plantage

Der er ikke ligefrem overrendt af mennesker i det store rå naturområde i Vestjylland, hvor også ulven holder til. Du kan endda fare vild herude, så stort er det. Det betyder også, at det er et sted, hvor du kan få lov til bare at være dig. Og det er blandt andet noget af det, naturfotograf Lars Mikkelsen søger. Det hjælper med at holde PTSDen i skak, som han fik i forbindelsen med sit arbejde som soldat i Balkankrigen i 90erne. Han har færdes i området med sit kamera i mange år og ser kun naturen blive rigere. Biolog Hans Jørgen Degn holder mindst ligeså meget af hedelandskabet, men ser det med helt andre øjne. Han er bekymret for, at heden snart helt forsvinder, fordi vi ikke påvirker den nok. Men mageløst, det er der. Vært og producer: Dorte Dalgaard. Musik: Dans & Lær

Podcasten om Vind Hede og Stråsø Plantage

Juryens begrundelse

Det bølgende hedelandskab på Vind Hede og de udstrakte indlandsklitter beplantet med bjergfyr og gran i Stråsø Plantage giver et storladent indtryk af ’al Jyllands vælde’. Her er der plads til, at naturen kan udfolde sig. Her får man stadig indtryk af de store vidder, som er et alt for sjældent syn i Danmark.

Og her er der langt til naboen, men tæt til den indre ro. På Lærkehøj stod H. C. Andersen for 160 år siden og skuede ud over landskabet, inden han skrev ’Jylland mellem tvende have’. I dag er det blevet krondyrenes og ulvenes land. Her kan dyr og mennesker opleve den frihed, de savner i resten af landet.