PFAS

De fleste har hørt om PFAS, men få ved, hvad det egentlig er. Som forbruger kan du heldigvis gøre en forskel ved at undgå PFAS i den nye produkter, du køber og bruger i hverdagen.

Vi kan være med til at minimere mængden af PFAS i vores egen hverdag og i samfundet generelt ved at undgå PFAS-holdige produkter, når vi køber nyt. Vores indkøb er vigtige, fordi det er her, vi som forbrugere selv kan gøre noget

Se efter miljømærker, når du handler vand- fedt og smudsafvisende produkter, så er du allerede godt på vej.

Se efter miljømærker når du køber nyt!


...og mærkninger som
”Fri for fluorstoffer”, ”PFC-fri”, ”PFAS fri”, ”Flourcarbon fri”, ”fluourine-free” og ”fluorfri”

Disse miljømærker skal du kigge efter for at undgå PFAS

Yderligere information om PFAS

Hvorfor fokus på kosmetik, imprægneringsmidler og outdoortøj- og udstyr

I første omgang sætter Miljøstyrelsen fokus på tre produktgrupper - kosmetik, imprægneringsmidler og outdoortøj- og udstyr -  hvor der ofte er hudkontakt eller indånding i længere tid, og hvor der findes PFAS-frie alternativer. Desuden er tekstiler en af de brancher som har den største anvendelse af PFAS.

Der er PFAS i mange andre produkter, 
I andre produktgrupper såsom elektronik, byggeprodukter og smøremidler er det sjældent muligt at identificere PFAS og finde andre kemikalier som kan erstatte brugen af PFAS. Det er derfor også svært at undgå PFAS i disse produkttyper. Der er også mindre direkte længerevarende direkte hudkontakt med disse produkter.