PFAS
De fleste har hørt om PFAS, men få ved, hvad det egentlig er. Som forbruger kan du heldigvis gøre en forskel ved at undgå PFAS i den nye produkter, du køber og bruger i hverdagen.
Vi kan være med til at minimere mængden af PFAS i vores egen hverdag og i samfundet generelt ved at undgå PFAS-holdige produkter, når vi køber nyt. Vores indkøb er vigtige, fordi det er her, vi som forbrugere selv kan gøre noget
Se efter miljømærker, når du handler vand- fedt og smudsafvisende produkter, så er du allerede godt på vej.
Se efter miljømærker når du køber nyt!
...og mærkninger som
”Fri for fluorstoffer”, ”PFC-fri”, ”PFAS fri”, ”Flourcarbon fri”, ”fluourine-free” og ”fluorfri”
Vær særlig opmærksom på
Kosmetik
Nogle typer kosmetik indeholder oftere end andre PFAS. Vær særlig opmærksom på barberskum/gel, powder, foundation, øjenskygge, concealer, bronzer og pen til øjenbryn, eyeliner og lip liner, da fem-ti procent af produkterne i disse grupper kan indeholde PFAS
Se videoOutdoortøj- og udstyr
PFAS findes ofte i udendørstøj som skaljakker, regntøj, handsker, flyverdragter, overtræksbukser, skitøj og andet all weather-tøj. Stofferne bruges også i udstyr som f.eks. sko, vandrestøvler, telte, presenninger, reb, og rygsække.
Se videoImprægneringsmidler
PFAS kan bl.a. findes i imprægneringsmidler til sko, støvler, telte, jakker, tæpper eller møbler. PFAS i imprægneringsmidler tilføres produkter på grund af stoffernes slidstyrke samt vand- og smudsafvisende egenskaber.
Se video
Disse miljømærker skal du kigge efter for at undgå PFAS
Kosmetikprodukter med de officielle miljømærker Svanemærket og EU-Blomsten må ikke indeholde PFAS.
Hvis man som forbruger køber kosmetiske produkter som hverken har Svanemærket eller EU-blomsten, så kan man undgå PFAS ved at læse indholdslisten på produktet. Undgå produkter, som angiver indhold af stoffer såsom "PTFE" eller stofnavne der indeholder ”perfluoro” eller ”polyfluoro”.
Undersøgelser har vist, at visse produktgrupper oftere indeholder PFAS. Vær særlig opmærksom på barberskum/gel, powder, foundation, øjenskygge, concealer, bronzer og pen til øjenbryn, eyeliner og lip liner, da mellem 5-10 % af produkterne i disse grupper, kan indeholde PFAS.
For at undgå PFAS i outdoortøj- og udstyr kan du kigge efter miljømærker som GOTS eller OEKO-TEX. Disse mærker stiller krav til brugen af PFAS. Du kan desuden se efter mærkninger som ”PFC-fri”, ”PFAS-fri”, ”Fluorfri”, ”Fri for fluorstoffer” eller ”Fluorcarbon fri”.
Det kan du både gøre i butikken og på nettet, hvor mærkningerne ofte står under beskrivelsen af produktet. En god tommelfingerregel er, at hvis dit vand-, fedt-, og smudsafvisende udendørstøj og udstyr ikke er mærket fluorfri, så kan det være behandlet med PFAS.
Tekstiler, herunder outdoortæj, mærket med Svanemærket eller EU-Blomsten må ikke være imprægneret med PFAS. I øjeblikket findes der ikke vandafvisende udendørstøj på det danske marked, der er miljømærket med Svanemærket eller EU-Blomsten.
Gå efter mærkninger som ”Fri for fluorstoffer”, "Fluorcarbon fri", ”PFAS-fri”, ”PFC-fri” eller ”Fluorfri”. Det kan du gøre både i butikken og på nettet, hvor det ofte står under beskrivelsen af produktet. Betegnelserne dækker over alle PFAS. Bruger producenten disse betegnelser, erklærer de, at der ikke er brugt fluorstoffer i produktet.
Imprægneringsmidler kan du få som pumpespray eller spraydåse, også kaldet aerosolspray. Men der er forskel på, i hvor høj grad du indånder indholdsstofferne fra de to forskellige typer sprays. Så hvis du imprægnerer, så anbefaler Miljøstyrelsen at vælge en pumpespray frem for spraydåse, så du kan begrænse unødig udsættelse PFAS og andre kemiske stoffer, når du imprægnerer dit tøj, sko og møbler.
Svanemærket:
Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som forbyder PFAS i for eksempel legetøj, plejeprodukter, tøj, rengøringsmidler, maling, byggeplader, skivoks og boligtekstiler såsom møbler, dyner, puder, håndklæder og gardiner.
EU-Blomsten:
EU-blomsten er EU's officielle miljømærke og forbyder brugen af PFAS i kosmetik samt ved imprægnering af tekstiler inklusive betræk til møbler og fodtøj. Desuden er der for EU-blomsten forbud mod brugen af visse PFAS grupper i for eksempel rengøringsmidler og tekstilmembraner.
OEKO-TEX:
OEKO-TEX har fire mærker som stiller krav til indhold af PFAS:
OEKO-TEX Standard 100, Leather Standard, ECO Passport og Made in Green.
OEKO-TEX mærkerne kan blandt andet findes på træningstøj, arbejdstøj, udstyr til barnevogn, hængekøjer, regntøj, huer, handsker, dyner og puder.
GOTS:
GOTS - Global Organic Tekstile Standard - er et økologisk mærke, som er basseret på naturlige fibre såsom bomuld og uld. Produkter med GOTS mærket må ikke indeholde PFAS.
GOTS findes blandt andet på boligtekstiler såsom senge, håndklæder, møbler og gardiner, men også i uld eller bomuldsbasseret vandretøj.
”PFC-fri”, ”PFAS-fri”, ”Fluorfri”, ”Fri for fluorstoffer” eller ”Fluorcarbon fri”
Mærkninger såsom ”PFC-fri” og ”PFAS-fri” informerer om, at producenten har erklæret at der ikke er brugt PFAS i fremstillingen af produktet. Mærkningerne findes ofte på outdoortøj- og udstyr såsom jakker, soveposer, liggeunderlag, sportstøj, handsker og skitøj.
For at undgå PFAS er det også vigtigt at
Støvsuge ofte
Rigtig mange ting i hjemmet, bl.a. tøj, elektronik, møbler og legetøj, afgiver kemiske stoffer, og PFAS binder sig til støv. Derfor er støvsugeren et stærkt våben til at bekæmpe PFAS. Hvis du samtidig lufter ud regelmæssigt, slipper du af med en række andre kemiske stoffer.
Se videoBruge længe og affaldssorterer
Udledningen af PFAS sker primært ved produktion og forkert affaldsbehandling af produkter med PFAS i. Brug derfor produkter med PFAS til de er slidte eller aflever til genbrug. Og affaldssorter korrekt, når de smides ud.
Læs om affaldssortering
Yderligere information om PFAS
PFAS (per- og polyfluoralkyl stoffer) er en gruppe af kemiske stoffer, og de bruges i mange forskellige dagligdagsprodukter, særligt de vandtætte eller fedt- og smudsafvisende.
PFAS kan blandt andet findes i maling, kosmetik, udendørstøj, elektronik, skivoks, tæpper, smøremidler og slip-let gryder og pander. Der er i dag identificeret op imod 12.000 PFAS.
Mange PFAS bevæge sig over store afstande. Det betyder derfor, at man kan finde PFAS i mange afsides egne, såsom Arktis.
PFAS nedbrydes kun meget langsomt, når de først er endt i miljøet, og kaldes derfor også for evighedskemikalier. Og når stofferne ikke forsvinder, hober de sig i stedet op i så store mængder, at nogle af dem til sidst kan være skadelige for miljø og mennesker.
PFAS nedbrydes kun meget langsomt, når de først er endt i miljøet, og kaldes derfor også for evighedskemikalier. Det betyder ikke, at de for altid vil forblive i miljøet, men den meget lange nedbrydningstid gør, at en nutidig forurening med PFAS fortsat vil være i miljøet om flere årtier. Og når stofferne ikke forsvinder, hober de sig i stedet op i så store mængder, at nogle af dem til sidst kan være skadelige for miljø og mennesker.
Om de bedst undersøgte PFAS ved man, at de kan medføre sundhedseffekter såsom effekter på lever og immunsystem, lavere fødselsvægt og effekter på fertiliteten og/eller det ufødte barn. Endvidere mistænkes nogle PFAS også for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.
PFAS findes i dag overalt både i mennesker og miljø, og vi udsættes for stofferne – både direkte fra de produkter vi bruger og fra den forurening, vi har skabt i miljøet.
Når PFAS ender i miljøet kan det optages i dyr og planter, som derefter ender på spisebordet. For eksempel er det set at PFAS siver ned i jorden, hvor det forurener græsset, som så spises af køer, hvor stofferne ophober sig. PFAS transporteres ofte via vandveje og kan derfor også ende i vores drikkevand.
Tilførsel af for eksempel imprægneringsmiddel til en jakke, kan føre til udledning fra fabrikken, hvor den produceres. Desuden vil imprægneringen over tid ved for eksempel vask af jakken, føre til yderligere udledning. Endelig kan en stor udledning af PFAS forekomme ved affaldsbehandling, hvor deponi, genanvendelse og afbrænding af affald også kan føre til udledning af PFAS - enten gennem nedsivning fra deponi eller via frigivelse af PFAS til luften
Den største og primære udsættelse for PFAS stammer fra indtag via fødevarer, men drikkevand og brugen af PFAS holdige produkter kan også have betydning men drikkevand og brugen af PFAS holdige produkter kan også have betydning. Selvom den største udsættelse for PFAS stammer fra miljøforurening, så kan PFAS - såvel som andre kemikalier vi bruger i hverdagen - også indtages ved at indånde støvpartiklerne i vores indeklima. Dette skyldes at PFAS kan frigives fra forskellige produkttyper og bindes til støvet i hjemmet. Vi kan desuden i mindre grad, bliver udsat for PFAS ved brug af hverdagsprodukter.
Udsættelsen for PFAS direkte gennem forbrugerprodukter, er begrænset og det vurderes i de fleste tilfælde, at brugen ikke er problematisk for den enkelte.
Men brug af PFAS i produktionen, anvendelse og affaldsbehandlingen af disse produkter, vil tilføre mere PFAS til miljøet, hvilket er den største bekymring, da det vil føre til en fremtidig forurening af både mennesker og miljø. Det er derfor vigtigt ikke at smide sine produkter ud, men bruge dem korrekt, indtil de er slidte, hvorefter man sørger for at affaldssortere, da en forkert sortering kan føre til forkert affaldsbehandling og yderligere udledning af PFAS til miljøet.
PFAS bruges i produktionen af mange produkter, herunder også mange forbrugerprodukter. Da PFAS er vand-, fedt- og smudsafvisende, har brandhæmmende egenskaber og god slidstyrke, er stofferne brugt i mange forbrugerprodukter som f.eks. maling, kosmetik, udendørstøj, elektronik, skivoks og tæpper. Man kan derfor blive udsat for PFAS gennem flere kilder.
Udsættelsen gennem forbrugerprodukter, er begrænset og det vurderes i de fleste tilfælde, at brugen ikke er problematisk for den enkelte, men brugen af disse produkter, vil tilføre mere PFAS til miljøet, hvilket er den største bekymring, da det vil føre til en fremtidig forurening af både mennesker og miljø.
UDVALGTE PRODUKTER
Brandskum
PFAS bruges i brandskum på grund af stoffernes overfladeaktive egenskaber. Skummet danner en hinde som fungerer som en barriere for brandbare gasser, hvilket derved sørger for, at branden bliver slukket.
PFAS kan findes i brandskum til slukning af alle brande. Der kan derfor være PFAS i transportable brandslukkere, men også i brandstationers øveskum. Der er i nyere tid set en udfasning af brugen af PFAS i øveskum, og der arbejdes mod PFAS-frie alternativer indenfor skum til højrisiko brande. Den hyppigste anvendelse af PFAS i brandskum ses ved bekæmpelse af klasse B brande (brandfarlige væsker), da disse brande er besværlige at slukke.
Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) har i 2022 indsendt et anvendelsesbegrænsningsforslag om PFAS i brandskum.
Læs mere om regulering af PFAS på denne side.
Byggeprodukter
Indenfor byggeprodukter finder PFAS anvendelse på grund af egenskaber såsom stoffernes holdbarhed, UV resistens, modstand mod vejr, samt for stoffernes vand- og olieresistens.
PFAS kan f.eks. findes i:
- Materialer til taglækning
- Bindingsmidler
- Isolering ved brug af skum
- Belægninger
- Maling
Elektronik
PFAS bruges i elektronik på grund af egenskaber såsom: brandhæmmende, korrosions resistens, varme resistens, vand og olie resistens, luft permeabilitet, holdbarhed, kemisk resistens, ledeevne og trækstyrke.
PFAS kan f.eks. findes i:
- Mobiltelefoner/IPads
- Fjernsyn
- Computer
- Halvledere
- Ledninger og kabler (internetkabler mm.)
- Printplader
- Udluftningsfiltre
Energi
PFAS bruges i energi sektoren grundet egenskaber såsom kemikalie- og varmeresistens, vejrresistens, refraktionsindeks (lysbrydning), korrosions resistens, ledningsevne og højt energi oplagringspotentiale.
PFAS kan f.eks. findes i:
- Batterier
- Solceller
- Kul og atomkraftværker
- Vindmøller
- Brændselsceller
Fødevarekontaktmaterialer
PFAS har i Danmark siden 2020 været forbudt at anvende i pap og papir, som er i direkte kontakt med fødevarer, men der bruges stadig PTFE (Teflon) i produkter såsom pander på grund af stoffets vand- og fedtafvisende egenskaber.
Du kan læse mere om PFAS i fødevarekontaktmateriale på Fødevarestyrelsen hjemmeside. Det er fødevarestyrelsen, som har ansvaret for området.
Imprægneringsmidler
PFAS i imprægneringsmidler tilføres produkter på grund af stoffernes slidstyrke samt vand- og smudsafvisende egenskaber.
PFAS kan f.eks. findes i:
- Tekstilimprægnering
- Møbelimprægnering
- Skoimprægnering
Kosmetik
Kosmetik kan indeholde PFAS og er særligt udbredte i dekorativ kosmetik. Undersøgelser har vist, at visse produktgrupper oftere indeholder PFAS. Vær særlig opmærksom på barberskum/gel, powder, foundation, øjenskygge, concealer, bronzer og pen til øjenbryn, eyeliner og lip liner, da mellem 5-10 % af produkterne i disse grupper, kan indeholde PFAS.
Medicinsk udstyr
PFAS finder stor anvendelse i medicinsk udstyr. Det bruges blandt andet på grund af stoffernes varme- og kemikalieresistens, samt stoffernes vand- og smudsafvisende egenskaber. Derudover benyttes de i instrumenter som skal steriliseres via en autoklave (kræver høj varme- og trykresistens).
PFAS i medicinsk udstyr hører under Lægemiddelstyrelsen.
PFAS kan f.eks. findes i:
- Implantater
- Produkter til sårbehandling
- Instrumenter
- Røntgenmaskiner
- MRI-maskiner
Skivoks
PFAS bliver brugt i skivoks grundet stofferne vandafvisende egenskaber. PFAS påføres ski for at rengøre og imprægnere og er med til at reducere friktionen mellem ski og sne.
Industrien er ved at udfase PFAS og der bliver på nuværende tidspunkt kun brugt små mængder.
Smøremidler
PFAS bliver brugt i mange smøremidler. Stofferne bliver anvendt på grund af egenskaber såsom varmeresistens, uopløseligt i vand, lavt damptryk (stoffet har lettere ved at forblive i væskeform end gasform), lav friktion, kemisk stabilitet osv.
PFAS bliver f.eks. anvendt i smøremidler til brug i:
- Hængsler og cykelkæder
- Elektronik
- Vedvarende energi
Tekstiler
PFAS findes i flere forskellige tekstiltyper. Det anvendes ofte på grund af stoffernes vand- og smudsafvisende egenskaber, men bruges også i personligt beskyttelsesudstyr til f.eks. brandmænd, på grund af stoffernes flammehæmmende egenskaber.
PFAS bruges ofte i membraner til udendørstøj og som imprægnering.
PFAS kan f.eks. findes i:
- Personligt beskyttelsesudstyr (PPE)
- Udendørstøj
- Tæpper
- Sportstøj
- Sko
- Sejl, reb, telte, presenning
Læs mere om PFAS i tøj i vores temasektion
Transportmidler
PFAS bliver brugt i transportmidler på grund af egenskaber såsom reduktion af friktion (smøremidler), brandhæmmede, holdbarhed, varmeresistens, kemikalieresistens og trykresistens. Disse egenskaber er med til at sikre, at transportmidlerne har en længere levetid, mindske mængden af reparationer og sørge for at der opstår færre lækager.
PFAS kan f.eks. findes i:
- Pakninger
- Belægning
- Smøremidler
- Elektronik
- Batterier
Varme, Aircondition, Køling
PFAS bliver brugt i diverse varme og køleprodukter. Her bliver de brugt på gasform, de såkaldte F-gasser. F-gasser anvendes, da de er svært antændelige og energibesparende. Det er ikke alle F-gasser som er PFAS. I køle- og varmeanlæg, kan der bruges flere forskellige typer af PFAS. Mange kølemidler er fluorbaserede, hvoraf nogle har et højt klimaaftryk.
PFAS kan f.eks. findes i:
- Køleskabe
- Fryser
- Aircondition
- Varmepumper
- Tørretumbler
Den største miljøbelastning med PFAS sker i forbindelse med produktionen af produkterne. Brug derfor produkterne til fulde inden du vælger at skille dig af med dem. Når du vælger at skille dig af med et produkt, sørg da for at undersøge om det kan genbruges. Hvis det ikke kan genbruges, så sikrer dig, at du sortere dit affald efter din kommunes anvisninger.
Det er kommunen som er ansvarlig for håndtering af affald, de kan derfor også hjælpe dig med at vurdere om dine produkter skal til elektronikaffald, restaffald, genbrug eller farligt affald. Hvis du er i tvivl, spørg da medarbejdere på diverse genbrugsstationer, da de kan hjælpe med den korrekte sortering.
KOSMETIK
Hårspray, neglelaksfjerner, hårfarve, barberskum, blegemidler og andre kosmetiske produkter skal i de fleste tilfælde sorteres som farligt affald – spørg din kommune om råd til den korrekte sortering af dine produkter.
TEKSTILER
Selvom tekstiler - som f.eks. skaljakker, regntøj, handsker og flyverdragter - kan indeholde PFAS er der ingen grundt til at udskifte hele din garderobe af overtøj. Brug din jakke til den er slidt op for ikke at tære unødigt på vores ressourceforbrug ved at købe nyt.
Imprægnerede produkter må også stadig gerne afleveres til genbrug, så andre kan få glæde af det. Er de imprægnerede produkter slidt helt op og derfor ikke længere genbrugelige, skal du dog sortere det som restaffald og IKKE tekstilaffald. På den måde undgår vi at overføre PFAS til nye produkter, når tekstilaffaldet genanvendes.
Læs mere om, hvordan du skal sortere dit tøj.
IMPRÆGNERINGSMIDLER
Blandinger såsom imprægneringsmidler til tekstil, møbler og sko skal ofte sorteres som farligt affald – spørg din kommune om råd til den korrekte sortering af dine produkter.
I EU er der allerede forbudt at bruge flere grupper af PFAS i produkter. I øjeblikket arbejdes der på et forslag om at begrænse brugen af de resterende PFAS og derved sikre, at så mange produkter som muligt er uden PFAS.
Reglerne forventes at gælde fra 2025/26 og kommer til at omfatte mange tusinde PFAS. Forslaget er et af de mest omfattende i EU’s historie og hvis det vedtages vil det blandt komme til at betyde, at der indenfor områder såsom tekstiler og kosmetik mm. ikke må anvendes PFAS.
I Danmark er der desuden fastsat grænseværdier for mængden af en række PFAS som må være i drikkevand, grundvand, overfladevand, badevand, jord og slam.
Hvorfor fokus på kosmetik, imprægneringsmidler og outdoortøj- og udstyr
I første omgang sætter Miljøstyrelsen fokus på tre produktgrupper - kosmetik, imprægneringsmidler og outdoortøj- og udstyr - hvor der ofte er hudkontakt eller indånding i længere tid, og hvor der findes PFAS-frie alternativer. Desuden er tekstiler en af de brancher som har den største anvendelse af PFAS.
Der er PFAS i mange andre produkter,
I andre produktgrupper såsom elektronik, byggeprodukter og smøremidler er det sjældent muligt at identificere PFAS og finde andre kemikalier som kan erstatte brugen af PFAS. Det er derfor også svært at undgå PFAS i disse produkttyper. Der er også mindre direkte længerevarende direkte hudkontakt med disse produkter.