Trelde Næs og Trelde Skov

Et gammelt løvskovområde på en halvø tæt ved Fredericia. Her er en rig natur bl.a. sjældne orkideer, insekter og svampe. Geologisk er stedet også fyldt med historie.

Skovene på Trelde Næs er en kronjuvel, når det handler om natur, geologi og oplevelser. Her er dramatiske kystskrænter, smukke vandreture og unik natur med sjældne svampe og orkideer.

Med udgangspunkt i næsset kan man udforske kystlandskabet, der geologisk set er i særklasse. I den høje Trelde Klint ud til Vejle Fjord kan man se lag fra ikke mindre end tre istider. Næsset er også kendt som et godt sted at finde fossiler, der fortæller om fortidens liv i det hav, hvor leret blev aflejret.

Langs Lillebæltkysten er det især de mange dramatiske skred i skrænten, der trækker nysgerrige til. Det er ikke uden grund, at stedet er udpeget som Nationalt geologisk interesseområde.

Søger man lidt væk fra det yderste af næsset, er der rig mulighed for at indsnuse skovens dybe stille ro. Her kan man gå i timevis uden at møde andre end sig selv - og måske et par af skovens dyr. Her kan man nyde de gamle træer og den meget varierede skov. Er man heldig, støder man på Danmarks største orkide - Stor Gøgeurt - eller en af de ni andre orkidearter, der findes i skovene, lige som stedet er landskendt for sine mange svampe.

Så kridt vandrestøvlerne, pak madkurven, badetøjet eller kikkerteren. I Treldeskovene venter der et væld af oplevelser og eventyr. Det er bare at komme af sted.

Hør podcasten om Trelde Næs og Trelde Skov

Natur er ikke bare natur. Det opdager du, når du besøger et sted, hvor den kan dateres virkelig langt tilbage i tiden. Trelde Næs og Treldeskovene, som ligger lige nord for Fredericia, er et af de steder. Karsten Thomsen er biolog med speciale i skov og han viser os rundt i Treldeskovene og fortæller, hvad områdets historie har af betydning for den natur, vi finder her i dag. Du kan også møde dronningen af danekræ, Mette Hofstedt, der fortæller om fossiler på Trelde Næs og om, hvordan det for hende er meget mere end en hobby. Vært og producer: Dorte Dalgaard.

Podcasten om Trelde Næs og Trelde Skov

Juryens begrundelse

Lige nord for Fredericia ligger det ældgamle skovområde Trelde Skov og Trelde Næs. Her råder naturens kræfter langs de vilde kyster, og i skovene findes en ualmindelig naturrigdom. Forekomsten af sjældne og truede planter, svampe og insekter i skovene er unik i en national sammenhæng, og Treldeskovene hører til de biologisk set mest værdifulde i Danmark. Det høje naturindhold skyldes primært to ting: områdets lange skovhistorie – mange af arterne findes kun i gammel skov – og de særlige geologiske forhold.

Treldehalvøen er beliggende i et særdeles interessant geologisk område – et område, som beretter om jordens historie og landskabets dannelse gennem flere millioner år. Ved Trelde Klint, ud mod Vejle Fjord, kan man opleve et kystprofil med aflejringer fra ikke mindre end tre istider og en hidtil ukendt mellemistid. Og langs Lillebæltkysten skrider det 55 millioner gamle plastiske ler langsomt ud –  et naturligt fænomen, som man kun kan opleve ganske få steder i Danmark. Kyststrækningen er udpeget til Nationalt Geologisk Interesseområde og Nationalt Kystområde.

Det er et område, som viser, hvor rig en natur, vi kan have, når vi lader skov vokse sig gammel og ikke bebygger kyster.