Ertholmene

En gruppe mindre klippeøer øst for Bornholm. Ertholmene omfatter de to beboede klippeøer Christiansø og Frederiksø samt fuglereservatet Græsholm.

Ertholmene minder ikke om noget andet sted i Danmark – eller verden. Det er som at træde direkte ind i et eventyr.

På sejladsen vil man først sent skimte øerne i det fjerne. Først og fremmest lægger man mærke til Christiansø og Frederiksø med de imponerende gamle borge, der skyder op i horisonten. Her ligger de omkranset af solide granitmure, der henleder tankerne til fordums tid, hvor øerne fungerede som fæstningsværker. Jo tættere man kommer på, jo flere pingviner dukker pludselig op rundt om båden – eller det er i virkeligheden alkefugle. De yngler på Ertholmenes tredje ø – Græsholmen. Her står de, som rette tinsoldater skulder ved skulder i tusindtal på den lille klippeø. Og lige ved siden af øen daser gråsæler i bunkevis, og kigger nysgerrigt op på båden.

Så snart man træder af båden og kommer rundt mellem brostenbelagte gader, hyggelige huse, venlig stemning, smalle stier og ederfugle på reder – så er man solgt. Den maleriske rå natur, duftene fra havet og klippevæggene, den flotteste solnedgang samt de fuldstændig umiskendelig lyde fra tudende sæler, kvækkende frøer, skrigende måger, kaglende ederfugle og brusende bølger. Det får en til at slippe alle tanker og bare nyde. Det er et uforglemmeligt eventyr, man skal opleve, for at forstå det.

Hør podcasten om Ertholmene 

Øer er fantastiske steder at kigge på fugle. Og Ertholmene er helt i særklasse. Biolog Vicky Knudsen forklarer hvorfor på turen rundt på øerne ud for Gudhjem på Bornholm, som hun besøger mindst en gang om året. På en dagsbillet med Christiansøfarten har du tre timer til at nå rundt om både Christiansø og Frederiksø. Og her kan du fint nå at få en god fornemmelse af den fine natur, fæstningshistorien og det lille øsamfund. Men vi skal alligevel have fart på for at nå forbi alle Vickys gode fuglesteder, for hvem ved, om der sidder et ’hit’. Vært og producer: Dorte Dalgaard. Musik: Dans & Lær.

Podcasten om Ertholmene 

Juryens begrundelse

Der findes intet sted i Danmark som Ertholmene. Uanset hvor man står på øerne, vil man stå i en fantastisk blanding af unik natur og unik kulturhistorie. De tre klippeøer Christiansø, Frederiksø og Græsholmen er hjemsted for Danmarks tætteste bestand af edderfugl, som ruger overalt på øerne, og man skal bogstaveligt talt vare sig for at ikke at træde på de rugende hunner, som i tusindvis ligger skjult i græsset langs klipperne. Græsholmen er hjemsted for Danmarks største koloni af lomvie og alk, og på det lille klippeskær Tat raster den enorme gråsæl ofte i flokke på flere hundrede. Vandhullerne på øen er rige på padder og lyden af kvækkende frøer danner en fantastisk lydkulisse, når deres kvækken blandes med lyden af tudende sæler, skrigende måger og kaldende ederfugle. Ertholmene er ligeledes berømte for fugle, der trækker til og fra deres ynglepladser forår og efterår. Under trækket raster tusindvis af småfugle på øerne, som undertiden nærmest kan synes helt levende. Det kan næsten være svært at fatte, at øerne er en del af Danmark. Det føles som at træde ind i en helt anden verden.