Skagen og Råbjerg Mile

Skagen rummer en af Europas største vandreklitter og Danmarks nordligste punkt. Her mødes Skagerrak og Kattegat og er man heldig kan man høre natravnen synge om natten i den storslåede natur.

Nordjylland kan noget, når det handler om danske naturoplevelser i den mere pompøse afdeling. Den type, der sætter sig i vores kroppe, så vi igen husker følelsen af at være en del af noget kæmpevidunderligt stort som menneske.

Det burde være en menneskeret at få lov at opleve med jævne mellemrum. Hvis ikke ligefrem en pligt. For det er præcis det, der minder os om, at der er andet i verden end os selv. Og det ville simpelthen være for ærgerligt at være ved vejs ende uden at have mærket de her to steder i krop og sind.

Men du må ikke have for travlt. Naturfølelsen skal have ro til at forplante sig. Og det gør den, hvis du giver dig tid til at stå og betragte det særlige naturfænomen, når to have mødes, som Kattegat, der klasker op imod Skagerrak, bølge efter bølge på Grenen. Alt imens du suger lyset til dig sammen med synet af alle de havdyr og rovfugle, som øjet kan mønstre.

Råbjerg Mile er noget så sælsomt som et fredet monument over naturens ødelæggelse. Her bliver det ikke tydeligere, hvad der sker, når sandet får lov at fyge frit. Luk øjnene og lyt. Milen er et lille ørkenlandskab på næsten en kvadratkilometer i bevægelse. Og man må, ligeså bittelille som man kan føle sig her, klatre, løbe, skrige og give sig fuldstændig hen i de 30-40 meter høje bjerge af sand, fuldstændig som man har lyst til.

Hør podcasten om Skagen og Råbjerg Mile

Tag med ud og find den vandrende klit Råbjerg Mile, som fuldstændig slog benene væk under journalist og forfatter Irene Nørgaard, da hun selv var her for første gang. Undervejs fortæller hun om, hvad det er, naturen gør ved os. Og hvorfor hun måtte skrive ind til Danmarks Naturkanon og stemme på netop det her naturområde. På toppen af Danmark er Grenen mere end bare vind i håret, rovfugle på træk og muligheden for at stå med et ben i hvert af de to verdenshave, der mødes netop her. Klitlandskabet er i sig selv værd at bemærke, siger Sofie Graarup Jensen, der er nyuddannet biolog. Vært og producer: Dorte Dalgaard.

Podcasten om Skagen og Råbjerg Mile

Juryens Begrundelse

Skagen rummer en af Europas største vandreklitter og er Danmarks nordligste punkt, hvor havene Skagerrak og Kattegat mødes. Vandreklitten Råbjerg Mile flytter sig rundt i Vendsyssel. Her bevæger den sig med sine 3.5 millioner m³ sand i gennemsnit 15 meter om året i retning af hovedvejen til Skagen, hvor den for en årrække destruerer alt på sin vej.

Og på Grenen kan man stå med det ene ben i Kattegat og det andet i Skagerrak, mens man iagttager, hvordan de to have slår sammen og skaber vilde strømforhold. Og så er det et af de bedste steder at se havdyr og ikke mindst rovfugle. Overordnet set er tale om to helt særlige naturfænomener i Danmark.