Vestamager og Øresund

Med en millionby som nabo ligger Klydesøen i den sydlige ende af Vestamager. Her stortrives vade- og vandfugle side om side med mennesker. Området er også et af Danmarks bedste sommerfuglesteder.

En del af millionbyen København ligger på øen Amager, der er forbundet til Sjælland med en håndfuld broer. Som det er sket med alle store byer er også København vokset gennem årene - og den vokser stadig.

Der flytter mennesker til, husene bliver højere, og enge omkring byen bliver bebygget for at få plads til os alle sammen. Mange storbyer ligger langt fra vild natur, men under 2. verdenskrig inddæmmede man ca. 20 kvadratkilometer land på Amagers vestside. Man brugte det til militære formål, men da krigen var slut, begyndte naturen at tage over stille og roligt. Danmarks største birkeskov, Pinseskoven, såede sig selv og er et eventyr at gå tur i. Klydesøen ligger helt ude ved dæmningen mod Øresund og et enestående sted at se på fugle. Både de velkendte, de flotte, de sjældne og dem, du sikkert aldrig har set før.

Øresund har været fri for trawl i hundrede år, så her findes et usædvanligt rigt fiskeliv, og her er mulighed for både at se sæl og marsvin. I dag er Vestamager fredet natur.

En exceptionel del af oplevelsen af Vestamager er, at det tager 14 minutter at komme fra Danmarks travleste togstation, Nørreport, til Vestamager station med Metroen. Fra byens larm og jag, til vild natur. Fra reklameskilte, os og asfalt, til råvildt, spættens banken i det fjerne og den krydrede duft af jord, blomster, urter og frisk luft.

Når man er på tur derude, kan man af og til se byens tårne og spir i det fjerne. Lige der ligger den der, København, og jager videre, mens man følger en musvåge eller kigger på frøerne, den smukke sommerfugl ilia eller plukker et æble og er fri i en anden verden.

Hør podcasten om Vestamager og Øresund

Få kilometer fra Rådhuspladsen i København åbner landskabet sig op i noget, der minder om en nordisk udgave af den afrikanske savanne. Og helt ude for enden på diget har du Klydesøen på den ene side og Øresund på den anden med både badebro og et for hovedstaden helt usædvanligt frit udsyn udover Øresund. Havbiolog Morten Tange Olsen fra Københavns Universitet tager os med på tur i landskabet, som han selv er vokset op i. Vi kommer også tæt på naturen og nogle af Vestamagers mange fuglearter sammen med naturvejleder Allan Gudio Nielsen fra Fugleværnsfonden. Han bor selv i Ørestad og kommer dagligt i området. Vært og producer: Dorte Dalgaard.

Podcasten om Vestamager og Øresund

Juryens begrundelse

Vestamager er en mosaik af søer, sletter, skove og enge lige uden for Danmarks største by. Området har været inddæmmet siden 1943 og er blevet indtaget af store bestande af vadefugle, andefugle, rovfugle, padder og slanger. Trawlfiskeri har været forbudt i Øresund i næsten hundrede år, så på den anden side af dæmningen kan man finde et vand med en meget rig og forskelligartet fauna – her er masser af fisk og store havpattedyr som sæler og marsvin. 

Vestamager ligger meget tæt på København. En del af oplevelsen er derfor også, at fra landets mest befærdede togstation, Nørreport, er der 14 minutter i Metro til Vestamager, der rummer landets største birkeskov, Pinseskoven, de fuglerige søer, samt sletter med dåvildt og islandske heste. Floraen tæller spiselige planter og frugter som rødkløver, æble, slåen, vild rose, ramsløg og havtorn. De besøgende har mulighed for at lave mad over bål og overnatte i shelters ude i den fri natur, ganske tæt på en millionby.