Mandø og Vadehavet

Tidevandsøen Mandø er en lille naturperle i Vadehavet mellem Rømø og Fanø. Øen udgør en del af verdens vigtigste område for trækfugle.

Når man kører op over diget ved Vester Vedsted og ser Låningsvejen forsvinde ude i horisonten, føler man virkelig, at man er kommet til verdens ende. Nogle gange ser man en landstribe i det fjerne, men andre gange må man sætte sin lid til GPS’en, som insisterer på, at der ligger land derude på den anden side havet. Selv om vejen ser forjættende tør ud, skal man dog vide, at Vadehavets tidevand er forræderisk. Mange førstegangsbesøgende har rædselsslagne opdaget, at det, der begyndte som en lidt småfugtig og stenet vej, pludselig er en meget stor Nordsø.

Men har man tjek på tidevandet, kommer man helskindet i land på Mandø, og magien kan begynde. Øen er omgivet af et højt dige, for selv om stormfloder er fascinerende naturfænomener, er der trods alt grænser for, hvor mange huse og husdyr man vil ofre på naturens alter. Normalt er Mandø dog et af de mest indbydende steder at opleve det vadehav, der er Danmark vigtigste bidrag til verdens natur. Der er fugle overalt, i særdeleshed forår og efterår, når millioner af vandfugle passerer på træk. På forlandet myldrer det med blomster og bier, og øen har tit besøg af naturinteresserede, som gerne deler ud af deres viden. Skynd dig derud – men kun når det passer med tidevandet.

Hør podcasten om Mandø og Vadehavet

Ude i Vadehavet ligger øen Mandø, hvor du kan se til verdens ende, som beboer Benny Thomsen siger. Og det er sandt - sådan føles det i hvert fald - og det er i sig selv noget, der maner til eftertænksomhed. Det er ikke svært at forstå, hvorfor området, der er en del af det største tidevandsområde i verden, er på UNESCOs Verdensarvsliste og dermed anses for at have en enestående og universel værdi for hele menneskeheden. Benny Thomsen viser rundt på øen og fortæller om livet midt i naturen. Øens betagende og barske historie giver også en forståelse af nutiden for øens nogen og 30 beboere og alle dem, der har en særlig tilknytning. Det fortæller Lisbeth Bunde om i Mandøhuset, der er øens museum, som hun er leder af. Vært og producer: Dorte Dalgaard. Musik: Dans & Lær.

Podcasten om Mandø og Vadehavet

Juryens begrundelse

Mandø er indgangen til den danske del af vadehavet. Vadehavet er helt særligt i forhold til resten af den danske kyststrækning. To gange i døgnet viskes tavlen ren når tidevandet dækker enorme arealer for efterfølgende at forsvinde igen. Vadehavet ligger på den østatlantiske trækrute og er et af de vigtigste steder for rastende trækfugle. Det anslås at området hvert år besøges af 12 til 15 millioner fugle, som her finder et unikt spisekammer.

Tidevandsøen Mandø er 7,63 km² stor og beliggende i Vadehavet mellem Rømø og Fanø. Tilsammen udgør de tre øer den danske del af skanseøerne, som beskytter vadehavet mod vesterhavets kræfter. Man kan kun komme til Mandø af lågningsvejen, som det eneste sted i Danmark er det derfor tidevandet, der bestemmer om man overhovedet kan komme frem.

Vadehavet er Danmarks vigtigste bidrag til verdens natur og derfor også selvskrevet i en national naturkanon.