Danmarks Naturkanon

15 unikke natursteder, der strækker sig fra Skagen til Bornholm, udgør Danmarks nye Naturkanon.

Læs mere om kanonen

"" Hør podcasts om hvert af de udvalgte naturområder

Dorte Dalgaard er taget ud for at teste den nye Naturkanon. Her kan du med tiden tage ud i alle de 15 udvalgte naturområder.

Om Danmarks Naturkanon

Overalt i Danmark findes smuk, spændende og nogle gange også vild natur, som har noget helt særligt.

I 2018 er 15 natursteder udvalgt som Danmarks Naturkanon. Her på siden kan du læse om stederne, og hvorfor de er valgt.

Da de 15 steder skulle udvælges, havde alle på hjemmesiden mulighed for at nominere et eller flere af deres favoritsteder. Det blev til 1.671 forslag fordelt på over 500 skove, bakker, enge, heder, søer, åer, klinter, klitter, klipper – og hvad dansk natur ellers byder på.

En jury, som blandt andet bestod af Sebastian Klein og Bonderøven, samlede alle forslagene og brugte dem som inspiration, da de i første omgang skulle finde 30 kandidater til den danske naturkanon, ligeligt fordelt blandt de danske regioner. 

Efter offentliggørelsen af de 30 nominerede steder kunne alle hjælpe deres favorit natursted i opløbet om at blive blandt de 15 endelige naturkanon steder ved at dele deres personlige beretninger om et sted. 1.200 personlige beretninger blev det til, mange af dem er bevægende små fortællinger, som bekræfter, at naturen er noget særligt.

 

Dem lod juryen sig inspirere af, og derudover har juryen bedømt og udvalgt de 15 steder i Danmarks Naturkanon ud fra en række politisk fastlagte kriterier:

  • Den enkelte lokalitet skal have smuk natur og noget særligt, der er værd at besøge.
  • Lokaliteten skal have en væsentlig biologisk, geologisk eller landskabelig værdi.
  • Der skal være offentlig adgang til hele lokaliteten eller til væsentlige steder inden for den.
  • Der skal være mindst én specifik geografisk lokalitet som nemt kan formidles og være en naturlig indgang for dem, der vil besøge naturområdet.
  • Indenfor hver af de fem regioner, skal der udvælges tre naturkanon steder.

Danmarks nye Naturkanon udspringer af ”Regeringsgrundlag - Marienborgaftalen 2016”. 

 

 

 

Til top

 

Mød juryen

Her kan du møde de otte jurymedlemmer. De besluttede, hvilke steder der blev nomineret, og hvilke der i sidste ende kom med i Danmarks Naturkanon.

Susanne Sayers, formand for juryen

Jeg er journalist og forfatter og har i en række artikler og bøger skrevet om naturen og smukke steder i Danmark. Jeg var medforfatter på bogen ‘Danmark dejligst’, som beskriver 100 fredede steder i Danmark, bogen ‘Københavnergrøn’ med 100 grønne steder i og omkring København og senest ‘Habitat: Aarhus’, hvor bynaturen i Aarhus har hovedrollen. For tiden arbejder jeg på et større bogprojekt omkring FN’s 2030-mål, hvor naturen også har en fremtrædende rolle.

Sebastian Klein

Jeg er 46 år og er tv-vært, forfatter og naturformidler – og så er jeg jurymedlem i den nye naturkanon. Jeg bor på Amager, men befinder mig i gennemsnit 100 dage om året i andre dele af Danmark. Det giver mig en mulighed for at opleve den alsidige danske natur, hvilket jeg er meget begejstret for. Jeg har brugt mit liv på at gøre mig klogere på naturen både i udlandet og herhjemme. Det betyder, at jeg har besøgt en frygtelig masse naturområder både i udlandet og i Danmark.

Dorte Dalgaard

Jeg er journalist og var i en årrække vært, tilrettelægger og redaktør på Natursyn på DR P1. I dag er jeg selvstændig podcastproducent og har startet podcasten AëR, der bygger på fascinationen af vores nærmest ikkeeksisterende forhold til naturen og hvad det betyder for os. Jeg laver også podcasts for andre som fx natur- og videnskabsfestivalen BLOOM.

Frank Erichsen

Mit navn er Frank Erichsen, jeg bor på Kastaniegaarden på Djursland sammen med min familie. Kastaniegaarden er samtidig også rammen for TV-programmet ‘Bonderøven’, som jeg har været vært på i nu 10 år. Udover det sidder jeg også i bestyrelsen for Den Danske Naturfond.

Vicky Knudsen

Jeg er biolog og nørd helt ud i fingerspidserne. Jeg har set på fugle i over 20 år, men de sidste par år er der ikke grænser for, hvilke danske dyr og insekter der har fanget min opmærksomhed. Jeg har i mange år formidlet natur via radio og tv som gæsteekspert, og jeg deltog som vært i TV-programmet ‘1 døgn, 2 hold, 3 dyr’. Til daglig arbejder jeg som naturformidler i mit eget firma Fuglemandssnak hvor jeg blandt andet holder ture og foredrag, er moderator på Naturmødet, skriver på en bog og nørder så meget det overhovedet er muligt.

Johan Gotthardt Olsen

Jeg er biolog og sanger i Magtens Korridorer og Pligten Kalder. Derudover er jeg også naturvidenskabsformidler på tv (Store danske Naturvidenskabsfolk), radio (blandt andet Sommerskolen, Efterskolen, P6Beat serie okt 2018 + det løse) og i en enkelt bog (Bogen om Verden). Jeg arbejder til dagligt på Københavns Universitet med proteiners molekylære opbygning og funktion. Jeg er 49 år, men de fleste skyder mig til 48. Det skyldes den friske luft jeg får, når jeg går rundt i Danmark eller andre områder i Europa, og erkender, at naturen i al dens overvældende skønhed er endnu smukkere, når man graver lidt i alt det vi ved om den, og i alt det vi stadig ikke forstår.

Maria Reumert Gjerding

Jeg er præsident for Danmarks Naturfredningsforening og har været det siden april måned. Jeg bor og er opvokset tæt ved Utterslev mose i den nordvestlige del af København. Den grønne dagsorden har altid været min store interesse, og naturbeskyttelse mit hjertebarn. Jeg håber at den ny naturkanon kan få mange flere børn og voksne ud i den fantastiske danske natur. For vi ved jo hvor meget tid i naturen betyder for os alle sammen – ikke mindst for vores mulighed for at skabe glade, sunde og kloge børn.

Flemming Rune

Jeg er biolog og botaniker. Efter at have arbejdet som forsker på Københavns Universitet og Teknologisk Institut i 20 år, har jeg medvirket i en lang række tv-programmer, hvor jeg har delt ud af min viden. I 2010-2018 har jeg medvirket i 15 programmer i DR’s serie ‘Kyst til kyst‘, og i 2013-2014 lavede jeg over 150 indslag i TV2 ‘Frihuset‘ og TV2 ‘Naturen Live‘. Endvidere har jeg skrevet over 20 bøger med naturen som tema for både børn og voksne, og arbejder i dag som fondsstøttet naturforsker og forfatter.