Høringer i forbindelse med Natura 2000-grænsejusteringer

Høring af habitatbekendtgørelsen d. 22. august til 17. september 2018

I forbindelse med høring af habitatbekendtgørelsen i perioden 22. august til 17. september 2018 er der kommet høringssvar vedrørte Natura 2000-grænserne. Disse er behandlet i høringsnotater fra Natura 2000-grænsejusteringen. Høringsnotatet, der er udarbejdet på baggrund af høringen af habitatbekendtgørelsen, findes på høringsportalen.

Høring d. 17. maj til 31. maj 2018

Den offentlige høring af forslag til justerede Natura 2000-områdegrænser er nu afsluttet. Se dog særlige forhold om Nissum Fjord nederst på denne side. Høringsforsalget har været i offentlig høring i perioden 28. september 2017 til 3. januar 2018 og i perioden 17. maj til 31. maj 2018. Den anden høring har været målrettet de arealer, hvor der blev foreslået yderligere ændring i forhold til den nuværende udpegning af Natura 2000 områder. Det var således ejere af de arealer, hvor der blev forslået en helt ny områdegrænse, der blev hørt. Derudover blev de kommuner, som arealerne ligger i også hørt. Ændringer i Natura 2000-områdegrænserne, hvor det oprindelige høringsforslag helt eller delvist blev annulleret, var ikke er en del af høringen.

Offentlig høring d. 28. september 2017 til 3. januar 2018

Overordnet set blev det foreslået, at ca. 28.000 ha eksisterende Natura 2000-areal ikke længere skulle være registreret som Natura 2000. Dette areal består primært af landbrugsjord, men også byer og sommerhusområder. Det blev også foreslået at de eksisterende Natura 2000-områder skulle udvides med ca. 5.000 ha natur, der i dag ligger udenfor, men i tilknytning til områderne. Desuden blev det foreslået at 6 habitatområder helt eller delvist omklassificeret til også at være fuglebeskyttelsesområde for særligt truede og fåtallige arter. Læs mere i FAQ’en om, hvad det betyder, at Natura 2000-områdegrænserne justeres og om Natura 2000 generelt. Du kan desuden læse den korte overordnede beskrivelse af hvilke ændringer, der er forslået i de enkelte Natura 2000-områder.

Miljøstyrelsen har gennemgået alle de eksisterende Natura 2000-områder for at berigtige de eksisterende områdegrænser og justeret dem i forhold til nutidig anvendelse af digitale kort. I samme proces har Miljøstyrelsen gennemgået de oprindelige høringssvar fra dengang, man udpegede Natura 2000-områdere og sikret fuld overensstemmelse mellem områdegrænserne og høringssvarene. Miljøstyrelsens høringsmateriale er lavet ud fra de berigtigede områdegrænser. Alle arealberegninger er således også foretaget ud fra disse to temaer. Det er muligt at downloade GIS-data med forslaget til justerede Natura 2000-områdegrænser, de berigtigede Natura 2000-områder og høringsforslaget til justerede Natura 2000-områder.

Baggrund for forslaget

Forslaget til de justerede områdegrænser er udarbejdet på baggrund af Naturpakken, maj 2016, hvor det er aftalt at undersøge muligheden for at tilpasse Natura 2000-områdegrænserne, således at der kan udtages jordbrugsarealer og byarealer fra områderne. Tilsvarende er muligheden for evt. at udvide Natura 2000-områderne med natur og levesteder, der i dag ligger udenfor områderne, og som kan bidrage til opfyldelse af naturdirektivernes mål, vurderet.

Miljøstyrelsen har vurderet, at de konkrete forslag til at udtage arealer af Natura 2000-områderne ikke forringer beskyttelsen af de naturtyper og arter, som danner grundlaget for udpegning af det enkelte område (Udpegningsgrundlaget). I forslagene til at udvide Natura 2000-områderne med naturtyper og levesteder er der lagt vægt på, at den pågældende natur eller levested i forvejen er i god tilstand. Der er ligeledes taget højde for, at eventuelle nye arealer som Natura 2000-områderne udvides med ikke skal give yderligere restriktioner for eksisterende husdyrbrug.

Se naturdata, der danner baggrund for de justerede Natura 2000-områdegræneser:

Annoncering af høringen

Høringen i perioden 28/9 2017 til 3/1 2018 blev annonceret i landsdækkende og lokale aviser og fagblade. Derudover blev der sendt direkte besked ud via e-boks til alle lodsejere i Natura 2000 (med CVR-nummer) og berørte erhvervsdrivende (med CVR-nummer) lokaliseret indenfor 500m af både de nuværende og forslag til justerede Natura 2000-grænser. Landbrugsforeninger, kommunalbestyrelsesmedlemmer, organisationer, kommuner og offentlige myndigheder blev ligeledes blevet orienteret om, at forslaget til ændringer i Natura 2000-områdegrænserne var sendt i høring

Særligt for Nissum Fjord

Miljøstyrelsen har tidligere i forbindelse med den offentlige høring oplyst, at der for en del af Natura 2000-området Nissum Fjord vil blive foretaget en særskilt høring. Baggrunden var, at de oplysninger der var ved at blive indhentet i forbindelse med arbejdet med udvidelsen af Høvsøre Prøvestation kunne have betydning for afgrænsningen af Natura 2000-området umiddelbart syd for den eksisterende prøvestation.

De oplysninger, der er fremkommet har imidlertid ikke vist et grundlag for, at justerer på grænserne i forhold til Natura 2000-området umiddelbart syd for den eksisterende prøvestation.

Af hensyn til de tidligere udmeldinger har det været muligt at indsende høringssvar for det berørte område umiddelbart syd for den eksisterende prøvestation frem til den 5. februar 2018.