Variation hen over året
Opblomstringerne af planteplankton i Ringkøbing Fjord om foråret er i de senere år oftest domineret af kiselalger, blandt andet arten Skeletonema sp. Nogle forår kan også andre arter opblomstre, blandt andet furealgen Katodinium rotundatum, små rekylalger og øjealgen Eutreptiella sp.. Ciliaten Myrionecta rubra kan også lave mindre opblomstringer i Ringkøbing Fjord om foråret.
Sommeren og efteråret er karakteriseret ved blandede samfund af planteplankton. For det meste dominerer små hurtigt voksende arter som kiselalgerne Chaetoceros wighamii og C. throndsenii og furealgerne Prorocentrum cordatum og Heterocapsa triquetra.
De små arter forekommer sammen med større arter af blandt andet kiselalger, for eksempel arten Actinoptychus senarius. Denne art tilbringer en stor del af sit liv på fjordbunden, men den bliver hvirvlet op i de frie vandmasser, når det blæser kraftigt.
I Ringkøbing Fjord finder Miljøstyrelsen store arter af planktonalger, som er almindelige i Vesterhavet. Dog er der kun få af dem i fjorden.
Der er stadig arter af grønalger og blågrønalger i Ringkøbing Fjord om sommeren, men der er sjældent mange af dem.
Giftige arter
Før 1995 fandt Miljøstyrelsen ofte høje koncentrationer af giftige og potentielt giftige arter af blågrønalger i Ringkøbing Fjord. Efter 1995 har der ikke været opblomstringer af disse arter.
Nu finder man i stedet for giftige arter af furealger og kiselalger. Herunder furealgen Karenia mikimotoi, som kan skade bunddyr og fisk, og arter fra kiselalgeslægten Pseudo-nitzschia, som kan producere gifte, der kan ramme nervesystemet og som i værste fald kan være dødelige.
Der er dog kun fundet få af de giftige arter, og der er ikke registreret skadevirkninger eller forgiftninger i forbindelse med skadelige og giftige arter i Ringkøbing Fjord.
Hvorfor opblomstrer planteplankton
I dag er der kun sjældent markante opblomstringer af planteplankton i Ringkøbing Fjord. Det skyldes, at fjorden er mindre belastet med næringsstoffer end tidligere. Det skyldes også, at saltindholdet er blevet større, og at store bestande af sandmuslinger har etableret sig.
De arter, som opblomstrer i Ringkøbing Fjord, er små og hurtigt voksende. De er derfor i stand til at udnytte korte perioder med gode vækstforhold, for eksempel perioder hvor der bliver tilført store mængder ferskvand med næringsstoffer til fjorden samtidig med vindstille vejr og masser af sol. I andre situationer forhindrer græsningen fra sandmuslingerne i Ringkøbing Fjord, at planteplankton opblomstrer.
Klorofyl
Planteplankton indeholder klorofyl, som er nødvendigt for, at det kan udnytte sollysets energi til vækst. Koncentrationen af klorofyl er et indirekte mål for, hvor meget planteplankton der er i vandet.
I Ringkøbing Fjord er indholdet af klorofyl generelt højere end i de fleste andre danske fjorde.
Der er i Ringkøbing Fjord sket et markant fald i indholdet af klorofyl fra 1995. Faldet skyldes ikke kun, at der bliver tilført færre næringsstoffer fra oplandet.
Det skyldes først og fremmest, at slusedriften ved Hvide Sande er ændret, så der er kommet højere saltindhold i fjorden, og en bestand af sandmuslinger derfor har kunnet etablere sig.
Sandmuslingerne betyder meget for svingningerne i indholdet af klorofyl fra år til år. Grafen viser, at klorofylindholdet i Vesterhavet er lavere end i Ringkøbing Fjord, både før og efter at slusepraksis blev ændret i 1995.De relativt højere klorofylværdier i 2019 og 2020 er sammenfaldende med, at saltholdigheden i disse år har været lavere i fjorden end i årene inden.
Resultater fra Miljøstyrelsens undersøgelser af klorofyl anvendes i vandområdeplanerne som en del af grundlaget for at vurdere den økologiske tilstand i Ringkøbing Fjord.
Ved den nyeste vurdering af tilstanden for klorofyl i Ringkøbing Fjord, som er lavet i forbindelse med udarbejdelsen af Vandområdeplan 2021-2027, er der ringe økologisk potentiale i Ringkøbing Fjord.
Links
Find data om klorofyl i Rinkøbing Fjord på Danmarks Miljøportal
Se status for den økologiske tilstand for klorofyl i Ringkøbing Fjord på kort under punktet ”VP3-tilstandsvurdering” i MiljøGIS