Import og eksport til og fra EU
Import og eksport til og fra EU af arter, produkter eller dele heraf, omfattet af CITES, kræver tilladelse.
Se oversigt over træarter, der er omfattet af CITES.
NYT. Pr. 25. november 2024 oplistes en række træslægter fra EU bilag D til B, bl.a. træarterne ipé og cumaro. Læs mere om dette nedenfor.
Bilag A og bilag B
For træarter på bilag A og bilag B skal der ved import og reeksport til og fra EU ved ind- eller udfortoldning forelægges en CITES import/re-eksporttilladelse udstedt af de respektive CITES-myndigheder.
Det er det endelige bestemmelsessted, som er afgørende for hvilken EU CITES myndighed, der skal ansøges om en importtilladelse. Dvs. tømmer og tømmerprodukter med bestemmelsessted Danmark skal have en dansk CITES importtilladelse, selvom importen sker gennem andre EU lande.
Du ansøger om en CITES-tilladelse på Miljøstyrelsens ansøgningsportal.
Søg gerne i god tid inden import og reeksport. Tilladelser vil typisk have en gyldighedsperiode på 6 måneder. Vær også opmærksom på at der kan importeres eller reeksporteres mindre mængder end angivet i tilladelsen, men aldrig større mængder.
Ved ansøgninger om eksport af CITES tømmer og tømmerprodukter, er der altid tale om reeksport, da træet ikke har oprindelse i EU.
- Hvis du søger på vegne af en anden, skal du vedlægge en fuldmagt fra denne.
- Ved import skal du vedlægge kopi af CITES eksporttilladelsen fra eksportlandet.
- Ved reeksport skal der kunne henvises til en CITES importtilladelse med mindre der er tale om tømmer importeret til EU før det blev omfattet af CITES.
Oplistning af visse træarter til bilag B pr. 25. november 2024
Træslægterne Handroanthus, Roseodendron, Tabebuia og Dipteryx bliver fra den 25. november 2024 oplistet på bilag B.
Det betyder, at der fra denne dato er krav om både en CITES eksport- og importtilladelse ved import til EU af tømmer fra disse træslægter.
Der er dog en midlertidig undtagelse fra kravet om en CITES eksporttilladelse afhængig af afsendelsestidspunktet.
- Tømmer afsendt før den 25. november 2024 med ankomst til EU efter denne dato
For tømmer afsendt fra et tredjeland før den 25. november 2024 er der ikke krav om en CITES eksporttilladelse fra afsenderlandet, da tømmeret ikke var omfattet af CITES liste II/EU bilag B på afsendelsestidspunktet. Såfremt tømmeret ankommer til EU på den 25. november 2024 eller efter, vil der være krav om en CITES importtilladelse.I forbindelse med ansøgningen skal "bill of lading" vedhæftes som dokumentation for at tømmeret er afsendt før den 25. november 2024. - Tømmer afsendt den 25. november 2024 eller efter
For tømmer afsendt efter oplistningen den 25. november 2024, vil der være krav om både en CITES eksporttilladelse og en importtilladelse. CITES eksporttilladelsen skal ansøges hos CITES myndigheden i eksportlandet og vedlægges ansøgningen om importtilladelsen.
Er tømmeret/tømmerprodukterne importeret før det blev omfattet af CITES?
Vær opmærksom på at der ved import og reeksport til og fra EU fortsat skal foreligge CITES tilladelser, selvom tømmeret er fra før det blev omfattet af CITES. Ansøgningen skal vedlægges dokumentation for at tømmeret er erhvervet før det blev omfattet af CITES.
Bilag C og bilag D
For arter omfattet af bilag C og bilag D kræves der ved indfortoldning forelæggelse af en såkaldt importmeddelelse. Sædvanligvis kan de blanketter, der skal anvendes ved indfortoldningen, forefindes på toldstedet. Hvis man selv ønsker at printe sine importmeddelelser, skal man være opmærksom på at originalen skal printes på hvidt papir og genparten skal printes på gult papir. Hvis man som importør ønsker at importere sine varer gennem Tyskland skal man forud for importen have anskaffet de korrekte importmeddelelsesblanketter. Disse kan købes her: Køb af Importmeddelelsesblanketter.
På forlagets hjemmeside vælger man produkt 223 - CITES Einfuhrmeldung. Disse blanketter kan benyttes i hele EU.
Læs mere om reglerne for import og eksport.
Handel inden for EU
Enkelte træarter er omfattet af CITES liste I (de mest truede arter) og det tilsvarende bilag A i EU's forordning.
Se oversigt over træarter, der er omfattet af CITES.
Køb og salg af bilag A enheder er forbudt, medmindre der medfølger et originalt, gyldigt CITES-certifikat. Dette gælder også opbevaring med henblik på salg, udbud til salg herunder via internettet, auktion, transport med henblik på salg og tilbud om køb. Udstilling i kommercielt øjemed er også forbudt medmindre der foreligger en dispensation i form at et såkaldt CITES-certifikat.
Du ansøger om et CITES-certifikat på Miljøstyrelsens ansøgningsportal.
Størsteparten af de træarter, der er omfattet af CITES og anvendes kommercielt, er omfattet af CITES liste II (de truede arter) og det tilsvarende bilag B i EU's CITES forordning.
Handel og anden kommerciel udnyttelse af arter omfattet af bilag B kræver ikke et CITES-certifikat. Man skal dog på CITES-myndigheders forlangende kunne dokumentere lovligheden. Det kan ske i form af toldafstemplet genpart af CITES-importtilladelse, kvittering med påført CITES-importtilladelsesnummer eller anden dokumentation.
Læs mere om reglerne for handel i EU.
Møbler og musikinstrumenter
Læs om særskilte CITES regler for møbler og musikinstrumenter.