Tegn på rotter

Hvis man har rotter, er man sjældent i tvivl, for rotter efterlader en skarp og ubehagelig lugt, der kan minde om kloaklugt eller lugten af svinestald.

Udover lugten, så efterlader rotter også sikre tegn i form af cylinderformede ekskrementer, der er sorte eller brunlige og cirka 6 millimeter tykke og omkring 17 millimeter lange.

undefined

Udenfor kan tegn på rotter være huller i jorden for eksempel i nærheden af kloakdæksler, riste eller ved husets fundament eller sokkel. Synkende fliser på terrassen eller asfalten i indkørslen kan også være tegn på, at rotter er i gang med at underminere overfladen.

undefined

Indendørs kan rotter gnave sig igennem paneler, vægge og gulve. Hullerne er som regel cirkelrunde, og de behøver ikke være større end en 2-krone, for at en rotte kan komme ind og ud af hullet. Hold derfor altid øje med friske, afgnavede træspåner omkring huller i træværk.

undefined

Piben og kradsen i panelerne, under gulvet eller på loftet kan være tegn på rotter. Lydene kan også skyldes mus, husmår eller andre dyr. Hvis lydene består af små hvin eller skrig, så er det næsten med sikkerhed rotter.

Har man set tegn som disse i sin bolig eller på sin grund, så ring straks til kommunen eller Anmeld rotter på borger.dk

Så snart problemet er anmeldt, vil en af kommunens rottebekæmpere komme på besøg og lokalisere, hvor rotterne kommer fra. Det gøres som regel ved en røgprøve eller en Tv-prøve.

Affald og skrammel bør altid fjernes fra grunden, så der ikke er gemmesteder, hvor rotterne kan føle sig trygge. Rotter kan hurtigt få lavet en rede i gammel isolering, madrasser eller andet affald. Skal materialer opbevares op ad husmuren, bør de klodses op og flyttes 30-40 cm ud fra bygningen. Selv den snævreste passage kan være opholdsrum for en rotte.

Sørg for, at udendørs affaldsspande altid er tæt tillukkede, så lugt og adgang til føde begrænses. Særligt kødaffald kan lokke rotter til fra nær og fjern. Hvis affaldsspanden er af plastik, så kan man med fordel lægge en tung sten på låget, så rotterne ikke kan skubbe låget af, og så låget bliver på, hvis der er blæsevejr. Spiseligt affald og foder må aldrig ligge og flyde udendørs.