Informationsmateriale om invasive arter

Har du nogensinde hørt om iberisk skovsnegl, som æder planter i folks haver? Eller om kæmpe bjørneklo, der findes mange steder i Danmark?

Miljøstyrelsen har udgivet en række informationsmaterialer om invasive arter. Her på siden kan du finde et stort udvalg af bekæmpelsesguides, feltguides, kunstplakater, læringsmaterialer mm. som du må downloade gratis. Hvis du er lærer og ønsker at bestille læringsmaterialer om invasive arter i fysisk form eller som klassesæt, finder du vejledning om dette nedenfor. 

Siden bliver opdateret løbende. 

Bestilling af læringsmateriale til skoler

Mennesker har altid taget planter og dyr med fra et sted til et andet, hvor de ikke hører naturligt hjemme. Nogle af de indførte arter bliver invasive og spreder sig på bekostning af naturligt hjemmehørende arter. De truer derved natur og biodiversitet, og globaliseringen er med til at forværre problemet. 

Miljøstyrelsen har i samarbejde med læringskonsulenter Bettina Brandt, Troels Gollander og Kaare Øster, udarbejdet et læringsmateriale om invasive arter og de problemer, de skaber. Materialet henvender sig til grundskolernes 7.-10. klassetrin og består af en elevbog, aktivitetshæfte og lærervejledning. I bunden af siden kan læringsmaterialet findes som PDF, men skoler kan også bestille det (gratis) i fysisk form som klassesæt. 

Når en skole bestiller et klassesæt, medfølger en materiale pakke med inspiration og formidlingsmaterialer. Den består af: 

  • Klassesæt med elevbøger og aktivitetshæfter (angiv antal - mindst ét sæt af 25 stk - ved bestilling)
  • En plakat med invasive dyr
  • En plakat med invasive planter
  • En plakat med invasive akvatiske arter
  • Kogebogen "If you can't beat them, eat them" med opskrifter, der bruger invasive arter som råvarer i lækre retter.
  • Bestemmelsesguide og nøgle til invasive egern  
  • Bestemmelsesguide og nøgle til invasive snegle  
  • Bestemmelsesguide og nøgle til invasive krebs 
  • Bestemmelsesguide og nøgle til invasive krabber 

I Miljøstyrelsens online mediearkiv er der desuden mulighed for at finde mere information om invasive arter og få inspiration fra lignende undervisningsmateriale.

Bestil materialet her via mail skriv gerne ønsket antal eksemplarer (mindst 25 stk) i bestillingen.

Mediearkiv