Drikkevandsfonden

På Finanslov 2022 blev der afsat 170 mio. kr. frem mod 2025 til opgaver i regi af en drikkevandsfond, som administreres af Miljøstyrelsen.

Drikkevandsfondens formål er todelt:

  • Den skal administrere to tilskudspuljer; én til sløjfning af ubenyttede brønde og boringer, og én til målrettet grundvandsbeskyttelse i udsatte og strategisk vigtige områder for den nuværende og fremtidige drikkevandsforsyning.
  • Den skal indsamle kommunernes og vandforsyningers viden og erfaringer med målrettet grundvandsbeskyttelse.

Drikkevandsfonden administreres af Miljøstyrelsen og inddrager DANVA, Danske Vandværker, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug og Fødevarer i tilrettelæggelsen af arbejdet.

Detaljerne bag den politiske aftale, der førte til Drikkevandsfonden, kan tilgås via Finansloven 2022 -og på Miljøministeriets hjemmeside

Tilskudspuljer

Der er to tilskudsordninger:

  • Den ene tilskudsordning skal medfinansiere beskyttelsen af arealer, som er strategisk vigtige for den fremtidige drikkevandsforsyning og derfor særligt vigtige at beskytte. Det kan eksempelvis være på mindre øer, hvor det ikke umiddelbart er muligt at etablere alternativ vandforsyning, hvis den nuværende forsyning forurenes, og man derfor er meget afhængig af en begrænset mængde grundvand. Et andet eksempel kan være områder omkring større byer, hvor der grundet de mange forbrugere er stort pres på grundvandsressourcen.
  • Den anden tilskudsordning skal støtte sløjfningen af ubenyttede og nedlagte boringer og brønde, da disse kan fungere som adgangsveje for forurening af grundvandet. 

Læs mere om begge tilskudsordningerne.

Videns- og erfaringsopsamling

Under drikkevandsfonden er en række analyser gennemført.

Del analyse 1 (2022-23): Den målrettede grundvandsbeskyttelse i Danmark

En landsdækkende analyse der inddrog alle kommuner og en række vandforsyninger, og som undersøgte deres erfaring med den målrettede drikkevandsbeskyttelse.

Del analyse 2 (2022-23): Forvaltningen af fremtidens drikkevandsressourcer

En beskrivelse af regelgrundlaget for forvaltningen af drikkevandsressourcen, samt indsamling af erfaringer med den praktiske forvaltning fra kommuner, forsyninger og regioner. Rapporten inkluderer rapporter fra Niras og GEUS om henholdsvis behovet for vand og den bæredygtige grundvandsressource i fremtiden.

Pilotprojekt 2023:

Status og afrapportering af projekt om identifikation af Sårbare Grundvandsdannende Områder på Fyn.

Afrapportering af workshops om identifikation af områder med behov for grundvandsbeskyttelse - Miljøstyrelsen 2023: Workshops på Fyn. 

Afrapportering af workshops om identifikation af områder med behov for grundvandsbeskyttelse - Miljøstyrelsen 2023: Workshop på tværs af landet.

Afrapporteringerne indeholder opsummering af drøftelserne på workshops udarbejdet af Miljøstyrelsens rådgivere.

Koncept for risikoanalyse. COWI 2024: 
Rapporten gennemgår standarder og praksis inden for risikoanalyse i forbindelse med grundvands- og drikkevandsbeskyttelse nationalt og internationalt. Rapporten opstiller på denne baggrund et koncept for risikoanalyse i fire trin.

Non-target screening. GEUS, Rapport 2024/17:
Non-target analyser forventes at spille en central rolle i fremtidens risikoanalyser. GEUS har skrevet en vejledende rapport til de personer, der udfører risikoanalyser. Rapporten beskriver 
non-target-metoden og dens anvendelsesmuligheder, samt metodens begrænsninger og igangværende udvikling. 

Afrapportering af klagenævns og domstolsafgørelser i kontekst af risikoanalyser til grundvands og drikkevandsbeskyttelse. Notat fra Miljøstyrelsen 2024:
MST har udarbejdet et notat, der gennemgår relevante sager om påbud efter § 24 og § 26a i miljøbeskyttelsesloven. Notatet har ikke karakter af vejledning og er ikke en juridisk tolkning af sagerne, men har udelukkende til formål at undersøge nævnets og domstolenes behandling af det faglige indhold i risikoanalyser i forbindelse med grundvandsbeskyttelse.