Hvad er sårbare grundvandsdannende områder
Sårbare grundvandsdannende områder er arealer inden for indvindingsoplande til almene vandforsyninger, hvor der sker en betydelig grundvandsdannelse af relativt ungt vand fra terrænoverfladen til almene vandforsyningers indvindingsfiltre.
I disse områder er der en risiko for, at vandopløselige forureningsstoffer fra overfladen transporteres til indvindingsboringerne, før de når at blive nedbrudt eller bundet i jordlagene. Dette kan eksempelvis omfatte miljøfarlige stoffer fra industrien, kemikalier fra byggematerialer samt pesticid- og gødningsrester fra landbrug og grønne områder.
Sårbare grundvandsdannende områder henviser ikke til en stofspecifik sårbarhed, som f.eks. gældende for nitrat, men en hydrologisk sårbarhed, der afspejler vigtigheden af at beskytte det yngste vand og de områder med den største grundvandsdannelse.
Miljøstyrelsens kortlægning af sårbare grundvandsdannende blev indledt med et pilotprojekt på Fyn.
Pilotprojektet på Fyn er afsluttet, hvorefter kortlægningen nu opskaleres til resten af Danmark over de kommende år. Kortet med sårbare grundvandsdannende områder opdateres løbende, efterhånden som områder kortlægges - Se kortet herunder.
Dokumentation og rapporter udarbejdet i forbindelse med beregning af sårbare grundvandsdannende områder, kan sammen med øvrig materiale fra grundvandskortlægningen, tilgås under Miljøstyrelsens hjemmeside med Kortlægningsresultater.
Kortet viser sårbare grundvandsdannende områder, der er beregnet i grundvandsmodeller anvendt i den nationale grundvandskortlægning. Det skal bemærkes, at de sårbare grundvandsdannende områder på Fyn er resultatet fra Pilotprojektet på Fyn. Beregningsmetoden er sidenhen blevet teknisk justeret, og kortlægning af nye sårbare grundvandsdannende områder og visning heraf, vil følge den tilrettede metode. De sårbare grundvandsdannende områder på Fyn opdateres i forbindelse med den grundvandskortlægning, som for nuværende pågår på Fyn.
Læs mere om beregningsmetoden længere nede på siden under: Metode for afgrænsning af sårbare grundvandsdannende områder.
Baggrund for kortlægning af sårbare grundvandsdannende områder
Som led i regeringsgrundlaget Ansvar for Danmark iværksatte regeringen i 2023 en kortlægning af sårbare grundvandsdannende områder. Kortlægningen blev indledt med et pilotprojekt på Fyn.
Formålet med pilotprojektet var at identificere sårbare grundvandsdannende områder, hvor målrettede indsatser til grundvandsbeskyttelse er nødvendige for at forebygge forurening af det vand, der indvindes til drikkevandsforsyning. Projektet havde til hensigt at udvikle en metode, der kunne danne et ensartet, fagligt funderet og robust grundlag for afgrænsningen af disse områder inden for indvindingsoplande til almene vandforsyninger.
Den statslige grundvandskortlægning har tidligere primært fokuseret på sårbarhed over for nitrat. Da truslerne mod grundvandet i dag er mere komplekse og varierede, er det nødvendigt at identificere områder, hvor grundvandet er følsomt over for en bred vifte af forureningskilder, herunder pesticider, biocider, og andre miljøfarlige stoffer.
For at imødekomme denne udfordring har Miljøstyrelsen udviklet en metodik til at afgrænse sårbare grundvandsdannende områder. Denne metodik er blevet testet i et pilotprojekt på Fyn, og vil i de kommende år danne grundlag for en national afgrænsning af sårbare grundvandsdannende områder med henblik på at beskytte almene vandforsyningsboringer mod en bred vifte af forureningskilder.
Metode for afgrænsning af sårbare grundvandsdannende områder
De sårbare grundvandsdannende områder, beregnes på baggrund af 3-dimensionel beregning af grundvandsdannelse (3D-grundvandsdannelse) i en grundvandsmodel ud fra eksisterende data og bedst tilgængelige viden.
Grundvandsmodellen inddeles i modelceller på 100 x 100 meter. Det er altså disse modelceller, der vises på kortet længere oppe på siden. For at en celle angives som sårbar, skal den enkelte celle opfylde en række kriterier. Dette omfatter både kriterier i forhold til grundvandsdannelse og kriterier i forhold til transporttid fra terræn til indvindingsboring og sandsynlighed for at der er grundvandsdannelse fra cellen.
Miljøstyrelsen fastsatte i forbindelse med pilotprojektet på Fyn kriterier. De sårbare grundvandsdannende områder på Fyn er baseret på disse kriterier. Miljøstyrelsen har på baggrund af test af kriterierne for sårbare grundvandsdannende områder i kortlægningsområdet Mølleåen justeret kriterierne. Kortlægning af nye sårbare grundvandsdannende område og visning heraf vil følge de opdaterede kriterier. De sårbare grundvandsdannende områder på Fyn opdateres med nyeste kriterier i forbindelse med den grundvandskortlægning, som for nuværende pågår på Fyn.
Baggrundsanalyse - Pilotprojektet Fyn 2023-2024
Pilotprojektet danner grundlag for forundersøgelsen i udviklingen af metode til at identificere sårbare grundvandsdannende områder. Der er foretaget analyser af de hydrologiske, geologiske og geokemiske forhold med inddragelse af relevante data og gennemførte tests.
Under udviklingsprocessen viste det sig, at nogle af de elementer, Miljøstyrelsen oprindeligt vurderede som relevante, enten ikke havde den forventede anvendelighed eller ikke kunne realiseres inden for de tildelte ressourcer. Disse elementer er derfor ikke medtaget i det endelige metodekoncept.
Andre elementer viste at være anvendelige, enten direkte i form af beregning af 3D-grundvandsdannelse og inddragelse af usikkerheder af hydrologiske parametre og elementer eller indirekte ved at se på geofysiske metoders styrker og svagheder eller grundvandskemi som verifikation af 3D-grundvandsdannelsen.