Status BNBO

I juni 2023 blev Regeringens akutplan for boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) annonceret med målet om at sænke risiko for forurening af drikkevand fra anvendelse af sprøjtemidler i BNBO. Akutplanen indebar fremsættelse af et lovforslag i 2024, der skulle forpligte kommunerne til at meddele påbud om sprøjtestop i BNBO, såfremt kommunens risikovurdering tilsiger, at BNBO er i risiko for forurening med sprøjtemidler.

Det nye lovforslag ”Lov om ændring af lov om vandforsyning m.v. og lov om miljøbeskyttelse (Målrettet indsats for boringsnære beskyttelsesområder og præcisering af forholdet til 25 meters beskyttelseszonen omkring vandboringer)” samt de to bekendtgørelser ”Bekendtgørelse om vurdering af boringsnære beskyttelsesområder og indberetning (BNBO-bekendtgørelsen)” og ”Bekendtgørelse om frister for og krav til indhold af aftaler, påbud og forbud om erhvervsmæssig anvendelse af pesticider inden for boringsnære beskyttelsesområder” trådte i kraft 1. juli 2024. Miljøstyrelsen har ligeledes offentliggjort en revideret BNBO-vejledning. 

Vejledningen kan tilgås her.

Kommunerne er herved forpligtet til at indberette status for indsatsbehov i BNBO samt indsatser i BNBO.
Kommunerne skal jf. BNBO-bekendtgørelsens § 3, indberette:

  1. Hvilke BNBO kommunen har vurderet, herunder om en indsats er nødvendig eller ikke nødvendig, samt når indsatser i BNBO er gennemførte.
  2. Aftaler indgået efter vandforsyningslovens § 13 f, som omfatter arealer inden for et BNBO.
  3. Påbud eller forbud efter miljøbeskyttelseslovens §§ 24, 24 a og 26 a, der er udstedt på arealer i BNBO

Indberetningen skal ske digitalt til Miljøstyrelsen via ArealEditering, Danmarks Miljøportal. Efter indberetning bliver data synlige i Danmarks Arealinformation (DAI). Indberetning til ArealEditering sker via to GIS-datasæt: ”Kommunernes status for boringsnære beskyttelsesområder (BNBO)” og ”Aftaleområder for grundvand”.

For at sikre, at borgere, presse mv. nemt kan følge status for beskyttelse af BNBO har Miljøstyrelsen etableret denne digitale platform.

Opgørelse over indberetning af status for indsatsbehov i BNBO

Nedenstående kort 1 angiver fordelingen af BNBO i de 6 statuskategorier, som kommunerne har indberettet i datasættet "Kommunernes status for boringsnære beskyttelsesområder (BNBO)” på DAI. Signaturforklaringen i kort 1 angiver, hvor mange BNBO der er de i forskellige statuskategorier på landsplan. Kortet opdateres hver nat. 

Miljøstyrelsen gør opmærksom på, at kommunerne i henhold til den nye BNBO-bekendtgørelse (BEK nr. 743 af 17. juni 2024) ikke længere er forpligtet til at indberette, når en frivillig aftale er tilbudt. I henhold til den nye BNBO-bekendtgørelse er kommunerne forpligtet til at foretage digital indberetning af status på indsatsbehovet i BNBO senest hvert år 1. juli eller senest et år fra, at BNBO er udpeget i bekendtgørelse om udpegning af drikkevandsressourcer. Kommunerne har ikke været forpligtet til at lave en digital indberetning siden den gamle BNBO-bekendtgørelse (BEK nr. 1476 af 17. december 2019) automatisk blev ophævet 31. december 2022. Det må derfor forventes, at indberetningen efter bekendtgørelsens ophævelse ikke nødvendigvis viser et fyldestgørende billede af status på indsatsbehovet i BNBO.

Statuskategorien ”Ikke gennemgået” indeholder både BNBO, som på nuværende tidspunkt ikke er blevet risikovurderet, men også BNBO, som har ændret udformning i forbindelse med genberegning af BNBO. 
Miljøstyrelsen er pt. ved at kontakte de kommuner, som i henhold til den tidligere BNBO-bekendtgørelse har risikovurderet et BNBO, som efterfølgende er blevet genberegnet, for at få en afklaring af om den tidligere risikovurdering kan overføres til den genberegnede BNBO. 

Signaturforklaringen i kort 1 angiver, hvor mange BNBO der er de i forskellige statuskategorier på landsplan.

Kort 2 viser, hvor stor en andel af BNBO med behov for beskyttelse, hvor der er gennemført de nødvendige indsatser i (indberettet på DAI i statuskategori "Indsats gennemført"), set i forhold til antallet af BNBO indberettet på DAI i statuskategorierne "Gennemgået, indsats nødvendig", "Frivillig aftale tilbudt" eller "Indsats gennemført". Antal BNBO pr. kommune i de 3 statuskategorier er angivet med et tal på kortet. Kortet er udarbejdet på baggrund af data indberettet i datasættet "Kommunernes status for boringsnære beskyttelsesområder (BNBO)" på DAI og opdateres hver nat.

Dokumentation for beregning af BNBO kan findes på Miljøstyrelsens hjemmeside

Indberetning af tinglyst aftaler om grundvandsbeskyttelse

Tinglyste aftaler, der omfatter pesticidanvendelse i hele eller dele af BNBO, som følge af de nye regler vedr. risikovurdering og beskyttelse af BNBO, skal indberettes i datasættet ”Aftaleområder for grundvand” via ArealEditering. Dette gælder både frivillige aftaler og aftaler som følge af påbud eller forbud jf. miljøbeskyttelseslovens §§ 24, 24 a og 26 a. I henhold til den tidligere BNBO-lovgivning var kommunerne ikke forpligtet til at tinglyse frivillige aftaler indenfor BNBO. Der kan derfor være frivillige aftaler indenfor BNBO, som ikke fremgår af datasættet ”Aftaleområder for grundvand”. Datasættet indeholder også andre aftalearealer, som relaterer sig til grundvandsbeskyttelse mod pesticider, kvælstof eller begge del, hvor aftaletypen er frivillige aftale, opkøb af jord til grundvandsbeskyttelse eller påbud og forbud efter Miljøbeskyttelseslovens §§ 24 eller 26 a.

Datasæt

Datasættene kan hentes ned i Excel via MiljøGIS. Under ”Status på BNBO” findes de tre datasæt. Zoom helt ud på kortet for at sikre, at hele Danmark er med. Tryk på den lille trekant ud for det datasæt, man ønsker at hente ned. Tryk på knappen angivet med et T. Der kommer nu en tabel op, som kan eksporters til Excel.

Såfremt der observeres uhensigtsmæssigheder, eller der er spørgsmål til status på det enkelte BNBO, rettes henvendelse til den pågældende kommune. Tekniske spørgsmål til kortvisning eller vejledning om det nye lovkrav kan rettes til Miljøstyrelsen.