Status BNBO

I juni 2023 blev Regeringens akutplan for de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) annonceret med målet om at sænke risiko for forurening af drikkevand fra anvendelse af sprøjtemidler i BNBO. Akutplanen indebærer fremsættelsen af et lovforslag i 2024, der forpligter kommunerne til at meddele påbud om sprøjtestop i BNBO, såfremt kommunens risikovurdering tilsiger, at BNBO er i risiko for forurening med sprøjtemidler. Inden forpligtelsen træder i kraft vil der blive indført en frist på seks måneder for lodsejere og vandforsyninger til at indgå en frivillig aftale om beskyttelsen af BNBO. Hvis der ikke er indgået en aftale inden for fristen, forpligtes kommunerne til at udsende påbud om sprøjtestop. Arbejdet med lovforslaget er sat i gang og vil blive sendt i høring inden fremsættelse. 

Indtil lovforslaget træder i kraft, opfordres lodsejere og vandforsyninger til at fortsætte med at indgå frivillige aftaler. For at sikre, at borgere og medier nemt kan følge status for beskyttelse af BNBO har Miljøstyrelsen etableret denne digitale platform over status på kommuneniveau, der løbende opdateres. 

Kort nr. 1 viser hvor stor en andel af BNBO, der er indberettet på Danmarks Arealinformation i kategorierne "Frivillig aftale tilbudt" eller "Indsats gennemført" set i forhold til antallet af BNBO indberettet i kategorierne "Gennemgået, indsats nødvendig", "Frivillig aftale tilbudt" eller "Indsats gennemført". Antal BNBO pr. kommune i de 3 kategorier er angivet med et tal på kortet. Kortet er udarbejdet på baggrund af data indberettet til datasættet "Status på BNBO" på Danmarks Arealinformation. 

Kort nr. 2 viser hvor stor en andel af BNBO med behov for beskyttelse, hvor der er gennemført indsats i (indberettet på Danmarks Arealinformation som "Indsats gennemført"), set i forhold til antallet af BNBO indberettet på Danmarks Arealinformation i kategorierne "Gennemgået, indsats nødvendig", "Frivillig aftale tilbudt" eller "Indsats gennemført". Antal BNBO pr. kommune i de 3 kategorier er angivet med et tal på kortet. Kortet er udarbejdet på baggrund af data indberettet til datasættet "Status på BNBO" på Danmarks Arealinformation. 

Kort nr. 3 viser status for de enkelte BNBO indberettet i datasættet "Status på BNBO" på Danmarks Arealinformation. Såfremt et BNBO står som ”Ikke gennemgået (default værdi)”, angives den seneste status som kommunen har angivet for boringens BNBO fra det historiske datasæt for ”Status på BNBO”, såfremt BNBO findes i det historiske datasæt. 

Statusvisningen bygger på kommunernes indberetninger til Danmarks Arealinformation i datasættet "Status på BNBO" og viser de kommunale indberetninger af status for risikovurderingen og beskyttelsen af BNBO 

Kommunerne er ikke længere forpligtet til at indberette status for BNBO jf. bekendtgørelse nr. 1476 af 17. december 2019 om vurdering af boringsnære beskyttelsesområder og indberetning, da den automatisk blev ophævet 31. december 2022. Kommunerne opfordres dog til fortsat at opdatere de to datasæt "Status på BNBO" og "Aftalearealer for grundvandsbeskyttelse" på Danmarks Arealinformation, såfremt BNBO ændrer status, eller der indgås nye tinglyste aftaler for grundvandsbeskyttelse. 

Såfremt der observeres uhensigtsmæssigheder, eller der er spørgsmål til status på det enkelte BNBO, rettes henvendelse til den pågældende kommune. Tekniske spørgsmål til kortvisning eller vejledning om det nye lovkrav kan rettes til Miljøstyrelsen.