Indsatsområder (IO) udpeges i henhold til vandforsyningsloven §11 a stk. 1 nr. 5 inden for udpegninger til følsomme indvindingsområder (SFI og NFI). IO lokaliseres, hvor en særlig indsats til beskyttelse af drikkevandsressourcen er nødvendig. Dette vurderes ud fra arealanvendelsen, forureningstrusler og den naturlig beskyttelse ud fra jordens komposition.
Inden for IO skal kommunerne udarbejde indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse, jf. vandforsyningslovens § 13. Læs mere om kommunernes indsatsplanlægning.
Du kan finde mere information om, hvordan IO afgrænses i rapporten Nitratsårbarhed og afgrænsning af NFI og IO samt på siden Sådan kortlægger vi grundvandet.
Alle IO kan ses på MiljøGIS og Danmarks Arealinformation.
Den statslige grundvandskortlægning udpeger indsatsområder (IO) i overensstemmelse med vandforsyningsloven, hvor der er et særligt behov for beskyttelse af drikkevandsressourcen på baggrund af arealanvendelse, forureningstrusler og den naturlige beskyttelse mod forurening ud fra jordens komposition.
Læs mere om udpegningen af indsatsområder.
Inden for indsatsområderne skal kommunerne udarbejde indsatsplaner for, hvilke initiativer der skal iværksættes for at opnå tilstrækkelig beskyttelse af grundvandet. Planen skal bl.a. indeholde en angivelse af de nødvendige foranstaltninger, en angivelse af, om der skal gennemføres overvågning af grundvandet, en opgørelse over beskyttelsesbehovet for eventuelle forureningskilder i området, og en tidsplan for gennemførelse af indsatserne. Vedtagne indsatsplaner skal sendes til Miljøstyrelsen til orientering.
Indsatsplanerne bør inddrages i kommunernes sagsbehandling på andre områder - eksempelvis bør eventuelle retningslinjer fra indsatsplanen angående acceptabel nitratudvaskning være styrende for miljøgodkendelse af husdyrbrug i områder.
Kommunerne har jf. vandforsyningslovens § 13 a stk. 1 mulighed for også at udarbejde indsatsplaner for områder, som ikke er udpeget som IO – forudsat at der er gennemført en grundvandskortlægning på samme niveau som den statslige. Kommunen og/eller vandforsyningsselskaberne betaler for kortlægning i disse tilfælde. Kravene for dette er beskrevet i administrationsgrundlaget for den statslige grundvandskortlægning med dertilhørende geo-vejledninger, som kan findes på her - sådan kortlægger vi grundvandet.
Inden for 1 år efter udpegningen af et indsatsområde skal der foreligge et udkast til, hvilke foranstaltninger kommunen foreslår bliver rettet mod de enkelte grundejere, jf. indsatsplanbekendtgørelsen.
Miljøstyrelsen har udarbejdet en vejledning om indsatsplanlægning som støtte til kommunernes arbejde.