LIFE 2014-2020: EU tilskud til initiativer på miljø- og klimaområdet
Virksomheder, offentlige organisationer og NGO'er kan gennem EU’s LIFE-program få støtte til initiativer og projekter, der bidrager til at gennemføre EU’s miljø- og klimapolitik.
Opslaget for 2018 er den 18. april.
Afleveringsfristerne kendes endnu ikke.
MILJØ OG KLIMA
LIFE består af to delprogrammer, målrettet hhv. miljø- og klimaindsatsen. Delprogrammerne er opdelt i prioriterede områder (se nedenfor).
Projekterne kan være såkaldte traditionelle projekter (se nedenfor) samt en række nye instrumenter under overskrifterne forberedende projekter, integrerede projekter, teknisk bistand og kapacitetsopbygningsprojekter.
Det nuværende arbejdsprogram dækker perioden 2018-2020. Programmet skal sikre opfyldelse af målene og målsætningerne for LIFE-programmet med hensyn til gennemførelse af nedenstående tematiske prioriteter:
Prioriterede områder i Miljøindsatsen
- Miljø og Ressourceeffektivitet
- Natur og Biodiversitet
- Miljøforvaltning og information
Prioriterede områder i Klimaindsatsen:
- Modvirkning af klimaændringer
- Tilpasning til klimaændringer
- Klimaforvaltning og information
Programmet er en videreførelse af LIFE+ programmet, der var aktivt 2007-2013. Sammen med forsknings- og innovationsprogrammet Horizon 2020, er LIFE-programmet EU’s vigtigste økonomiske instrument til udvikling og demonstration af grøn teknologi og miljøløsninger.
BUDGET OG MEDFINANSIERING
Finansieringsrammen for gennemførelsen af LIFE-programmet i perioden 2014-2020 er 3,4 mia. euro, hvoraf 2,59 mia. euro går til miljø-delprogrammet og 864 mio. euro til klima-delprogrammet.
Mindst 60,5 % af de budgetmidler, der er tildelt projekter under miljø-delprogrammet, skal afsættes til projekter der støtter bevaring af natur og biodiversitet.
Der kan opnås EU-støtte på op til 55 % af omkostningerne fx via arbejdstimer, medfinansiering af udstyr og anlæg etc., for natur- og biodiversitetsprojekter dog 60 %. En EU-støtte på op til 75 % er gældende for projekter, der finansieres under det prioriterede område natur og biodiversitet med fokus på prioriterede naturtyper eller arter.
De tidligere regler omkring nationale allokeringer ophører. Tildelingen foregår i fri konkurrence mellem projekter, uanset nationalitet.
HVILKE AKTIVITETER STØTTER LIFE?
Ansøgere kan opnå støtte til innovative løsninger på miljø- og klimaproblemstillinger samt i natur- og biodiversitetsprogrammet til direktivimplementering. Løsningerne skal være konkrete og synlige og bygge på et kvalificeret teknisk, fagligt og økonomisk grundlag. Demonstration og formidling skal spille en central rolle i projekterne, og de skal gennemføres på en sådan måde, at de succesfulde LIFE projekter efterfølgende kan danne grundlag for implementering i stor skala.
Tilskudsberettigede ’Traditionelle’ projekter:
- Pilotprojekter
- Demonstrationsprojekter
- Projekter der gennemfører "Best Practice"
- Informations-, bevidstgørelses- og formidlingsprojekter
Øvrige tilskudsberettigede projekter:
- Kapacitetsopbygningsprojekter for medlemslande
- Integrerede projekter til implementering af bestemte typer af lovpligtige strategier inden for områderne vand, affald, luft, natur, begrænsning af klimaændringer og
- Projekter om teknisk bistand til udarbejdelse af integrerede projektansøgninger og forberedende projekter i specifikke forhåndsgodkendte emneområder hvilket direkte fordrer politisk udvikling
- Driftstilskud til NGO’er og almennyttige organisationer
LIFE projekter skal have en europæisk dimension, men kan gennemføres som et rent dansk projekt.
Programmet støtter ikke forskning, driftsaktiviteter eller virksomhedsaktiviteter, der alene har til formål at give den ansøgende virksomhed en konkurrencefordel.
DELTAGERE:
Alle organisationer - private virksomheder, myndigheder, organisationer mv. i Danmark kan søge alene eller i fællesskab. Der er også mulighed for at søge med partnere fra andre EU- lande.
LIFE har intet krav om antal projektpartnere eller om tværnationalitet. Multinationale projekter, der bringer merværdi ved deres samarbejde, tilskyndes og vil opnå ekstra point i evalueringen.
TILDELINGSKRITERIER OG VÆGTNING
Der henvises til arbejdsprogrammet p. 39 ff.
ANSØGNING
En LIFE ansøgning skal indsende under et af de prioriterede områder i enten miljø-delprogrammet eller klima-delprogrammet.
’Traditionelle’ projekter under begge programmer skal indsendes digitalt via "e-Proposal". Alle andre typer projekter (Forberedende, integrerede, teknisk bistand og kapacitetsopbygning) skal anvende en ansøgningsblanket tilknyttet hver enkel ansøgningspakke.
INFORMATION OG KONTAKT
LIFE Natur og Biodiversitet
Miljøstyrelsen
Karsten Gasseholm
Telefon: 72 54 40 00
E-mail:
LIFE Miljø og Ressourceeffektivitet og LIFE Miljøforvaltning og information
Miljøstyrelsen
Gert Sønderskov Hansen
Telefon: 72 54 45 89
E-mail:
LIFE Klimatilpasning
Miljøstyrelsen
Ditte Holse
Telefon: 72 54 49 17
E-mail:
LIFE Forebyggelse af klimaændringer.
Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
Elisabeth Højmark Cukijati
Telefon: + 45 41 73 12 79
E-mail:
Yderligere oplysninger om LIFE findes på hjemmesiden for ENVIRONMENT - LIFE Programme , hvor der bl.a. kan findes følgende materiale, som er relevant for potentielle ansøgere: