Med nye teknologier, minutiøse områdeundersøgelser og engagerede medarbejdere holder HOFOR hovedstadens vandtab nede.
HOFOR står for Hovedstadsområdets Forsyningsselskab og er en fusion (2013) af Københavns Energi samt vandselskaberne i kommunerne Albertslund, Brøndby, Dragør, Herlev, Hvidovre, Rødovre og Vallensbæk.
HOFOR sender 52 millioner kubikmeter vand ud til 1.000.000 kunder hvert år og råder over 14 vandværker og mere end 4.000 kilometer vand- og spildevandsledninger.
Vandtabet
HOFORs vandtab har tidligere ligget omkring 9 procent, men er i dag nede på ca. 5 procent.
Områdeundersøgelser hvert tredje år
Der bliver holdt godt øje – og ikke mindst øre - med lækager på vandledningerne i HOFORS forsyningsområde. HOFOR har delt Københavns Kommune op i 76 kortområder, som alle bliver undersøgt i et interval på tre år. De syv andre kommuner i HOFORs forsyningsområde følger den samme treårige sekvens.
I praksis fungerer områdeundersøgelserne sådan, at der sættes en medarbejder på hvert af de 76 områder. Opgaven for den enkelte medarbejder er at køre ud og motionere sektionsventilerne, der er markeret på kortet. Samtidig lytter han til ventilerne og laver en bemærkning, hvis der kan høres støj, som kunne indikere, at der er opstået en lækage i nærheden.
Når de næste ventiler er inspiceret på samme måde, vender medarbejderen tilbage til støjen for at nærlytte. I denne omgang lyttes der også til stophanerne for at konstatere om støjen skulle komme fra privat grund.
Næste skridt er at komme nærmere lækagen ved hjælp af korrelation: To mikrofoner (spindelmikrofoner) bliver sat op på strækningen, hvor støjkilden mistænkes for at befinde sig.
Endelig bruges en jordmikrofon, der kan registrere lyden fra småsten og andet materiale, der ligger og rasler omkring røret ved lækagen. Resultatet sammenlignes med data fra korrelationen. Nu kan stedet, hvor der skal graves, markeres på asfalten og entreprenøren kan tilkaldes.
Tryk- og flowmålere i stedet for sektionering
Mens omegnskommunerne er sektionerede, har HOFOR undersøgt, om det ville give mening at sektionere ledningsnettet i Københavns Kommune. Det vurderes, at man ved at gøre det ikke kan sikre tilstrækkelig forsyning til byens mange industrivirksomheder, sprinkler- og brandanlæg. I stedet er der sat 24 målere op, så HOFOR hele tiden kan måle tryk og flow i de forskellige dele af ledningsnettet og handle på det, hvis der skulle opstå begivenheder, der afviger fra normalen.
Fokus på særligt sårbare områder
Nogle områder i København har HOFOR særligt fokus på. Det gælder blandt andet de brostensbelagte gader og veje på f.eks. Østerbro. Større lækager vil oftest kunne ses på overfladen, men sker det her, vil materialerne under brostenene blive skyllet væk, og stenene vil sætte sig i klemme mellem hinanden. Det betyder, at de på et tidspunkt vil falde sammen, når man kører eller går hen over belægningen.
For at være på forkant med lækager i særligt sårbare områder udvælger HOFOR et større område, hvor der opsættes 20-25 loggere.
Data fra loggerne samles ind efter 48 timer og plottes ind på et kort. Et blåt mærke på kortet markerer, at loggeren ikke har fundet noget usædvanligt, mens et rødt mærke indikerer, at en logger har registreret støj i nærheden. Herefter sættes der medarbejdere ud for at inspicere området med korrelation og jordmikrofoner.
En stor del af succesen med at holde vandtabet på et minimum tilskriver HOFOR sine medarbejdere i felten. Det har en afsmittende virkning på engagementet, at HOFORs ledelse har fokus på, at medarbejderne både har de rigtige instrumenter, at de bliver uddannede, og at de får tiden til at søge efter lækagerne.