Drikkevand

Miljøstyrelsen vejleder om reglerne om kvalitet af drikkevandet for at sikre, at forbrugerne får rent og velsmagende drikkevand - direkte fra hanen

Næsten alle steder i Danmark kan man indvinde grundvand, der er egnet til fremstilling af drikkevand,  der er rent og smager godt. Faktisk indvinder vi næsten 100 % af vores drikkevand fra grundvand i Danmark, hvilket er ret unikt.

Grundvandet er en meget vigtig ressource både for vores drikkevandsforsyning og for vandmiljøet, og derfor arbejder Miljøstyrelsen både med at kortlægge det, overvåge det og beskytte det. Du kan læse mere om vores arbejde med grundvandskortlægning, grundvandsbeskyttelse og grundvandsovervågning. For at også at beskytte grundvandet på dets vej op af jorden, vejleder Miljøstyrelsen om krav til brønde og boringer.

Grundvandet bliver normalt iltet og filtreret på et vandværk, inden det pumpes ud til forbrugernes vandhaner. I nogle tilfælde er en videregående vandbehandling dog nødvendig, for at sikre tilfredsstillende drikkevandskvalitet. Her på siden kan du læse mere om, hvordan grundvandet bliver til drikkevand.

Kvaliteten af drikkevandet reguleres gennem en række danske love og bekendtgørelser samt EU direktiver:

Vandforsyningssystemet

Vi har en decentral vandforsyningsstruktur i Danmark. Det betyder, at drikkevandet typisk produceres på en vandforsyning i lokalområdet. Mere end 95%  af danskerne modtager drikkevand fra landets ca. 2.600 almene vandforsyninger.

De almene vandforsyninger har meget forskellig størrelse. De største vandforsyninger leverer vand til flere hundrede tusinde mennesker hver dag, mens de mindste leverer vand til 10 ejendomme. Produktionsapparatet på de største vandforsyninger består ofte af flere vandværker, mange og lange distributionsledninger og flere hundrede boringer. De mindste almene vandforsyninger kan bestå af et lille vandværk, en enkelt boring og kortere ledningsnet.

De største vandforsyninger, som sælger eller behandler mere end 200.000m3 vand om året, er omfattet af vandsektorloven, som regulerer de organisatoriske og økonomiske forhold for danske vand- og spildevandsforsyninger. Her kan du læse mere om regulering af vandsektoren.

Ud over de almene vandforsyninger skønnes, at der er ca. 50.000 ikke-almene vandforsyninger – dvs. vandforsyninger, der forsyner færre end 10 ejendomme. Disse vandforsyninger forsyner få procent af danskerne med drikkevand. Hovedpartenaf disse er private enkeltindvindere, som kun indvinder til eget forbrug.  

Ansvarsdeling

Miljøministeriet og Miljøstyrelsen har ansvaret for den danske lovgivningen på området, herunder bl.a. hvilke krav der stilles til drikkevandets kvalitet og kontrolprogrammerne, samt at vejlede om reglerne.

Kommunerne er myndighed på vandforsyningsområdet, og skal derfor godkende vandforsyningens kontrolprogram, føre tilsyn med, om vandforsyningen lever op til kravene til drikkevandets kvalitet og tilse vandforsyningens tekniske anlæg. En række af kommunens afgørelser er underlagt underretningspligt til Miljøstyrelsen.

Vandforsyningens ansvar er at drive vandforsyningen effektivt og sikre, at drikkevandet overholder de fastsatte kvalitetskriterier. Ansvaret for at kontrollere drikkevandets kvalitet ligger hos den enkelte vandforsyning.

Nyheder om drikkevand og grundvand