Beredskabsplanlægning

Ifølge eksperter er terrortruslen mod vandforsyningen i Danmark begrænset. Det skyldes, at det er en meget besværlig aktion. Terrorister skulle ikke bare skaffe sig adgang til et vandværk, de skulle også ubemærket fragte meget store mængder gift derhen, og de skulle finde en gift, som både er letopløselig, og som ikke giver vandet smag, lugt samt være usynligt.

For at forhindre terror og hærværk mod vandforsyningen er der dog fastsat vejledende retningslinjer for kommunernes civile beredskabsplanlægning for vandforsyningen.

Her står bl.a., at vandforsyningen bør sikre sine anlæg mod uvedkommende adgang. Som minimum bør anlæggene kunne aflåses, og i nogle tilfælde også sikres med alarmer og videoovervågning.

Kommunalbestyrelsen er tilsynsmyndighed med vandforsyningerne og drikkevandskvaliteten – og den er også ansvarlig for det kommunale beredskab. Beredskabsloven pålægger kommunalbestyrelsen at udarbejde en plan for kommunens redningsberedskab og civile beredskab, og den skal blandt andet omhandle kommunens beredskabsplanlægning på vandforsyningsområdet. Almene vandforsyningsanlæg kan etablere et samarbejde der har til formål at forebygge eller afhjælpe forsyningsproblemer, jf. vandforsyningslovens § 52 b, stk. 1. Almene vandforsyningsanlæg kan bl.a. samarbejde om de i § 52 a i vandforsyningsloven nævnte aktiviteter. Den statslige Vandsektors Teknologiudviklingsfond har til formål at yde støtte til projekter der kan forbedre vandsektorens, jf. § 21, stk. 1 i vandsektorloven.

Miljøstyrelsen har udarbejdet en vejledning om planlægning af beredskab for vandforsyningen til vandforsyninger og kommuner.