Indberetning til Jupiter

I Danmark indberettes vandforsyningsdata til Jupiterdatabasen, som er den nationale database for grundvands-, drikkevands-, råstof-, miljø- og geotekniske data. Jupiterdatabasen er en fælles offentlig tilgængelig database, som administreres af GEUS. Jupiterdatabasen indeholder data om omkring 500.000 boringer og kemiske analyser fra mere end 1,5 mio. grundvandsprøver og drikkevandsprøver. Databasen kan dermed anvendes til at skabe overblik over alle registrerede vandforsynings- og boringsdata i Danmark. Databasens oplysninger om registrerede anlæg og vandforsynings- og boringsdata oprettes og vedligeholdes af brugerne. Ansvaret for data i Jupiterdatabasen er således fordelt mellem flere myndigheder. GEUS skal, som ejer af Jupiterdatabasen, sikre, at en dataansvarlig kun kan opdatere egne data. Dataansvarlige er bl.a. offentlige myndigheder som kommuner, regioner, Miljøministeriet eller GEUS. 

Indberetning af data til Jupiterdatabasen kan foretages af flere aktører, men det er den ansvarlige myndighed, der skal sikre, at data produceres og lægges i den fællesoffentlige database.

Ved indberetning af vandanalyser indlæses analyserne først af et analyselaboratorium, hvorefter de godkendes af den dataansvarlige myndighed før de offentliggøres. Først når vandanalyserne er godkendt, kan de ses i Jupiterdatabasen. Godkender afhænger af hvem, der har ansvaret for vandanalyserne, f.eks. er Miljøstyrelsen dataansvarlig for vandanalyser udtaget i forbindelse med NOVANA-programmet (Nationale Overvågningsprogram for Vandmiljø og Natur) eller den nationale grundvandskortlægning, Regionerne er ansvarlige for analyser udtaget i forbindelse med kortlægning og afhjælpning af jordforurening og kommunerne er ansvarlige for analyser udtaget i forbindelse med kontrol af grundvands- og drikkevandskvaliteten fra vandforsyningsanlæg. Kommunerne er desuden ansvarlige for at indberette formål, ejeroplysninger, indvindingstilladelse samt oppumpede indvindingsmængder for vandforsyningsanlæg.

Brøndborere indberetter oplysninger om boremetode, gennembrudte jordlag, prøver, pejlinger og pumpninger m.v. Indberetning af boringsoplysningerne sker digitalt til borearkivet. Før der kan indberettes informationer på boringen til Jupiterdatabasen, tildeles den et såkaldt DGU-nummer der rekvireres fra GEUS. Det er også GEUS, der er ansvarlig for boredata indberettet af en brøndborer.

Foruden myndighedernes indberetning af data, skal almene vandforsyninger i perioden 1. januar til 1. februar indberette boringsstatus for det foregående år via Virk.dk. Miljøstyrelsen har udarbejdet en brugervejledning.

Indberetning til Jupiterdatabasen er baseret på kodelister og tabeller. En kodeliste fastlægger, hvilken kode der skal anvendes for en bestemt type data eller information. Kodelisterne danner desuden rammen for, hvilket format informationen har, sammenhæng med andre informationer, og hvordan informationen kan udveksles med andre databaser.

Miljøstyrelsen har udarbejdet en vejledning til indberetning af data til Jupiterdatabasen - Jupitervejledningen. I denne vejledning er der især fokus på de forskellige kodelister og koder til brug for indberetning i Jupiterdatabasen. Det er hensigten at vejledningen kan anvendes som et opslagsværk, når der fx skal ske indberetning af data eller oprettelse af et tekniske anlæg.

På GEUS hjemmeside kan du finde yderligere oplysninger om kodelister, fejlmeddelelser og brugerstyring administreret af Miljøportalen.

Ofte stillede spørgsmål om indberetning til Jupiterdatabasen

Kontakt ved spørgsmål vedr. indberetning til Jupiter

Miljøstyrelsen

Hvis du har generelle spørgsmål til Jupitervejledningen eller tilhørende gældende lovgivning, så kan du kontakte Miljøstyrelsen på vandforsyning@mst.dk

GEUS

Hvis du har tekniske spørgsmål til Jupitervejledningen eller hvis du har spørgsmål til kort, borerapporter mv., så kan du kontakte GEUS på jupiter@geus.dk.

GEUS er ansvarlig for at vedligeholde A-Boringer. Såfremt der er rettelser til A-boringer kontakt geusbo@geus.dk

Danmarks Miljøportal

Hvis der er spørgsmål om den fælles offentlige del af Jupiterdatabasen (PCJupiterXL datamodel, webservices og godkendelses webformularer) kontakt miljoeportal@miljoeportal.dk

På Danmarks Miljøportals Help Center kan du finde forskellige vejledninger under emnerne "Grundvand - Jupiter" og "Skriftlige vejledninger". 

Fagsystemer

Når tilsynsmyndigheder og laboratorier indlæser data i Jupiterdatabasen, sker dette typisk via et andet fagsystem, et IT-system som via web services kan læse i og opdatere i Jupiterdatabasen.

Disse fagsystemer udbydes af de forskellige udbydere som har opbygget det enkelte fagsystem. Fagsystemer kan være opbygget på forskellig måde, og spørgsmål til disse fagsystemer skal derfor rettes til udbyder af det enkelte fagsystem