Anvendelse af forurenet grundvand og drænvand kræver følgende tilladelser fra kommunen:
- Indvindingstilladelse i henhold til § 20 i Bekendtgørelse af lov om vandforsyning m.v.
- Tilladelse til udledning af vandet, i form af enten:
- tilslutningstilladelse til kloak i henhold til lov om miljøbeskyttelse § 28 stk. 3
- nedsivningstilladelse til jorden i henhold til lov om miljøbeskyttelse § 19 til udledning eller
- udledningstilladelse til vandløb, søer eller havet i henhold til lov om miljøbeskyttelse § 28 stk. 1.
Kvaliteten af vandkilden bør undersøges i overvejelsesfasen, da det kan have betydning for, hvordan vand kan anvendes. Forekomster af især mikroorganismer og miljøfremmede stoffer som klorerede opløsningsmidler, pesticidrester eller andet kan begrænse anvendelsesmulighederne væsentligt. Naturligt forekommende stoffer som f.eks. salt kan også begrænse anvendelsesmulighederne.
Indvindingstilladelse
Er der tale om en indvinding fra en eksisterende boring, hvorfra anvendelsen af vandet og/eller de indvundne vandmængder ændres i forhold til tidligere, skal kommunen ansøges om en ny indvindingstilladelse i henhold til § 5 i Bekendtgørelse om vandindvinding og vandforsyning. Hvis vandet fra en grundvandssænkning/afværgeboring ønskes anvendt til andre formål, skal der også søges om indvindingstilladelse.
Hvis der ikke findes en boring i forvejen, gives der typisk en foreløbig indvindingstilladelse i henhold til § 4 i Bekendtgørelse af lov om vandforsyning m.v. En ansøgning om en foreløbig indvindingstilladelse skal indeholde de oplysninger, som fremgår af § 6 i Bekendtgørelse om vandindvinding og vandforsyning.
Når der foreligger en foreløbig indvindingstilladelse, kan der etableres en boring – en såkaldt prøveboring – hvorfra der skal indhentes data og informationer i henhold til de dokumentationskrav, som fremgår af kommunens foreløbige tilladelse. Data og informationer indhentes primært på baggrund af oplysninger fra brøndborer og prøvepumpningsresultater. Boringen skal udføres af en autoriseret brøndborer.
Vær opmærksom på, at der kan være behov for at ansøge om to udledningstilladelser. Én udledningstilladelse til det vand, som indvindes fra boringen under prøvepumpning som led i at undersøge vandkvalitet og mængder i henhold til den foreløbige indvindingstilladelse og en anden udledningstilladelse til udledning af vand under den endelige indvindingstilladelse.
På baggrund af de indhentede data og informationer om boringen ansøges kommunen om en endelig indvindingstilladelse i henhold til § 20 i Lov om vandforsyning m.v.
Hvis vandet fra boringen skal behandles, skal dette indgå i ansøgnigen til kommunen om indvindingstilladelse.
I tilladelsen til vandindvinding og vandbehandling kan kommunen fastsætte mængder, kvalitetskrav og anvendelsesmuligheder for det indvundne og evt. behandlede vand. Der kan desuden stilles krav om overvågning og dokumentation af de indvundne og behandlede vandmængder og kvaliteten heraf.
Udledningstilladelse
Udledningstilladelsen angiver, på hvilke betingelser vandet kan udledes til jorden, i vandløb, hav, søer og/eller til regn- og spildevandssystemer. Heri kan også indgå vilkår om overvågning og dokumentation af de anvendte vandmængder.
Risikovurdering
Kommunen kan søge rådgivning hos Styrelsen for Patientsikkerhed's regionale enheder, Arbejdstilsynet, Miljøstyrelsen, Bygningsstyrelsen eller Fødevarestyrelsen, hvis de mener, der er risici ved den ansøgte form for anvendelse af grundvand eller drænvand. For at myndighederne kan yde bedst mulig rådgivning til kommunerne, bør man som ansøger indarbejde en risikovurdering i ansøgningen. Dvs. man bør foretage en vurdering af følgende forhold:
- Hvilke aktiviteter foregår inden for det område, vandet opsamles fra? Angiv f.eks., om der er særlige aktiviteter med dyr, trafik, mennesker, sprøjtning af afgrøder eller andet, som kan udgøre en forureningstrussel for vandkvaliteten.
- Hvordan foregår indvindingen af vandet?
- Hvilke vandbehandlingsmetoder forventes anvendt – hvis nogen – på det indvundne vand, hvorfor og hvordan fungerer de?
- Hvilke formål skal det indvundne vand anvendes til, herunder hvem/hvad udsættes for sprøjt/areosoler/berøring med vandet og i hvilke mængder og situationer?
- Hvor og i hvilke mængder udledes det brugte vand, og hvilken kvalitet har vandet ved udledning?
Som led i sagsbehandlingen kan kommunen bede om en uddybning af nogle oplysninger og at dokumentere forskellige forhold omkring anlægget, anvendelsen og udledningen af vandet.