Lad vandhanen løbe

I Danmark kan du drikke vandet direkte fra vandhanen uden risiko.

Miljøstyrelsen anbefaler, at du lader vandet løbe lidt, før du drikker det. På den måde sikrer du dig, at vandet er friskt og koldt og ikke har stået længe i installationerne. Samtidig undgår du uønskede bakterier i vandet. Vand som har stået længe i rørerne bliver nemt lunkent, og det øger væksten af bakterier.

Godkendte vandhaner

For byggevarer, som indgår i de faste vandinstallationer i ejendomme, gælder krav om godkendelse inden markedsføring.

Se godkendttildrikkevand.dk 

Vandhaner og armaturer må ikke afgive sundhedsskadelige stoffer til drikkevandet, eksempelvis metaller. Derfor skal alle vandhaner, der markedsføres i Danmark være godkendt til drikkevand, så de lever op til de gældende sikkerhedskrav. Vandhaner skal være godkendt i enten Danmark, Tyskland, Holland eller Sverige for at kunne markedsføres i Danmark. Den danske godkendelsesordning kaldes GDV-ordningen, og igennem ordningen kan vandhaner blive mærket ”godkendt til drikkevand” inden markedsføring. I 2016 blev det tilføjet at byggevarer i kontakt med drikkevand herunder vandhaner, der er godkendt i Tyskland, Holland eller Sverige også kan markedsføres i Danmark.

Godkendelsesordningen administreres af Trafik- og Bygge- og Boligstyrelsen.

Se ordningen

Tjek din vandkvalitet

Du kan tjekke kvaliteten af dit drikkevand på Jupiter

Jupiter er en database over drikkevandskvalitet, som drives af GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.