Habitatdirektivet
Habitatdirektivet fra 1992 (Rådets direktiv 92/43/EØF om bevaring af naturtyper samt vilde dyr og planter med senere ændringer) forpligter EU's medlemslande til at bevare udvalgte naturtyper og arter, der er karakteristiske, sjældne eller truede i EU.
Beskyttede dyr og naturtyper
Habitatdirektivet omfatter mere end 200 naturtyper og 700 arter af planter og dyr. Af dem findes ca. 60 naturtyper og mere end 100 arter i Danmark.
Habitatområder
Habitatdirektivet forpligter EU's medlemslande til at udpege særlige bevaringsområder, de såkaldte habitatområder.
Habitatdirektivet
Beskyttede arter og naturtyper
Habitatområder
Fuglebeskyttelsesdirektivet
Fuglebeskyttelsesdirektivet (Rådets direktiv nr. 79/409 af 2. april 1979, om beskyttelse af vilde fugle med senere ændringer) forpligter EU's medlemslande til at bevare udvalgte fuglearter , der er karakteristiske, sjældne eller truede i EU.
Beskyttede fugle
Fuglebeskyttelsesdirektivet beskytter alle vilde fugle med naturligt ophold i Europa. Fuglene skal jf. direktivets artikel 5 bl.a. beskyttes mod forsætlig drab, ødelæggelse af reder, forsætlig forstyrrelse og ægsamling.
For en række specifikke fuglearter er medlemsstaterne særligt forpligtet til at beskytte arternes levesteder samt sikre deres overlevelse og formering. De særligt prioriterede fugle omfatter over 170 arter eller underarter. Af dem findes ca. 80 arter i Danmark. De beskyttede fuglearter er opført på direktivets Bilag l, jf. direktivets artikel 4, stk. 1 og er primært ynglende fugle. Desuden er regelmæssigt tilbagevendende trækfuglearter særligt beskyttet i henhold til direktivets artikel 4, stk. 2. Beskyttelsen sker bl.a. ved at udpegede fuglenes bedst egnede områder som særligt beskyttede områder (Natura 2000 fuglebeskyttelsesområder)
Direktivet forpligter jf. artikel 4, stk. 4 desuden medlemsstaterne til at undgå forurening eller forringelse af levesteder samt forstyrrelse af fugle også uden for de beskyttede områder.
Fuglebeskyttelsesområder
EU's fuglebeskyttelsesdirektiv forpligter medlemslandene til at udpege og sikre levesteder for fugle, såkaldte fuglebeskyttelsesområder.
Fuglebeskyttelsesdirektivet
Beskyttede arter og naturtyper
Fuglebeskyttelsesområder
Jagt og vildtreservater
Fuglebeskyttelsesdirektivet indeholder også en række bestemmelser om, hvilke fuglearter der må jages, og hvilke jagtmetoder der må anvendes. Det er der taget højde for i den danske jagtlov.
I mange af fuglebeskyttelsesområderne er udpegningen suppleret med afgrænsning af kerneområder, der er udlagt som jagt- og forstyrrelsesfri vildtreservater i henhold til jagtloven. I visse tidsrum eller hele året kan der i disse være forskellige former for begrænsninger.
Læs mere om jagt og vildtforvaltning