Nanoproduktregistret: Kortlægning af forbrugerprodukter med nanomaterialer

Virksomheder, der importerer eller producerer produkter med nanomaterialer, skal indberette oplysninger til "Register over blandinger og varer, der indeholder nanomaterialer". Det såkaldte nannoregister.

For at holde  øje med udbredelsen af nanoprodukter til forbrugere i Danmark, skal danske virksomheder, der producerer eller importerer forbrugerprodukter med nanomaterialer indberette deres produkter i det nationale nanoproduktregister på virk.dk. ndberetning foretages årligt for perioden 20. juni året før til den 20. juni i det år, der indberettes. Indberetningen foretages senest 30. august i det pågældende år.

Formålet med indberetningen er at opbygge et register med informationer om nanoprodukter på det danske marked.

Indberet nanoprodukter her (virk.dk). 

Vejledning

Miljøstyrelsen har udgivet en vejledning , hvor du kan søge hjælp til at afklare hvad et nanoprodukt er og til hvordan du i praksis laver din indberetning.  Vejledningen findes både på dansk og engelsk. 

Vejledning om indberetning til det danske Nanoproduktregister. nr. 5, 2014

Guidance document: Registration to the Danish Inventory of Nanoproducts 

Supplerende produkteksempler til Vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 5, 2014

Supplerende produkteksempler (Tonerpatroner til laserprintere, Blækpatroner til inkjetprintere samt Toner til genopfyldning af tonerpatroner) 

An English version of the three supplementary product examples (Cartridges for laserprinters, ink-cartridges for inkjet-oprinters and toners for refilling by the consumer)

The background Report on Release of nanomaterials from ink and toner cartridges

Hvad siger reglerne?

Hvis din virksomhed producerer eller importerer forbrugerprodukter med nanomaterialer, skal du indberette produktet i nanoproduktregistret via Virk.dk

Reglerne, herunder undtagelser fra indberetningspligten, fremgår af  Bekendtgørelse 644 af 13. juni 2014 om indberetning til nanoproduktregistret trådte i kraft juni 2014. Indberetning foretages årligt for perioden 20. juni året før til den 20. juni i det år, der indberettes. Indberetningen foretages senest 30. august i det pågældende år.

En uofficiel engelsk oversættelse af bekendtgørelsen findes her:  Order on a register of mixtures and articles that contain nanomaterials . The text is to be regarded as an unofficial translation based on the latest official statutory order. Only the Danish document has legal validity.

Helpdesk: Vi sidder klar til at hjælpe

Hvis du har spørgsmål eller støder på problemer, når du indberetter til nanoproduktregistret er du velkommen til at kontakte helpdesken på Obfuscated Email

 

Leverandørbrev

Hvis du har brug for at indhente oplysninger til brug for indberetningen fra en leverandør, kan du benytte dette leverandørbrev.

Leverandørbrevet findes også i en dansk oversættelse.

Supplerende kortlægning

Registration of nanoproducts in different registers, 2020

Som et supplement til registeret, har Miljøstyrelsen juni 2014 publiceret en kortlægning af de produktgrupper, der ikke er omfattet - Fødevarer, foder, fødevarekontaktmaterialer, kosmetik, pesticider medicinsk udstyr og vandbehandlingsmidler.  Supplementary Survey of Products on the Danish Market Containing Nanomaterials   

COWI har for Miljøstyrelsen gennemført et nabotjek af det danske nanoproduktregister sammenlignet med nanoregistre i andre EU/EØS-medlemsstater. Rapporten gennemgår nanoregistrering i Frankrig, Belgien,  Norge og Sverige og beskriver tilgangen i Holland, Italien og Tyskland.
Læs rapporten "Comparative analysis of nano-registers in EU/EEA member states"