Tilskud til vandløbsrestaurering 2. vandplanperiode

Vandløbsrestaureringsindsatsen skal sikre god økologisk tilstand i de danske vandløb og skabe bedre levevilkår for fisk, planter og smådyrsfauna.

I Vandplanperiode 2, 2016-2021 (-2022), var det for kommunerne muligt at søge om tilskud til fastlagte vandløbsindsatser i denne ordning. Vandplanernes planperiode 2 er formelt set afsluttet. Mange vandløbsrestaureringsprojekter, som har fået tilsagn i 2016-2022 er dog fortsat i proces. Det har både været muligt at søge om tilskud til forundersøgelser og realiseringsprojekter. Tilskudsordningen har givet kommunerne mulighed for at søge om tilskud til i alt 11 restaureringstyper. Med anvendelse af en eller flere restaureringer skal den miljømæssige tilstand forbedres til gavn for planter, fisk og smådyrsfauna. Beliggenheden af de fastlagte indsatser kan ses på kort i MiljøGIS for Vandområdeplanerne 2015-2021.

De 11 tilskudsberettigede restaureringstyper var følgende:

  • Udlægning af groft materiale
  • Udlægning af groft materiale og træplantning
  • Udskiftning af bundmateriale
  • Hævning af vandløbsbund uden genslyngning
  • Etablering af træer langs vandløb
  • Genslyngning
  • Åbning af rørlagte strækninger med hævning af bund og udlægning af groft materiale eller åbning af rørlagte strækninger med hævning af bund og genslyngning
  • Åbning af rørlagte strækninger uden hverken genslyngning eller hævning af bund, men med udlægning af groft materiale
  • Fjernelse af fysiske spærringer
  • Etablering af sandfang
  • Etablering af okkerrensningsanlæg

 

Lovgivning

Vandløbsrestaureringsindsatsen tager afsæt i Vandområdeplanerne 2015-2021 (planperiode 2) og bekendtgørelse om indsatsprogrammer for vandområdedistrikter. Miljømål for vandløb er fastlagt i bilagene til bekendtgørelse om miljømål for overfladevandområder og grundvandsforekomster. Tilskudsordningen har ophæng i to bekendtgørelser, en kriteriebekendtgørelse, der administreres af Miljøstyrelsen, og en tilskudsbekendtgørelse, der administreres af Fiskeristyrelsen. Links til bekendtgørelser findes i menuen herunder.

 

Administration af tilskudsordningen

Fiskeristyrelsen og Miljøstyrelsen administrerer sammen tilskudsordningen. Miljøstyrelsen foretager en faglig vurdering af projektet på baggrund af kriterierne i kriteriebekendtgørelsen, samt vurderer, om projektet er omkostningseffektivt. Fiskeristyrelsen meddeler på baggrund af tilskudsbekendtgørelsen tilsagn eller afslag til kommunerne, samt udbetaler tilskud.

Tilskudsordningen medfinansieres frem til og med 2020 af EU’s Hav- og Fiskerifond (EHFF). I år 2022 medfinansieres ordningen af den europæiske fond for hav, fiskeri og akvakultur (EHFAF).

Nogle af de fastlagte restaureringsindsatser, som ikke er gennemført i vandplanperiode 2, er videreført til vandplanperiode 3.

Læs mere om tilskud til vandløbsrestaurering (EHFAF) i 3. vandplanperiode her.

Sådan søger du om ændringsgodkendelse eller udbetaling

Ændringsanmodninger og udbetalingsanmodninger skal sendes til Fiskeristyrelsen. Oplysninger om tilskudsordningen kan også findes i Fiskeristyrelsens tilskudsguide.

Dokumenter og links til den EU-medfinansierede vandløbsordning i 2. vandplanperiode

Vandplaner og vandrammedirektiv

Vandprojekterne er et led i implementering af de statslige vandplaner. Vandplanerne skal sikre renere vand i Danmarks søer, fjorde og åer - i overensstemmelse med EU's vandrammedirektiv.