Udtalelse vedr. afbrændingsbekendtgørelsens § 7, stk. 3

Naturpleje i form af afbrænding er en foranstaltning, der kan kræve forskellige tilladelser eller dispensationer. Afbrænding er reguleret i en række love og bekendtgørelser og vil ofte ud over kommunens § 3-dispensation, ligeledes kræve tilladelse efter afbrændingsbekendtgørelsen. Det er dog ikke kun § 3-naturtyper, der kræver tilladelse efter afbrændingsbekendtgørelsen, og I nogle tilfælde, er kommunen forpligtet til at hente udtalelse ved Miljøstyrelsen i forbindelse med afbrænding.

I bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger ved afbrænding, brug af ild, lys, varmekilder m.v. fremgår det af § 7, stk. 3. at kommunalbestyrelsen skal indhente en udtalelse fra Miljøstyrelsens lokale enhed* forud for meddelelse af tilladelse til afbrændinger i perioden 1. marts – 31. oktober af

  • siv og rør, der står på roden i søer, åer, moser, rørskove og enge, og
  • lyng, der står på roden, hede- og mosetørv samt hede- og mosejord

*af bekendtgørelsen fremgår det som Naturstyrelsen, men Miljøstyrelsen besidder nu denne opgave.

Der skal naturligvis kun indhentes en sådan tilladelse hvis der er tale om naturtyperne nævnt ovenfor og altså også kun, hvis afbrændingen sker inden for denne periode.

Jf. § 7, stk. 2, i afbrændingsbekendtgørelsen er det kommunalbestyrelsen, der vurderer, om en afbrænding af disse naturtyper er sikkerhedsmæssigt forsvarlig af hensyn til pleje af naturen. Det er også kommunen der fastsætter sikkerhedsmæssige vilkår for afbrændingens gennemførelse, herunder størrelsen af det nødvendige vagtmandskab.

Er du sagsbehandler i kommunen og skal indhente udtalelse fra Miljøstyrelsen?

så skal du henvende dig til den lokale enhed i Miljøstyrelsen, som kommunen hører til. Er du i tvivl om, hvilken lokale enhed, der skal behandle jeres udtalelse, så kan du finde det i denne oversigt over kommuner og lokale enheder. 

Du kan finde kontaktoplysningerne på enhederne her.