Bekendtgørelsen har til formål at sikre Alleshave Bugt ud for Saltbæk Vig som rasteplads for vandfugle. Alleshave Bugt er et lavvandet område, som på alle årstider tiltrækker store
mængder af ænder og vadefugle. Fuglene veksler under fødesøgningen dagligt mellem bugten og Saltbæk Vig.
Reservatet dækker 450 ha på søterritoriet. På vildtreservatets område er det forbudt at udøve jagt på eller på anden måde at ombringe, indfange eller forjage pattedyr og fugle. På dele af søterritoriet må der ikke udlægges lokkefugle eller medbringes ladt skydevåben. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Vestsjælland.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (med kort)
Amager Vildtreservat er helt specielt, idet ingen andre reservater i Danmark ligger så bynært. Reservatet er 6.156 ha stort, hvoraf 2.169 ha er landareal og 44 ha er ferskvand. Reservatet består af landarealerne Kalvebod Fælled, Kofoeds Enge og Aflandshage og af søterritoriet fra Sjællandsbroen til Dragør. På søterritoriet overvintrer mange forskellige fuglearter. Særlig knopsvane, skarv, stor skallesluger og troldand er talrige i reservatet om vinteren. For at give fuglene mulighed for at yngle, hvile og søge føde er den offentlige brug af området begrænset. Færdsel, herunder jagt, sejlads, wind- og kitesurfing er reguleret eller helt forbudt. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Hovedstaden.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (med kort)
Basnæs Nor Vildtreservat blev oprettet i 1919 og er Danmarks ældste. Det omfatter Øksenæs Fjord, Basnæs Nor, øerne Flintholm og Sandholm samt feddene mellem noret og Smålandsfarvandet. Reservatet udgør i alt 1.116 ha hvoraf 138 ha er landarealer. Basnæs Nor og Øksenæs Fjord er lavvandede og store dele tørlægges i perioder. Sådanne områder kan producere store mængder af fødeemner for blandt andet fugle.
Fuglelivet i reservatet og de tilstødende områder er særdeles rigt. Hvert år ynglepar af flere forskellige ande- og vadefugle og reservatet benyttes hvert år af et stort antal trækfugle, der raster i området. Derfor er færdsel, herunder jagt og indsamling af æg, forbudt eller reguleret på anden vis. Læs nærmere i det nedenstående. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Vestsjælland.
Dybsø Fjord Vildtreservat er et sammenhængende lavvandet fjordområde, som afskærmes mod Smålandsfarvandet af øerne Dybsø og Enø. Reservatet dækker 1.410 ha, hvoraf 261 ha er landareal. Området er, bl.a. på grund af sit lave vand, et populært rasteområde og i Dybsø Fjord Vildtreservat yngler flere forskellige ande- og vadefugle.
Området er også af international betydning som ynglelokalitet for en lang række vandfugle. I perioden 1. april til 15. juli er al færdsel forbudt på dele af Enø Overdrev, den nordøstlige del af Dybsø samt Skakholm og Kyholm. Jagt er forbudt eller reguleret i hele reservatet. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Storstrøm.
Vildtreservat Ertholmene er udpeget både som fuglebeskyttelsesområde og habitatområde. Det er desuden fredet og har også status af Ramsarområde. Ertholmene består af klippeøerne, Christiansø, Frederiksø, Græsholmene, Tat og Østerskær. Reservatet er en vigtig mellemstation for titusinder af nattrækkende småfugle. Græsholm er en vigtig yngleplads for områdets fugle - heriblandt Danmarks eneste koloni af lomvie og alk. Desuden er flere af øerne vigtige for mange hundreder gråsæler.
Reservatet omfatter 1.256 ha, hvoraf de 35 ha er landjord. Fredningens formål er at bevare områdets særlige karakter og beskytte de kulturhistoriske og naturvidenskabelige værdier, og at sikre de naturvidenskabelige interesser på øen Græsholm. Derfor er færdsel, herunder jagt m.m. forbudt eller reguleret på anden vis. Læs nærmere i bekendtgørelsen nedenunder. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Hovedstaden.
Fanefjord-Grønsund Vildtreservat indeholder særlig værdifuld natur og er derfor en del af de internationale Natura 2000-områder. Bekendtgørelsen har til formål at sikre Fanefjord og en del af Grønsund som yngle-, raste- og fourageringsområde for vandfugle. Reservatet dækker 716 ha, hvoraf de 80 ha er landareal og 3 ha er ferskvand.
I selve Fanefjord raster forskellige svømmeænder og på øen Malurtholm yngler op mod 400 par skarver. Engene omkring Fanefjord tiltrækker hvert år mange ynglende svømmefugle. Derfor er der begrænsninger i jagt, sejlads, wind- og kitesurfing. I perioden 1. april til 15. juli er al færdsel forbudt på Malurtholm. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Storstrøm.
Guldborgsund Vildtreservat ligger i farvandet mellem Falster og Lolland og omfatter stort set den del af Guldborgsund, som følger Nykøbing Falster by. Reservatet omfatter 429 ha, hvoraf 20 ha er landareal. Området er af national og international betydning for flere arter af vandfugle. Guldborgsund Vildtreservat anses bl.a. for at være en vigtigt ynglelokalitet for rørhøg, og man vurderer, at der yngler ca. 3 par i området. Reservatet er også af stor betydning for havørnebestanden. Jagt på svømme- og vadefugle er forbudt i hele reservatet. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Storstrøm.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (uden kort)
Helleholm Vejle Vildtreservat omfatter 139 ha søterritorie. Helleholm Vejle er en lavvandet vig med vanddybder på under 2 m. Vigen ligger omkranset af lave strandenge. På strandengene omkring Helleholm Vejle yngler mange vandfugle og i hele vildtreservatet findes mange rastende vandfugle især i træktiden. Derfor har bekendtgørelsen til formål at sikre Helleholm Vejle som raste- og fourageringsområde for vandfugle. Jagt, sejlads og brætsejlads er forbudt eller reguleret. Se de nærmere bestemmelser i bekendtgørelsen nedenunder. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Vestsjælland.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (med kort)
Hesselø Vildtreservat omfatter den del af søterritoriet samt de rev, som ligger inden for en afstand af 3 sømil fra Hesselø. Hesselø er en af Danmarks mest isolerede småøer, hvor mange hundrede spættede sæler holder til og en lang række fugle raster eller fouragerer. Derfor er det omgivende søterritorie fredet, og inden for det fredede område er enhver nedlægning, indfangning eller forjagelse af vildtlevende pattedyr og fugle samt indsamling af fugleæg forbudt hele året. På alle rev er al færdsel forbudt i tiden 15/4 - 30/9. Reservatet dækker 11.498 ha og administreres af Naturstyrelsen Nordsjælland.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (uden kort)
Holsteinborg Vildtreservat rummer sammen med det tilstødende Basnæs Nor et særdeles rigt fugleliv, hvor både rastende, ynglende og fouragerende fugle holder til. Havørnen yngler fast i området og på Ormø findes en skarvkoloni. Bekendtgørelsen har til formål at sikre fuglelivet og derfor er færdsel, herunder jagt og sejlads, reguleret i visse perioder eller helt forbudt. Læs mere i bekendtgørelsen. Reservatet dækker 659 ha, hvoraf 14 ha er landareal. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Vestsjælland.
Hov Vig Vildtreservat er et brakvandsområde med aftagende saltindhold op gennem vigen mod nord. Området består af rørskove, sumpholme, spredt pilekrat og fugtige enge, der giver en lang række vandfugle de ideelle livsbetingelser. Reservatet dækker 229 ha, hvoraf 110 ha er landareal og 73 ha er ferskvand. Der findes mange ynglende, rastende og fouragerende vandfugle og derfor har bekendtgørelsen til formål at sikre Hov Vig, og den tilstødende del af Isefjorden, til fordel for disse fugle. I vildtreservatet er der jagtforbud på vandfugle og færdselsreguleringer på nogle af de steder, hvor fuglene søger føde eller yngler. Adgang er forbudt hele året på den ydre dæmning mod Nykøbing Bugt. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Vestsjælland.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (uden kort)
Hyllekrog Vildtreservat er det største af de tre reservater og består af ca. 7.500 ha, hvoraf de ca. 165 ha er land, som primært er inddigede arealer. Vandarealet omkring Hyllekrog er fladvandet og næringsrigt. Mod syd afgrænses reservatet af en 5 km lang odde. Området er vigtigt som både raste- og yngleområde for en lang række vandfugle og bekendtgørelsen har derfor til formål at sikre farvandet mellem Hyllekrog Odde, Rødsand og Lollands sydkyst til fordel for disse fugle.
På Hyllekrog Odde, Storeager og Lilleager samt Hylleholm, Kalveholm og Tjørneholm er der adgangsforbud i perioden 1. marts til 15. juli. Der er forskellige begrænsninger i jagten og fartbegrænsning på sejlads, som du kan læse mere om i bekendtgørelsen nedenunder. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Storstrøm.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (med kort)
Majbølle Vildtreservat opstod som følge af en inddæmning af Majbølle Nor i 1923. I dag omfatter reservatet 961 ha, hvoraf nu kun 41 ha er landareal. I årets løb lægger mange forskellige fugle vejen forbi Majbølle Nor, hvor der både er mange rastende og ynglende fugle i området. Bekendtgørelsen har til formål at sikre den nordlige del af Guldborgsund og en del af Majbølle Nor som yngle-, raste- og fourageringsområde for vandfugle. I vildtreservatet er der derfor et generelt jagtforbud samt begrænsninger i færdsel og sejlads. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Storstrøm.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (uden kort)
Maribo Vildtreservat udgøres af de 3 lavvandede søer Søndersø, Hejrede Sø og Røgbølle Sø. Reservatet omfatter 1.264 ha, hvoraf 223 ha er landjord. Maribosøerne er om efteråret blandt Danmarks vigtigste rastelokaliteter for grågæs og svømmeænder. Området er desuden et yndet yngleområde for en lang række vandfugle og bekendtgørelsen skal derfor sikre området til fordel for disse fugle. Færdsel, herunder jagt og sejlads er derfor reguleret eller helt forbudt. Se de eksakte bestemmelser i bekendtgørelsen nedenunder. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Storstrøm.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (med kort)
Nakskov Vildtreservat består af et lavvandet fjordområde. Reservatet dækker i alt 4.111 ha, hvoraf 278 ha er landareal. Fjorden afskæres fra Langelandsbæltet af den lange landtange Albuen. I fjordområdet findes 10 øer, hvoraf Enehøje, Vejlø og Slotø er de største. Bekendtgørelsen har til formål at sikre Nakskov Fjord og Indrefjord som yngle-, raste- og fourageringsområde for vandfugle, da rigtige mange vandfugle hvert år besøger området. I perioden 15. marts til 15. juli er al færdsel forbudt på dele af Albuen, Enehøje, Rommerholm, Dueholm og Smedeholm. Jagt og sejlads er forbudt eller reguleret i hele vildtreservatet. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Storstrøm.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (med kort)
Syd for Nexø ligger Vildtreservatet Nexø Sydstrand. Området er det eneste sted på Bornholm, hvor der raster vadefugle i et større antal. Vildtreservatet dækker 103 ha, hvoraf 27 ha er landareal. Lokaliteten er desuden Danmarks eneste sandstens-strandeng og området er det bedste sted på Bornholm at observere fugle hele året rundt. En lang række vandfugle gæster området og bekendtgørelsen har til formål at sikre de kystnære arealer med tilstødende søterritorium syd for Nexø som raste- og fourageringsområde for vandfugle. Det er forbudt at gå på jagt i hele reservatet og der er desuden adgang forbudt i centrum af området. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Bornholm.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (med kort)
Nysted Nor har international betydning for en lang række vandfuglearter og er endvidere af stor værdi for den danske bestand af gråsæl og spættet sæl. Nysted Nor Vildtreservat er et ”byreservat” og omfatter 147 ha, hvoraf 76 ha er søterritorium og 71 ha er land. Året rundt gæstes området af en lang række ynglende og rastende vandfugle, og derfor er jagten begrænset i visse delområder. Se nærmere i bekendtgørelsen nedenunder. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Storstrøm.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (uden kort)
I Præstø Fjord kan man året igennem iagttage hovedparten af de vandfuglearter, som raster i Danmark. De interessant områder i Præstø Fjord for fuglene er de lavvandede områder, hvor de kan søge føde. De findes fx. omkring øen Maderne. Maderne og Feddet udgør desuden vigtige ynglelokaliteter for en lang række vandfugle. Vildtreservatets bekendtgørelse har til formål at sikre Præstø Fjord som yngle-, raste- og fourageringsområde for vandfugle. Derfor er jagt og sejlads begrænset eller helt forbudt i visse områder. Læs nærmere i bekendtgørelsen nedenunder. Reservatet omfatter 693 ha, hvoraf 159 ha er landareal. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Storstrøm.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (med kort)
Roskilde Fjord er en lavvandet fjord med snævre løb samt små øer og holme, hvilket gør det til et yndet sted for rigtig mange vandfugle. Roskilde Fjord Vildtreservat indeholder særlig værdifuld natur og den sydlige og vestlig del af fjorden er derfor en del af Natura 2000-områderne, der sikrer international beskyttelse. I 2015 blev Roskilde Fjord også en del af den nye danske nationalpark, Skjoldungernes Land.
Vildtreservatets bekendtgørelse har til formål at sikre Roskilde Fjord som yngle-, raste- og fourageringsområde for vandfugle. Områdets betydning for fuglelivet betyder, at der i store dele af fjorden er forskellige restriktioner for jagt, færdsel, motorbådssejlads samt andre rekreative muligheder. Læs mere i det nedenstående. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Vestsjælland og omfatter 8.385 ha, hvoraf 250 ha er landareal.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (med kort)
Læs mere på hjemmesiden for Nationalpark Skjoldungernes Land
Rødsand Vildtreservat er udpeget som Ramsar- og EF-fuglebeskyttelses område og har international betydning for en lang række vandfuglearter, som yngle- og rasteområde. Reservatet er endvidere oprettet af hensyn til en ynglebestand af spættet sæl og gråsæl og omfatter 306 ha af farvandet omkring den vestlige del af Rødsand, samt få ha landareal. I reservatet er landgang, sejlads eller anden form for færdsel forbudt i perioden 1. marts - 30. september. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Storstrøm.
Rågø vildtreservat ligger i Smålandsfarvandet ca. 2 kilometer nord for Lolland. På selve øen, der ejes af Aage V Jensen Naturfond, er der en bestand på ca. 100 stk. dåvildt, som er med til at pleje naturen til fordel for de ynglende fugle. De mindre øer Rågø Kalv og Rågø Sand udgør også gode ynglelokaliteter for mange vandfugle. Det lavvandede brakvandsområde omkring øerne med spredte holme, småøer og grunde er desuden et vigtigt fouragerings- og rasteområde. For at beskytte fuglelivet er der forbud mod al færdsel på Rågø Kalv og Rågø Sand samt i en 50 meter zone omkring øerne, i perioden 1. marts til 15. juli. Der er forbud mod jagt, sejlads samt wind- og kitesurfing i hele reservatet. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Storstrøm og omfatter 497 ha, hvoraf kun 26 ha er landareal.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (med kort)
Saltholm Vildtreservat indeholder særlig værdifuld natur og er derfor en del af Natura 2000-områderne, der sikrer international beskyttelse. Saltholm og de tilstødende småøer Svaneklapperne er fredede. Holmen og det omgivende fladvand er kendt for det rige fugleliv og de mange sæler. I reservatet samles mange tusinde trækfugle hvert år, men også ynglende og fouragerende fugle gør flittigt brug af området og reservatet er især kendt for at have Danmarks største ynglekoloni for edderfugle.
Fredningen, der dækker 5.956 ha, heraf 1.700 ha ferskvand, er oprettet med henblik på at bevare områdets nationale og internationale betydning som naturområde. Derfor er bl.a. jagt og sejlads reguleret eller helt forbudt. Læs mere i bekendtgørelsen nedenunder. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Hovedstaden.
Selsø Sø Vildtreservat er en del af Nationalpark Skjoldungernes Land og er et vigtigt område for fouragerende, rastende og ynglende vandfugle. Reservatet omfatter i alt 134 ha, hvoraf 47 ha er landareal og resten er ferskvand. Bekendtgørelsen har til formål at sikre Selsø Sø og omliggende landarealer som raste- og yngleområde for vandfugle. Det er forbudt at udøve jagt på reservatet eller på anden måde at ombringe, indfange eller forjage pattedyr og fugle. Derudover er færdsel, herunder sejlads, reguleret eller helt forbudt i visse områder. Læs mere i bekendtgørelsen nedenunder. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Vestsjælland.
Skælskør Vildtreservat, der blev oprettet i 1942, inkluderer Skælskør Fjord og Skælskør Nor, omfatter et areal på ca 550 ha. Heraf er 16 ha landareal. Vildtreservatet har generelt stor værdi for vandfugle. Reservatets betydning for ynglende vandfugle er dog begrænset. Området er optaget på den internationale Ramsar-konventionens liste pga. dets særlige betydning som levested for vandfugle, og bekendtgørelsen har til formål at sikre området som yngle-, raste- og fourageringsområde for disse. Derfor er færdsel, herunder jagt og sejlads, reguleret eller helt forbudt. Læs mere i bekendtgørelsen nedenunder. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Vestsjælland.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (uden kort)
Tissø er med et areal på ca. 12,3 km2 Danmarks fjerdestørste sø. Søen og de omkringliggende arealer er et vigtigt område for mange rastende og ynglende vandfugle og er derfor også en del af de internationale Natura 2000-områder. Reservatet dækker i alt 670 ha, heraf 60 ha landarealer og bekendtgørelsen har til formål at sikre Tissø som yngle-, raste- og fourageringsområde. Færdsel, herunder jagt og sejlads er derfor reguleret eller helt forbudt i visse delområder. Læs mere i bekendtgørelsen nedenunder. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Vestsjælland.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (uden kort)
Tårs Vig er sammen med Sakskøbing Fjord en del af et stort lavvandet brakvandsområde. I reservatet ligger også den ubeboede ø, Vigsø, på ca. 14 ha. Tårs Vig er et vigtigt rasteområde for flere vandfuglearter og særligt bramgæs kan opleves i flokke på flere tusinde. Vigsø og Fladet, der også er en del af reservatet, er desuden vigtige ynglelokaliteter for flere vandfugle. Bekendtgørelsen har derfor til formål at sikre Tårs Vig Vildtreservat som yngle-, raste- og fourageringsområde for disse fugle.
Reservatet dækker i alt 5.700 ha, hvoraf 52 ha er landareal og 16 ha er ferskvand. I perioden 1. marts til 15. juli er al færdsel forbudt på Vigsø. Jagt fra motordrevet fartøj er forbudt i hele reservatet og desuden er jagt, færdsel og sejlads reguleret. Læs nærmere i bekendtgørelsen nedenunder. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Storstrøm.
Ulvshale ligger som en halvø til det nordvestlige Møn. I forlængelse af Ulvshale ligger øen Nyord. Reservatet dækker i alt 10.108 ha, heraf 388 ha landareal og 13 ha ferskvand. Efter at Ulvshale-Nyord blev omfattet af reservatordningen, har området udviklet sig til et af de rasteområder for fugle i Danmark, som tiltrækker flest arter. I reservatområdet ligger bl.a. holmene Ægholm og Tyreholm, som er yngleområde for flere arter af kolonirugende fugle. Bekendtgørelsen har til formål at sikre såvel vand- som landarealer ved Ulvshale og Nyord som raste- og yngleområder for vandfugle. Derfor er færdsel, herunder jagt og sejlads reguleret eller helt forbudt i dele af reservatet. Se nærmere i bekendtgørelsen nedenunder. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Storstrøm.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (uden kort)
Ølene Vildtreservat er et af Bornholms største vådområder på ca. 120 ha og indeholder særlig værdifuld natur. Derfor er det også en del af de internationale Natura 2000-områder. Vildtreservatet er en flad skålformet lavning beliggende 110 meter over havets overflade, og her udspringer også Bornholms længste å – Øleå. I området ses mange ynglende fugle bl.a. tranen. Bekendtgørelsen skal beskytte dyrelivet og sikre reservatets fugleliv mod forstyrrelser. Derfor er al færdsel forbudt på Miljø- og Fødevareministeriets arealer. Jagt er forbudt i hele reservatet. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Bornholm.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (uden kort)
Ølsemagle Revle-Staunings Ø Vildtreservat er raste- og fødesøgningsområde for mange arter af vandfugle. Der er især gode fødemuligheder for arter, som lever af planter og Ølsemagle Revle er kendt for sin store artsrigdom af vadefugle. Om efteråret kan næsten samtlige danske vadefuglearter ses i området.
Det store rekreative pres på området betyder dog, at det er svært for kystfuglene at finde tilstrækkelig ro til at yngle. Bekendtgørelsen har til formål at beskytte Ølsemagle Revle, Staunings Ø og det omkringliggende søterritorium samt tilstødende landarealer som yngle- og rasteplads for vandfugle. Derfor er færdsel, herunder jagt og sejlads, reguleret eller helt forbudt. Læs nærmere i bekendtgørelsen nedenunder. Reservatet dækker 514 ha, hvoraf 121 ha er landareal. Bekendtgørelsen administreres af Naturstyrelsen Vestsjælland.
Læs mere om reservatet i bekendtgørelsen (med kort)