Miljøstøtte til Arktis - Ansøgningsrunde 2024

Ansøgningsrunden 2024 for Miljøstøtte til Arktis er åben for ansøgninger fra den 7. juni 2024 til den 18. september 2024, 23:59 (dansk tid).

På finanslov for 2024 er der under § 23.21.31 Miljøstøtte til Arktis afsat 33,5 mio. kr. Der afholdes i perioden 7. juni 2024 til 18. september 2024 en ansøgningsrunde for Miljøstøtte til Arktis.

Formålet med bevillingen er at understøtte Danmarks tilslutning til den arktiske miljøbeskyttelsesstrategi (AEPS), og Danmarks nuværende deltagelse i Arktisk Råds arbejde og andet internationalt miljø- og naturarbejde med arktisk relevans. Bevillingen administreres af Miljøstyrelsen efter Bekendtgørelse nr. 697 af 27. maj 2020.

Bevillingen anvendes til en række forskellige aktiviteter med arktisk relevans og med særlig vægt på Rigsfællesskabets del af Arktis og administreres under hensyntagen til Kongeriget Danmarks deltagelse i Arktisk Råds arbejde, og indsatsen administreres i øvrigt under hensyntagen til den overordnede kompetencefordeling som følge af lov nr. 473 af 12. juni 2009 om Grønlands selvstyre og Kongeriget Danmarks Strategi for Arktis.

Miljøstyrelsen kan foretage en justering af afsatte midler til de annoncerede puljer efter modtagelse af projektansøgningerne, såfremt der ikke modtages tilstrækkeligt kvalificerede ansøgninger til at udnytte puljen.

De resterende midler er reserveret til drift af ordningen, udgifter i forbindelse med nationalt udpegede eksperter og kontingentbetalinger til Arktisk Råds arbejdsgrupper.

Hvem kan søge?

Tilsagn om tilskud kan kun meddeles inden for rammerne af artikel 25 i forordning (EU) nr. 651/2014 om støtte til forsknings- og udviklingsprojekter.

Såfremt støtte ikke kan ydes efter ovennævnte regler, kan der kun ydes støtte inden for rammerne af forordning (EU) nr. 1407/2013.

Yderligere uddybning af dette kan findes under punkt 7 "Statsstøtte – gruppefritagelse, de minimis og krydssubsidiering" i Miljøstyrelsens høringsnotat om bekendtgørelse om tilskud til Miljøstøtte til Arktis (DANCEA) på høringsportalens hjemmeside.

Hvad kan der søges om?

Der kan søges om tilskud til aktiviteter, som understøtter Danmarks tilslutning til den arktiske miljøbeskyttelsesstrategi (AEPS), og Danmarks nuværende deltagelse i Arktisk Råds arbejde og andet internationalt miljø- og naturarbejde med arktisk relevans.

Det indgår i prioriteringen af de indkomne projektansøgninger, om ansøgningen belyser de kommende års muligheder og udfordringer inden for miljø- og naturområdet i Kongerigets del af Arktis, herunder havområdet omkring Grønland.

Med udgangspunkt i det nuværende arbejde i Arktisk Råd og underliggende arbejdsgruppers arbejdsprogram, den arktiske strategi og det komplementære arbejde under det regionale og internationale miljø- og naturarbejde vil følgende projekter blive prioriteret:

    • Projektet er en del af en længerevarende tidsserie, som har modtaget støtte fra tilskudspuljen, og har relevans for Arktisk Råd og andre internationale fora.

    • Andre indsatsområder af særlig fagpolitisk og faglig relevans for Kongeriget i Arktisk Råd

Der lægges vægt på længerevarende tidsserier og andre projekter som omhandler:

    • Monitering, kortlægning, dokumentation og vurdering af forureningen og dennes betydning for de arktiske økosystemer og befolkningerne i Grønland og Færøerne. Hovedvægten skal ligge på langtransporteret forurening.
    • Monitering, kortlægning, dokumentation og vurdering af den arktiske flora og fauna, arktiske habitater og arktisk biodiversitet.

Der ses også gerne projektansøgninger om:

    • Enkeltstående indsatser for bevarelse af biodiversitet og bæredygtig udnyttelse, samt enkeltstående indsatser, der forbedrer og bevarer miljøforholdene. Der lægges vægt på videns- og kapacitetsudvikling.

    • Projekter, der styrker grundlaget for tilslutning til samt implementering af internationale konventioner og aftaler på miljøområdet.

Tilskuddet kan ikke udgøre mere end 100% af de tilskudsberettigede udgifter. Projekterne kan være 100% finansieret af Miljøstøtten til Arktis, men det vil fremme ansøgningen, hvis egenfinansiering eller medfinansiering dokumenteres. Støtten kan indbefatte overhead på op til 44 pct. for aktiviteter gennemført af ansøger. Udgifter til udlæg (tjenesteydelser, udstyr, analyseudgifter, rejser og lignende) støttes alene med beløb svarende til de faktiske udgifter.

Vurdering af projektansøgninger

Miljøstyrelsen vil i vurdering af projekterne tildele point og prioritere projekterne, så de projekter der har fået den højeste pointscore vil blive fremmet. Det er muligt at se hvilke parametre, der ligger til grund for pointsætningen. Se pointsætning for ansøgningsrunde 2024 her.

Projekter vurderes på parametre som; projektets faglige kvalitet, ansøgers/teamets faglige kvalifikationer, relation til andre indsatser/programmer, økonomi og finansiering, forankring i Grønland eller Færøerne samt projektets resultatformidling og informationsindsats. Nogle parametre vægter højere end andre.

Ansøgningsfrist og videre proces

Ansøgningerne til ansøgningsrunden 2024, skal være Miljøstyrelsen i hænde senest kl. 23.59 onsdag den 18. september 2024 (dansk tid). Ansøgning skal ske ved anvendelse af Miljøstyrelsens digitale ansøgningsportal. For ansøgere uden for Danmark og Grønland, som ikke har adgang til MitID skal ansøgninger sendes til arktisk-miljoestoette@mst.dk.

Der skal anvendes et ansøgningsskema, som er tilgængeligt på Miljøstyrelsens hjemmeside. Ansøgninger kan udfærdiges på dansk eller engelsk.

Miljøstyrelsen sender en kvitteringsskrivelse for de manuelt indsendte ansøgninger senest 5 arbejdsdage efter modtagelse.

De indkomne ansøgninger vil blive sendt i høring hos myndigheder, som besidder den relevante faglige viden og politiske indsigt på området. Det vil primært være Miljøministeriet samt myndigheder i Grønland og på Færøerne. Der kan også indhentes høringssvar fra andre myndigheder.

Svar på ansøgningerne til ansøgningsrunden for sommeren 2024 kan forventes senest december 2024.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:

Miljøministeriet
Miljøstyrelsen
Landskab & Skov, Tolderlundsvej 5, 5000 Odense C, tlf. 72 54 40 00
Mail: arktisk-miljoestotte@mst.dk