Rejser og souvenirs

Hvert år købes og sælges millioner af dyr og planter enten levende eller i form af forskellige produkter som for eksempel turistsouvenirs. Det er en stor belastning for naturen, da mange dyr og planter er truede af udryddelse, fordi de forhandles ulovligt som souvenirs.

Tænk dig om, før du køber souvenirs

På de fleste ferierejsemål kan du blive tilbudt varer, som er fremstillet af truede dyr og planter. Desværre kan du ikke altid regne med, at sælgeren giver dig de rigtige oplysninger om varen.

Fem gode råd før ferierejsens shopping

  • Hvis du er i tvivl, om det er lovligt at tage souveniren med hjem, så lad være.
  • Stol ikke på, hvad souvenirsælgeren siger til dig. Selvom det er lovligt at købe varen i det pågældende land, er det ikke sikkert, at det er lovligt at tage den med hjem til Danmark.
  • Indsaml ikke dyr og planter i naturen uden tilladelse. Hvis du er i tvivl, om noget må tages med fra naturen, så lad vær.
  • Køb ikke levende dyr med hjem.
  • Spørg hos CITES i Miljøstyrelsen på forhånd, hvis du på en rejse planlægger at købe dyr eller planter.

Hvis du tager truede dyr, planter eller souvenirs fremstillet af disse med hjem uden tilladelse, overtræder du ikke kun lovgivningen, du er også med til at udrydde unikke dyre- og plantearter.

Når du skal ud at rejse

Når man står på et feriested, kan det være svært at afgøre, om man må tage en bestemt dyre- eller plantesouvenir med hjem.

CITES-reglerne, der regulerer handlen med truede dyr og planter, kan være svære at gennemskue, da de ofte er forskellige fra land til land. Derfor er det bedste råd, at hvis du er i tvivl – så lad være med at købe. Læs mere om souvenirs på udvalgte rejsemål

Hvis du alligevel medbringer en souvenir, så vær opmærksom på følgende: