Overordnet set indfører tillægget en:
- Opdatering af beregningsmetoder, så de følger den internationale udvikling
- Indførelse af en ny metode til beregning af støj fra flys taxikørsel på flyvepladsens område til og fra start og landing
- Indførelse af vejledende grænseværdier for det gennemsnitlige støjniveau i natperioden (Lnight)
- Ændringer i vejledningen om brug af støjens maksimale niveauer i natperioden, LAmax.
Det samlede tillæg kan ses på Miljøstyrelsens side om regler og direktiver om støj under flystøjvejledningen og vil - sammen med selve flystøjvejledningen fra 1994 - udgøre det administrative grundlag for myndighedernes behandling og godkendelse af sager vedrørende støj fra lufthavne, flyvepladser og flyvestationer.
Tillægget kan også ses under publikationer.
Tillægget til vejledningen og miljøvurderingen af tillægget har været i offentlig høring i 2023.
Høringsnotater og miljøvurderingen og sammenfattende redegørelse kan ses her på høringsportalen:
- Høringsnotat i forbindelse med høring af flystøjtillægget
- Miljøvurdering af flystøjtillægget
- Høringsnotat i forbindelse miljøvurdering af flystøjtillægget
- Sammenfattende redegørelse
Link til materialet på høringsportalen.
Klage
I henhold til miljøvurderingslovens § 48, stk. 4, 1. pkt., kan myndighedens afgørelse, som træffes ved gennemførelsen af en miljøvurdering efter § 8, stk. 1, påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet efter nedenstående regler.
Vejledning om klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet
Hvis du ønsker at klage over denne afgørelse, kan du klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet, som behandler sagen i en af nævnets afdelinger.
Du klager via klageportalen, som du finder via borger.dk eller virk.dk. Du logger på klageportalen med MIT-ID. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Miljøstyrelsen via klageportalen.
I klageportalen sendes din klage automatisk først til Miljøstyrelsen. Hvis Miljøstyrelsens fastholder afgørelsen, sender Miljøstyrelsen klagen videre til behandling i nævnet via klageportalen. Du får besked om videresendelsen. Efterfølgende kommunikation om klagesagen sker ved anvendelse af digital selvbetjening.
Når du klager, skal du betale et gebyr for borgere og for virksomheder, foreninger, organisationer og offentlige myndigheder.
Miljø- og Fødevareklagenævnet afviser din klage, hvis du sender den uden om klageportalen
(medmindre du er blevet fritaget for brug af klageportalen)
Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Nævnet afgør herefter, om du kan fritages for at bruge klageportalen. Se betingelserne for at blive fritaget, jf. § 21, stk. 2-4, i lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Klageberettigede
Klageberettiget er enhver med retlig interesse i sagens udfald. Klageberettiget er endvidere landsdækkende foreninger og organisationer, der som formål har beskyttelsen af natur og miljø eller varetagelsen af væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelsen og har vedtægter eller love, som dokumenterer dens formål, og som repræsenterer mindst 100 medlemmer, jf. miljøvurderingslovens § 50.
Klagefrist
Klagefristen udløber 4 uger fra afgørelsens offentliggørelse på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Klage skal således senest indsendes inden 15. marts 2024 ved kontortids ophør. Det bemærkes, at Miljø- og Fødevareklagenævnets praksis med hensyn til klagefrister er restriktiv. En klage, der er indgivet efter udløbet af klagefristen, vil normalt blive afvist, også selv om der er tale om en meget kort overskridelse. efter, at afgørelsen er meddelt. Er afgørelsen offentliggjort, regnes klagefristen dog altid fra offentliggørelsen. Hvis klagefristen udløber på en lørdag eller helligdag, forlænges klagefristen til den følgende hverdag.
Opsættende virkning
Klagen er som udgangspunkt ikke forbundet med opsættende virkning, men Miljø og Fødevareklagenævnet kan træffe afgørelse herom, jf. § 53 i miljøvurderingsloven.
Søgsmål ved domstolene
Søgsmål til prøvelse af denne afgørelse skal være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er offentliggjort, jf. § 54, stk. 1, i miljøvurderingsloven.