Hvordan kan data om fx dybde, iltindhold, temperatur og næringsstoffer forbedre vurderingen af søernes miljøtilstand? Det har forskere undersøgt nærmere
I vandområdeplanerne for 2015-2021 er den økologiske tilstand i søer primært vurderet ved at se på de såkaldte biologiske kvalitetselementer. Det er fx hvilke fisk, vandplanter og alger, der lever i søen.
Ifølge vandrammedirektivet kan de såkaldte hydromorfologiske forhold samt de fysiske og kemiske forhold også indgå i vandområdeplanernes vurdering af søers tilstand.
De hydromorfologiske forhold drejer sig fx om søernes dybde og søbundens struktur.
De fysiske og kemiske forhold drejer sig fx om vandets temperatur, sigtdybde og iltindhold samt indholdet af næringsstoffer.
Forskerne fra Aarhus Universitet undersøger med dette projekt, hvordan data om hydromorfologiske, fysiske og kemiske kvalitetselementer kan supplere den viden om søernes tilstand, som man får fra de biologiske kvalitetselementer.
I vandområdeplan 2021-2027 vil sigtdybde, næringsstofforhold og ilt indgå i vurderingen af søens miljøtilstand.
Fakta
Påbegyndt: November 2018
Afsluttet: 2019
Forskningsinstitution/konsulent: DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet
Officiel projekttitel: Anvendelsen af fysisk-kemiske kvalitetselementer til understøttelse af økologisk tilstandsvurdering i søer samt Anvendelsen af hydromorfologiske kvalitetselementer til understøttelse af økologisk tilstandsvurdering i søer
Kontakt: Charlotte Jørgensen. e-mail: chjoe@mst.dk
Relevante links
Forskere udvikler nu bedre redskaber til at kunne forudsige ændringer i søers tilstand
Mekanistiske sømodeller er matematiske modeller, som bruges til at simulere samspillet mellem de dyr og planter, der lever i søerne og for eksempel de lys- temperatur- og næringsstofforhold, der gælder for søen.
Modellerne kan fx bruges, når biologer skal forudsige, hvordan alger i en sø vil udvikle sig i forhold til mængden af lys, næring og temperatur.
For at en model kan give det bedst tænkelige billede, skal den tilpasses den enkelte sø.
I projektet er en eksisterende mekanistisk sømodel optimeret og tilpasset til brug på fem danske søer.
De udvalgte søer er Ravn Sø, Bryrup Langsø, Hinge Sø i Midtjylland samt Søholm Sø og Arreskov Sø på Fyn. Disse søer repræsenterer et bredt udsnit af de danske søtyper. Formålet med projektet er at tilpasse modellen, så den kan simulere søens økosystem med fokus på næringsstoffer og samspillet mellem alger, planter og dyr.
Modellen vil efterfølgende kunne udvikles yderligere til at beregne indsatsbehov over for næringsstoffer og effekten af forskellige restaureringstiltag f.eks. opfiskning af skidtfisk.
Modellen kan indikere effekten af begrænsning af næringsstoffer og effekten af forskellige restaureringstiltag.
Fakta
Påbegyndt: August 2017
Afsluttet: 2020
Forskningsinstitution/konsulent: DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet
Officiel projekttitel: Dynamiske, procesbaserede modeller som forvaltningsværktøj for danske søer. Forsknings- og udviklingsprojekt vedr. muligheden for anvendelse af dynamiske modeller i forvaltningen af søer i vandområdeplaner
Kontakt: Charlotte Jørgensen, e-mail: chjoe@mst.dk
Relevante links
Miljøstyrelsen får nu for første gang et værktøj, der kan vurdere vandmiljøets tilstand i de mere sjældne søtyper i Danmark
Når biologer skal vurdere hvor godt eller dårligt en sø har det, bruger de nogle vurderingsværktøjer – også kaldet kvalitetsindeks. Disse indeks er biologernes ”termometer”, der kan måle tilstanden i søerne. Indeksene bygger bl.a. på lister over arter af dyr og planter. Alt efter, hvor mange eller hvor få arter, som biologerne kan finde i en sø, kan de sige noget om søens ”helbred”.
Der findes allerede flere indeks i biologernes værktøjskasse. Men disse indeks er mest brugbare i forhold til de mest almindelige søtyper i Danmark. Det gælder især de kalkrige dybe eller lavvandede ferskvandssøer. I mere sjældne danske søtyper som fx brunvandede søer dur disse indeks ikke.
Det er der nu rådet bod på, idet der er udviklet nye indeks, der kan bruges i de mere sjældne søtyper. Med de nye indeks vurderes henholdsvis alger, vandplanter og fisk – tre af EU-vandrammedirektivets såkaldte biologiske kvalitetselementer.
Endvidere er der udviklet matematiske modeller for sammenhænge mellem de nye indeks og næringsstofindholdet i de sjældne søtyper.
De nyudviklede kvalitetsindeks skal bruges til at vurdere søernes tilstande i vandområdeplanerne for 2021 – 2027. De opstillede modeller kan også bruges af Miljøstyrelsen til at beregne, hvor store mængder af næringsstoffer søerne maksimalt må tilføres for at sikre, at søerne når målopfyldelse.
Fakta
Påbegyndt: November 2016
Afsluttet: Januar 2020
Forskningsinstitution/konsulent: DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet
Officiel projekttitel: Kvalitetsindices til ikke interkalibrerede søtyper
Kontakt: Gudrun Frandsen Krog, e-mail: gufkr@mst.dk
Relevante links
Fakta
I Danmark er der 120.000 søer. Langt de fleste er imidlertid meget små - ikke mere end et par parcelhusgrunde. Søernes beliggenhed og antal ud over landet er vigtig for den biologiske mangfoldighed, og de fungerer som hjemsted og refugie for et stort antal små og store dyr samt vandplanter.