Souvenirs undtaget fra CITES

Der er lavet enkelte undtagelser for CITES-souvenirs. Derfor er der en række produkter, som kan hjemtages i bagagen som personlig souvenir uden CITES-tilladelser, når man har været på ferie uden for EU.

Det gælder dog ikke, hvis man sender produkterne hjem med posten eller andre måder. Det er heller ikke tilladt at videresælge, udstille eller på anden vis udnytte undtagelserne kommercielt.

Undtagelserne gælder kun nedenstående souvenirs, fordi man har vurderet, at de konkrete arters bestand ikke tager skade.

Kaviar

Man må højst tage 125 gram kaviar pr. person fra størarter (Acipenseriformes spp.) med hjem fra ferie. Kaviaren skal være i individuelt mærkede beholdere, som er forseglede, og har unikke koder.

Kæmpemusling

Det er tilladt at tage højst tre enheder af skaller af kæmpemusling (Tridacnidae spp.) med hjem pr. person. Dog højst tre kilo i alt. Én enhed kan være én intakt skal eller to halvskaller, der passer sammen.

Tørret søhest

Døde tørrede søheste sælges som souvenirs flere steder i Asien. Man må højst have fire tørrede søheste (Hippocampus spp.) pr. person med hjem fra ferie.

Kæmpekonkylie

Højst tre skaller af kæmpekonkylien Strombus gigas pr. person. Strombus gigas er en særlig havsnegleart, som lever i Caribien.

Krokodille-souvenirs

Det er tilladt at tage op til fire forarbejdede produkter pr. person af krokodiller (Crocodylia spp) med hjem fra ferie. Dyrefamilien krokodille omfatter udover de forskellige krokodillearter også alligatorer, kaimaner og gavialer.

Undtagelsen gælder ikke for kød og jagttrofæer.

Rainsticks

En ”rainstick” er en stok, som er fremstillet af kaktus. "Rainsticks" er fyldt med små korn, der får stokken til at lyde som regn, når man vender den op og ned. Man kan typisk finde rainsticks i Sydamerika. Man må maks have tre ”rainsticks” fremstillet af Cactaceae  spp. pr. person med hjem som souvenirs.

Agartræ

For agartra er der specifikke undtagelser, der tillader souvenirs af den harpiksfyldte træsort fra Sydøstasien. Agartræ bruges blandt andet i parfumer og andre duftprodukter. De tilladte mængder afhænger af, i hvilken form man tager agartræ med hjem som souvenir. Det tilladte er ét kilo agartræflis, 24 ml. olie eller to stk. halskæder, armbånd eller bedekranse.

Små koralstykker

Små koralstykker må højst være tre cm. lange, brede eller høje, og må ikke kunne identificeres til art eller slægt, før det er tilladt at tage dem med hjem fra ferie som souvenirs.

Kontakt

For yderligere oplysninger kontakt Miljøstyrelsens CITES-sektion på 72 54 24 23 (hverdage mellem 9 og 12) eller skriv til CITES-sektionen på Obfuscated Email