Elektrisk og elektronisk legetøj er legetøj, der forsynes med strøm via batterier eller tilsluttes via en stikkontakt. Det kan f.eks. være legetøjsinstrumenter, legetøjstelefoner, discokugler og bamser med lyd.
Elektrisk og elektronisk legetøj kan udgøre en fare for børn, hvis det giver stød eller forbrændinger, hvis det indeholder små dele – eller hvis det indeholder problematiske kemikalier, der kan afgives fra legetøjet.
Vær opmærksom på, at hvis legetøjet er til børn under tre år, må man ikke kunne åbne ind til batterierne uden brug af værktøj.
Nogle af de ting, du skal være opmærksom på ved elektrisk og elektronisk legetøj
Nedenfor kan du læse mere om nogle af de ting, der er vigtige at være opmærksom på ved elektrisk og elektronisk legetøj. Det er vigtigt at understrege, at beskrivelserne ikke er fyldestgørende, og at listen ikke er komplet. Det er udelukkende eksempler. Og legetøjet skal naturligvis leve op til alle de regler, der gælder for legetøj.
1. Legetøjsbekendtgørelsen – især kravene til elektriske egenskaber
Kravene til elektriske egenskaber skal sikre, at børn ikke får stød eller forbrændinger af at lege med legetøjet.
Læs mere i EU-kommissionens vejledning til legetøjsdirektivet
2. Europæiske standarder
Der findes flere europæiske standarder, som er relevante for elektrisk og elektronisk legetøj. Bl.a. DS/EN 71-2:2020 som du kan købe hos Dansk Standard.
3. RoHS-bekendtgørelsen
Elektrisk og elektronisk legetøj skal leve op til RoHS-bekendtgørelsen, som er en implementering af de fælles EU-regler for elektrisk og elektronisk udstyr. Det betyder, at bl.a. følgende stoffer er forbudt: bly, kviksølv, cadmium, Chrom VI, to grupper – PBB og PBDE – af bromerede flammehæmmere og ftalaterne DEHP, BBP, DBP og DIBP.
4. WEEE
Elektrisk og elektronisk legetøj er også omfattet af WEEE, dvs. elektronikbekendtgørelsen.
Det betyder bl.a. at du skal mærke legetøjet med et piktogram, der viser, at det ikke må smides i skraldespanden, men derimod skal bortskaffes som elektronikaffald.
5. REACH og kandidatlisten
Legetøj er omfattet af REACH-forordningen, som er EU’s grundlæggende kemikalielovgivning. Se listen over regulerede stoffer i bilag XVII til REACH .
Vær også opmærksom på, om legetøjet indeholder problematiske stoffer, der er nævnt på kandidatlisten – og på, hvilke pligter du dermed får.
6. EU-Kommissionens vejledning om elektronisk legetøj
I EU-Kommissionens vejledning nr. 16 om brug af legetøjsdirektivet på elektronisk udstyr kan du bl.a. se en masse eksempler på, hvornår elektronik er legetøj og derfor skal leve op til legetøjsreglerne. Eksemplerne er vist med billeder.
7. EMC-direktivet
Den danske bekendtgørelse om radio- og teleterminaludstyr og elektromagnetiske forhold implementerer EMC-direktivet, som er den europæiske lovgivning for elektromagnetisk kompatibilitet. Det er energistyrelsen, der er kompetent myndighed for dette område.
Direktivet fastsætter beskyttelseskrav og bestemmelser om kontrolforanstaltninger for udstyr i form af apparater og faste anlæg, der kan tænkes at fremkalde elektromagnetiske forstyrrelser, eller hvis funktion kan tænkes at blive påvirket af sådanne forstyrrelser. Direktivet gælder også for legetøj og er fx relevant for fjernstyret legetøj.
8. Lavspændingsdirektivet
Lavspændingsdirektivet dækker elektrisk materiel til brug ved en mærkespænding på mellem 50 V og 1000 V vekselspænding eller mellem 75 V og 1500 V jævnspænding. Direktivet udstikker krav om brug af CE-mærkning og udarbejdelse af overensstemmelseserklæring. Vær opmærksom på, at der ved elektrisk legetøj i gråzonen over mod f.eks. lamper kan opstå tvivl om, hvorvidt CE-mærket kan tages som en erklæring om, at der er tale om et stykke legetøj.
Legetøj, som er kemiske blandinger, skal leve op til reglerne i CLP-forordningen. CLP-forordningen indeholder regler om klassificering, mærkning og emballering af kemiske stoffer og blandinger. Legetøj, som er kemiske blandinger er fx sæbebobler, slim og fingermaling.
CLP-reglerne gælder både, når produktet er en kemisk blanding, men også når fx en delkomponent til produktet er et stof eller en blanding (fx en kombineret artikel og blanding).
Nogle af de ting, du skal være opmærksom på ved legetøj som er kemiske stoffer og blandinger
Nedenfor kan du læse mere om nogle af de ting, der er vigtige at være opmærksom på ved legetøj som er kemiske stoffer og blandinger. Det er vigtigt at understrege, at beskrivelserne ikke er fyldestgørende, og at listen ikke er komplet. Det er udelukkende eksempler. Og legetøjet skal naturligvis leve op til alle de regler, der gælder for legetøj.
1. REACH og kandidatlisten
Legetøj er omfattet af REACH, som er EU’s grundlæggende kemikalielovgivning. Se listen over regulerede stoffer i bilag XVII til REACH.
Vær også opmærksom på, om legetøjet indeholder problematiske stoffer, der er nævnt på kandidatlisten – og på, hvilke pligter du dermed får.
2. Spørg ind til konserveringsmidler
Vær opmærksom på hvilke konserveringsmidler, der anvendes i kemiske blandinger, som består af vandigt materiale. Konserveringsmidler kan være problematiske stoffer, der fx kan være allergifremkaldende på huden som fx isothiazolinoner.
3. Undgå allergifremkaldende duftstoffer
Kemisk legetøj kan være tilsat duftstoffer, der kan fremkalde allergi. Fx kan legetøjet være tilsat parfume for at skjule dårlig lugt fra materialerne. Legetøjsbekendtgørelsens bilag II forbyder en række allergifremkaldende stoffer i legetøj. Derudover er der en række stoffer, hvor det skal angives på legetøjet eller emballagen, hvis de findes i legetøjet i bestemte mængder. Vær opmærksom på yderligere krav til mærkning, hvis produktet er omfattet af CLP forordningen.
Generelt bør produkter til børn ikke indeholde parfumestoffer, da de kan være allergifremkaldende.
4. CE-mærket
Alt legetøj skal være CE-mærket. CE-mærket er fabrikantens erklæring om, at legetøjet overholder kravene i lovgivningen.
5. Rådgiv forbrugerne til at vaske hænder
Hvis du sælger legetøj, som er kemiske blandinger, direkte til forbrugerne, er det en god idé at råde dem til at vaske hænder efter endt leg. Kemiske blandinger efterlader ofte kemikalier på overfladen af hænderne, og for at undgå en langvarig eksponering efter endt leg, bør forbrugeren vaske hænderne.
Små børn putter de fleste ting i munden. Derfor skal legetøj til børn under tre år leve op til skrappere krav end legetøj til større børn. Legetøj må fx ikke indeholde smådele, som kan sluges eller sætte sig fast i luftvejene og i værste fald kvæle barnet.
Nogle gange er det nemt at se, at legetøjet er beregnet til og forventes at blive anvendt af børn under tre år. Det gælder fx rangler, udstoppede tøjdyr og babylegetøj. Og nogle gange er det nemt at se, at et stykke legetøj ikke er fremstillet til børn under tre år – fx fjernstyrede helikoptere og strategiske brætspil.
Der er dog også mange gange, hvor det er svært at se, om legetøjet – fx en dukke eller et puslespil – er til børn under tre år eller ej. Hvis du vurderer, at legetøjet er egnet til eller kan forventes at blive anvendt af børn under tre år, men ikke er sikkert for den aldersgruppe, skal du kontakte fabrikanten eller din leverandør samt myndighederne. Det kan fx være, hvis du har fået leveret bamser, der har løse knapper som øjne. Bamser er legetøj for børn under tre år, hvorfor knapperne vil udgøre smådele og dermed være en kvælningsfare for barnet.
Vær opmærksom på, at legetøjet skal være sikkert for den aldersgruppe, som forbrugeren vil antage, at det henvender sig til som følge af legetøjets karakteristika. Det er derfor ikke tilladt at markedsføre en bamse påført advarsel om, at bamsen ikke er egnet til børn under tre år. Kun i særtilfælde, hvis bamsen er hård, stikkende eller på anden måde uanvendelig for et barn at kramme, så kan bamsen vurderes ikke at være et legetøj til børn under tre år.
Hvis du er i tvivl, om et stykke legetøj er til børn under tre år, bør produktet som udgangspunkt også være sikkert for børn under tre år.
Nogle af de ting, du skal være opmærksom på ved legetøj til børn under tre år
Nedenfor kan du læse mere om nogle af de ting, der er vigtige at være opmærksom på ved legetøj til børn under tre år. Det er vigtigt at understrege, at beskrivelserne ikke er fyldestgørende, og at listen ikke er komplet. Det er udelukkende eksempler. Og legetøjet skal naturligvis leve op til alle de regler, der gælder for legetøj.
1. Undgå problematiske ftalater
er en gruppe af kemikalier, der primært bruges til at blødgøre plast af PVC. Nogle ftalater er hormonforstyrrende og kan skade forplantningsevnen. I Danmark er det forbudt at importere, sælge og anvende alle ftalater i legetøj til børn under tre år og produkter som børn kan komme i munden, hvis produkterne indeholder mere end 0,05 vægtprocent ftalater. . Læs mere i denne vejledning til virksomheder om ftalater.
2. Vær opmærksom på forbud mod nitrosaminer
Nitrosaminer og nitroserbare stoffer kan fx findes i fingermaling og i produkter lavet af gummi. Det er forbudt at anvende N-nitrosaminer og nitroserbare stoffer i legetøj til børn under tre år og i andre legetøjsprodukter, der er beregnet til at blive puttet i munden. Læs mere under ”Kemiske egenskaber” i legetøjsbekendtgørelsen og i EU-kommissionens vejledning til legetøjsdirektivet, Find også hjælp i standard EN 71-12:2016. Du kan købe den hos Dansk Standard.
3. Undgå legetøj med små dele
Legetøjet må ikke indeholde små dele, fx løstsiddende dukkeøjne og legetøjsperler, som barnet kan sluge eller blive kvalt af. Legetøjet skal kunne holde til, at små børn er hårde ved legetøjet, så de må ikke kunne rive eller bide smådele af.
4. Undgå lange snore
Undgå snore og lange bånd, da små børn kan blive kvalt, hvis de får dem rundt om halsen.
5. Tjek at man ikke kan åbne ind til batterierne uden værktøj
Hvis legetøjet indeholder batterier – fx en legetelefon, der siger dyrelyde, når barnet trykker på knapperne – skal du sikre, at man ikke kan åbne ind til batterierne uden brug af værktøj. Batterierne kan udgøre en kvælningsfare eller fare for ætsningsskader i spiserør/mave.
6. Tjek at legetøjet kan rengøres
Legetøjet skal kunne rengøres. Legetøjsprodukter af stof skal fx være vaskbart, med mindre det indeholder en mekanisme, der kan gå i stykker, hvis den bliver våd.
7. Tjek om der er advarsler
Noget legetøj er udelukkende egnet til børn over tre år og vil være farligt for børn under tre år – fx hvis det indeholder små dele, som barnet kan få galt i halsen. Sådant legetøj skal være mærket med ordet ADVARSEL og en tekst eller et symbol, som viser, at det sikkerhedsmæssigt ikke er egnet til børn under tre år.
8. Se efter CE-mærke
Alt legetøj skal være CE-mærket. CE-mærket er fabrikantens erklæring om, at legetøjet overholder kravene i lovgivningen.
9. Brug din sunde fornuft
Specielt hvis der er en risiko ved legetøjet, som ikke er indlysende for forbrugeren, bør du overveje, om legetøjet bør forsynes med en advarsel. Det kunne fx være, hvis du sælger plast-stænger, som risikerer at brække og blive til skarpe spidser.
10. Følg standarden for legetøj EN 71-1 eller få en typegodkendelse
Legetøj skal enten overholde kravene i den harmoniserede europæiske standard for legetøj EN 71-1 eller være typegodkendt hos et notificeret organ. Standarden indeholder kapitel om særlige krav til legetøj, der er beregnet til børn under tre år.
I denne vejledning kan du få oplysninger om, hvorvidt visse former for badeudstyr anses for at være legetøj eller småbørnsartikler. Hvis der er tale om legetøj eller småbørnsartikel, skal du være opmærksom på, at varen er omfattet af reglerne for ftalater.
Læs vejledningen
Der kan være plast i mange slags legetøj. Nogle gange er legetøjet primært lavet af plast – det gælder fx bondegårdsfigurer, legemad og skovle og river til sandkasser.
Andre gange indgår plast i højere eller mindre grad sammen med andre materialer – fx i dukker af tekstil, hvor hovedet er af plast, i legetøjsbiler af metal med plasthjul eller i elektronisk legetøj til små børn. I disse tilfælde er det vigtigt, at du også sætter dig ind i, hvilke krav der er til forskellige materialer, og hvilke regler legetøjet i øvrigt skal leve op til.
Plast kan også indgå i produkter, der ikke udelukkende er fremstillet til leg, men som har en dobbeltfunktion. Disse produkter skal leve op til legetøjsreglerne – fx et USB-stik udformet som en tredimensionel plastfigur med bevægelige arme og ben.
Nogle af de ting, du skal være opmærksom på ved legetøj med plast eller gummi
Nedenfor kan du læse mere om nogle af de ting, der er vigtige at være opmærksom på ved legetøj med plast eller gummi. Det er vigtigt at understrege, at beskrivelserne ikke er fyldestgørende, og at listen ikke er komplet. Det er udelukkende eksempler. Og legetøjet skal naturligvis leve op til alle de regler, der gælder for legetøj.
1. Undgå problematiske ftalater
Hvis legetøjet er af blød plast, skal du være opmærksom på, at det ikke må indeholde visse ftalater , som er en gruppe stoffer, der bruges til at blødgøre PVC. Der er ekstra skrappe krav for legetøj, som børn kan komme i munden og legetøj til børn under 3 år. De forbudte ftalater er hormonforstyrrende, mistænkt hormonforstyrrende eller kan skade forplantningsevnen.
Læs mere i denne vejledning til virksomheder om ftalater.
Læs mere i vores faktaark om reglerne
2. Husk danske særregler om ftalater i legetøj til børn under tre år
I Danmark er der forbud mod ftalater i legetøj til børn i alderen 0-3 år, og legetøjsprodukter, som er beregnet til eller normalt må forventes at blive puttet i munden af børn, hvis produkterne indeholder mere end 0,05 vægtprocent ftalater. Du kan ikke forvente, at hverken andre EU-lande eller lande udenfor EU kender de danske særregler. Det er derfor en god idé at gøre opmærksom på reglerne, når du køber legetøj – og fx få dem skrevet ind i leverandøraftalen.
Læs mere om reglerne i bekendtgørelsen på retsinfo.dk
3. Vær opmærksom på nitrosaminer
Hvis legetøjet er af gummi – og enten er til børn under tre år eller beregnet til at blive puttet i munden – skal du være opmærksom på, at det ikke må afgive N-nitrosaminer og nitroserbare stoffer.
Læs mere under ”Kemiske egenskaber” i legetøjsbekendtgørelsen og i EU-kommissionens vejledning til legetøjsdirektivet, Find også hjælp i standard EN 71-12:2016. Du kan købe den hos Dansk Standard.
4. Undgå allergifremkaldende duftstoffer
Legetøj af plast kan være tilsat duftstoffer, der kan fremkalde allergi. Fx kan plastdukker være tilsat parfume for at virke tiltrækkende på børn eller for at skjule dårlig lugt fra materialerne. Legetøjsbekendtgørelsen bilag II forbyder en række allergifremkaldende stoffer i legetøj. Derudover er der 11 stoffer, hvor det skal angives på legetøjet eller emballagen, hvis de findes i legetøjet i bestemte mængder.
Læs mere i Legetøjsbekendtgørelsen bilag II
5. Vær opmærksom på andre farer end de kemiske
Plast og gummi er meget udbredt i legetøj, hvorfor stort set alle erkendte fysiske og mekaniske farer eller brandfarer kan være aktuelle for plastlegetøj. Du bør fx være opmærksom på risikoen for kvælning i små dele, høreskader fra larmende legetøj, strangulering i lange snore og kvælningsrisikoen ved uoppustede eller sprungne balloner.
6. Legetøj skal kunne rengøres
Legetøj af plast skal kunne tåle rengøring uden at gå i stykker. Det gælder også, hvis legetøjet indeholder elektroniske dele, fx et instrumentbræt af plast, der kan sige dyrelyde. Vær opmærksom på, at legetøjet skal opfylde kravene for sikkerhed – også efter vask i henhold til fabrikantens anvisning.
7. CE-mærket
Alt legetøj skal være CE-mærket. CE-mærket er fabrikantens erklæring om, at legetøjet overholder kravene i lovgivningen.
Der kan være tekstil i mange slags legetøj. Nogle gange kan legetøjet primært være lavet af tekstil – det gælder fx dukketøj, bamser og fastelavnstøj.
Andre gange indgår tekstilet i højere eller mindre grad sammen med andre materialer – fx i dukkevogne, i plysdyr med elektriske dele og på små figurer. I disse tilfælde er det vigtigt, at du også sætter dig ind i, hvilke krav der er til forskellige dele og materialer, og hvilke regler legetøjet iøvrigt skal leve op til.
Tekstil kan også indgå i produkter, der ikke udelukkende er fremstillet til leg, men som trods dobbeltfunktionen skal leve op til legetøjsreglerne – fx en souvenir-bamse fra et museum eller hotel. Det gælder også, selv om bamsen ikke bliver solgt i en legetøjsbutik.
Nogle af de ting, du skal være opmærksom på ved legetøj med tekstil
Nedenfor kan du læse mere om nogle af de ting, der er vigtige at være opmærksom på ved legetøj med tekstil. Det er vigtigt at understrege, at beskrivelserne ikke er fyldestgørende, og at listen ikke er komplet. Det er udelukkende eksempler. Og legetøjet skal naturligvis leve op til alle de regler, der gælder for legetøj.
1. Vær opmærksom på kvælningsfare
Tekstillegetøj kan udgøre fare for kvælning, hvis det er så langt, at det kan vikles rundt om barnets hals, eller hvis det bærer løse dele. Vær bl.a. opmærksom på længden af suttekæder og barnevognskæder, som er målrettet små børn – en suttekæde må maks. være 22 cm.
2. REACH og kandidatlisten
Legetøj er omfattet af REACH, som er EU’s grundlæggende kemikalielovgivning.
Se listen over regulerede stoffer i bilag XVII til REACH.
Vær også opmærksom på, om legetøjet indeholder problematiske stoffer, der er nævnt på kandidatlisten – og på, hvilke pligter du dermed får.
Se mere om kandidatlisten
3. Undgå azofarvestoffer
Tekstiler i legetøj må ikke indeholde visse azofarvestoffer. Forbuddet dækker bl.a. det blå azofarvestof, som er meget giftigt for vandmiljøet, og 22 specifikke stoffer (aromatiske aminer), der kan frigive kræftfremkaldende stoffer.
Læs mere om azofarvestoffer i vores faktaark om reglerne
4. Undgå problematiske flammehæmmere
Legetøj af tekstil, fx bamser og tøjdyr, kan være behandlet med flammehæmmere. Flammehæmmerne skal hindre udvikling af brand, hvis de kommer for tæt på ild. Men selv om flammehæmmerne skal sikre legetøjet mod brand, kan de godt udgøre en fare for børns sikkerhed. Nogle af de flammehæmmere, der anvendes, er nemlig skadelige for sundheden og miljøet. Det gælder især de nogle bromerede flammehæmmere, som er mistænkt for at være årsag til fosterskader og kræft, og som ikke er tilladt i legetøj. Vær også opmærksom på andre problematiske flammehæmmere, fxde klorerede flammehæmmere, TCEP, TCPP og TDCPP som er forbudte i legetøj.
Læs mere om bromerede flammehæmmere
5. Spørg ind til fyld i tekstilet
Vær også opmærksom på, hvilket fyld der er inde i tekstilet, og hvor stærk sømmen er. Er sømmen af dårlig kvalitet, kan barnet få fat i fylde og bliver kvalt af det. Derudover kan fyldet indeholde problematiske stoffer. Fx er polyester et populært fyldstof, der er meget brandfarligt, og som kan være flammehæmmet – man bør derfor være opmærksom på, hvilken flammehæmmer der eventuelt er i fyldet.
6. Vær opmærksom på, hvad der er på tekstilet
Vær opmærksom på de ting, der eventuelt er syet eller trykt på tekstilet. Det kan være tryk, som kan indeholde ftalater – eller det kan være badges, pailletter eller lange snore, som små børn kan blive kvalt af.
7. CE-mærket
Alt legetøj skal være CE-mærket. CE-mærket er fabrikantens erklæring om, at legetøjet overholder kravene i lovgivningen.
8. Rådgiv forbrugerne til at vaske legetøjet
Hvis du sælger tekstillegetøj direkte til forbrugerne, er det en god idé at råde dem til at vaske legetøjet før brug, da tekstilet kan indeholde rester af kemikalier fra produktion og efterbehandling. Legetøj skal kunne tåle rengøring uden at gå i stykker. Følg fabrikantens vaskeanvisninger.
Legetøj af træ eller med dele af træ kan være klodser, puslespil, legetøjsbiler og børneinstrumenter.
Ofte vil legetøjet ikke bestå af rent træ. Et rasleæg kan fx være lakeret, puslespillet malet og klodserne behandlet med bejdse. Ved trælegetøj er det derfor en god idé at have fokus på, at der ikke er skadelige kemikalier i de materialer, træet er behandlet med.
Vær også opmærksom på, at træet kan bestå af fx finér eller spåntræ, som kan indeholde lim med giftige stoffer.
Nogle af de ting, du skal være opmærksom på ved legetøj med træ
Nedenfor kan du læse mere om nogle af de ting, der er vigtige at være opmærksom på ved legetøj med træ. Det er vigtigt at understrege, at beskrivelserne ikke er fyldestgørende, og at listen ikke er komplet. Det er udelukkende eksempler. Og legetøjet skal naturligvis leve op til alle de regler, der gælder for legetøj.
1. REACH og kandidatlisten
Legetøj er omfattet af REACH, som er EU’s grundlæggende kemikalielovgivning.
Se listen over regulerede stoffer i bilag XVII til REACH.
Vær også opmærksom på, om legetøjet indeholder problematiske stoffer, der er nævnt på kandidatlisten – og på, hvilke pligter du dermed får.
Se mere om kandidatlisten
2. Stil krav til overfladebehandlingen
Hvis legetøjets overflade er malet eller lakeret, er der fx krav til, hvor meget der må afgives af specifikke tungmetaller og organiske tinforbindelser. Læs mere i den europæiske standard DS/EN 71-3, som handler om migration af særlige stoffer. Du kan købe den på Dansk Standards hjemmeside.
3. Vær opmærksom på skadelige stoffer i finér og spåntræ
Hvis legetøjet er af behandlet træ, fx finér eller spåntræ, kan der være brugt lim med skadelige stoffer som fx formaldehyd.
Læs mere om formaldehyd i vores faktaark om reglerne.
4. Vær opmærksom på små dele
Hvis trælegetøjet er beregnet til børn under tre år, må det ikke indeholde små dele, der kan falde af og kvæle børn, der får dem galt i halsen. Vær især opmærksom, hvis det anvendte træ er af dårlig kvalitet eller indeholder knaster. Træ er et inhomogent materiale – det varierer derfor, hvor nemt der kan opstå små dele.
5. Sørg for transport og oplagring uden fugt
Legetøj af træ kan få fugtskader under transport eller oplagring. Du skal derfor være opmærksom på, at legetøjet også overholder legetøjsbekendtgørelsens sikkerhedskrav, efter at det er blevet transporteret eller oplagret.
Se reglerne i legetøjsbekendtgørelsen på retsinformation.
6. CE-mærket
Alt legetøj skal være CE-mærket. CE-mærket er fabrikantens erklæring om, at legetøjet overholder kravene i lovgivningen.
7. Brug din sunde fornuft
Du kan fx lugte til legetøjet, tjekke om overfladen smitter af, hive i potentielle små dele og vurdere længden på eventuelle snore.
Forbrugere skal vejledes om rengøring, hvis der kan komme væske ind i legetøjet.
Mange typer legetøj udsættes for fugt, enten fordi det tages med i bad eller fordi det er konstrueret til, at der hældes vand eller andre væsker ind i det.
Hvis legetøjet ikke rengøres efter brugen, er der risiko for, at der dannes skimmelsvamp eller bakterievækst inden i legetøjet. Derfor skal fabrikanter og importører informere forbrugere, der køber disse typer legetøj om, hvordan de holder legetøjet rent.
Vejledning om rengøring
Hvis der kan komme væsker ind i badelegetøj, dukker eller andet legetøj, skal forbrugerne i brugsvejledningen informeres om, hvordan legetøjet rengøres indvendigt for at forhindre vækst af skimmelsvampe og bakterier.
Det siger reglerne
Ifølge legetøjsbekendtgørelsen fremgår det, at legetøj skal være konstrueret og fremstillet, så det ikke udgør en fare for sikkerhed eller sundhed for brugerne eller andre, når legetøjet anvendes, som det må forventes.
Bilag II, del V om hygiejne i legetøjsbekendtgørelsen siger, at legetøj skal være udformet og fremstillet, så det opfylder hygiejne- og renhedskravene og at risiko for infektion, sygdom eller smitte undgås.
Der er et særligt krav om, at legetøj til børn under 36 måneder skal udformes og fremstilles, så det kan rengøres.
Hvis en fare ved et legetøjsprodukt ikke kan undgås fuldt ud, skal brugerne efter legetøjsbekendtgørelsen gøres opmærksomme på de farer og risici, der kan være ved brug af legetøjet og informeres om, hvordan risikoen undgås.
I legetøjsbekendtgørelsen er angivet, at advarsler skal anbringes på legetøjsproduktet, på en påhæftet mærkat eller på emballagen.