Flammehæmmere

Flammehæmmere er stoffer, der kan tilsættes en lang række produkter herunder bl.a. plast, skum, elektronik, bygninger og tekstiler for at forhindre eller forsinke udviklingen af brand. Flammehæmmerne kan dog med tiden frigives, og nogle af dem er persistente og ophobes i miljøet, mens andre mistænkes for at være årsag til fosterskader og for at være hormonforstyrrende og/eller kræftfremkaldende

Der findes forskellige typer flammehæmmere herunder bromerede flammehæmmere, klorerede flammehæmmere, fosforbaserede flammehæmmere samt flammehæmmere baseret på metaller og bor.

De forskellige typer flammehæmmere har forskellige virkningsmekanismer. De kan tilsættes enkeltvis eller de kan kombineres på forskellige måder i produkter, for at opnå den bedste brandhæmmende effekt.

Det europæiske kemikalieagentur (ECHA) publicerede i 2023 en rapport om flammehæmmere og identificerede i den forbindelse 350 stoffer som er registreret med anvendelse som flammehæmmer. 
Du kan læse mere om ECHA’s regulatoriske strategi for flammehæmmere her på deres hjemmeside

Regulering gennem tiden

Siden 1970’erne har de mest anvendte bromerede flammehæmmere været polybromerede difenylethere (PBDE’er), hexabromocyclododecan (HBCDD) og polybromerede bifenyler (PBB’er). De er svært nedbrydelige i miljøet og derfor har der også været meget fokus på dem i reguleringsmæssig kontekst. Nogle regulerede bromerede flammehæmmere er nu erstattet af andre flammehæmmere.

Allerede i 1979 blev der lagt restriktioner på anvendelsen tris-(2,3 dibromopropyl)fosfat i tekstiler med hudkontakt. I 1983 blev der også lavet lignende restriktioner for anvendelsen af alle polybromerede bifenyler (PBB).

Siden 2003 har penta-BDE og octa-BDE, været forbudt i EU i alle produkter, da de er opført i POP-forordningen. De hører til gruppen polybromerede diphenylethere (PBDE). 

Siden 2006 har deca-BDE og PBB (polybromerede bifenyler) været forbudt i EU i elektronik. Samtidig er PBB også forbudt i EU i tekstiler.

I 2010 blev tetra-, penta-, hexa- og hepta-BDE optaget på POP-forordningen. Senere blev deca-BDE også tilføjet. 

HBCDD er ligeledes reguleret under POP-forordningen med forbud mod produktion og brug af stoffet med en tidsbegrænset undtagelse for brugen i visse isoleringsmaterialer i bygninger. Kravene er implementeret i EU i marts 2016. Ifølge forordningen skal det være muligt at identificere isoleringsmaterialerne med HBCDD ved mærkning eller andre metoder gennem hele deres livscyklus. HBCDD er desuden optaget på godkendelseslisten under REACH, hvilket betyder, at visse europæiske producenter i overensstemmelse med POP-forordningens krav har fået en særlig tilladelse at bruge stoffet i visse isoleringsmaterialer af ekspanderet polystyren (EPS) til brug i bygninger. 

Siden 2011 har PBB og PDBE også været reguleret under RoHS-direktivet, der begrænser brugen af visse stoffer i elektrisk og elektronisk udstyr. 

I januar 2023 blev stofferne TBBPA og BTBPE føjet til kandidatlisten over særligt bekymrende stoffer (SVHC) i REACH og er således kandidater til at komme på godkendelseslisten.TBBPA er kræftfemkaldende mens BTBPE er meget persistent og meget bioakkumulerende. TBBPA er også persistent i miljøet og det er ved at blive undersøgt, om stoffet ligeledes er bioakkumulerende i en REACH stofvurdering, hvor Danmark er den evaluerende medlemsstat.