Farvandet omkring Agerø og Skibsted Fjord er blandt Limfjordens mest velbevarede naturområder og er desuden en del af et større natura 2000-område. Fredning af farvandet omkring Agerø samt Skibsted Fjord betyder, at man i visse områder ikke må jage eller forstyrre pattedyr og fugle, og at der er forbud mod motorbådsjagt i hele området.
Offentlighedens sejlads og anden færdsel er reguleret i flere områder af hensyn til dyreliv. Desuden er fortidsminder beskyttede og fiskeri, tekniske anlæg, råstofindvinding, m.m. er helt eller delvist forbudt.
Arealet administreres af Naturstyrelsen Thy.
Størstedelen af Agger Tange ligger hen som naturområder beskyttet gennem en naturfredning med bestemmelser for områdets udnyttelse bl.a. til jagt og andre rekreative formål fordi det er et værdifuldt yngle-, raste- og fødesøgningsområde for mange arter af vandfugle. Desuden er området en del af Nationalpark Thy samt et større Natura 2000-område.
Områdernes store betydning for vandfugle har medført, at Danmark gennem sin tiltrædelse af den internationale "Ramsarkonvention" har forpligtet sig til at forvalte området på en sådan måde, at naturværdierne ikke forringes. Området har ligeledes status som fuglebeskyttelsesområde i henhold til et direktiv fra EF.
Den internationale interesse for området betyder imidlertid ikke, at erhvervs- og fritidsaktiviteter ikke kan finde sted, men indebærer, at naturværdierne og dermed fuglelivet i området skal beskyttes. Det er gjort ved at forbyde al færdsel på tangens vandområder samt visse landområder. Desuden er jagt og sejlads reguleret i visse delområder.
Arealet administreres af Naturstyrelsen Thy.
Aggersborggård vildtreservat ligger vest for Aggersund ved Limfjorden og omfatter både landarealer, øer, holme og vand. Reservatet udgør en værdifuld rasteplads for mange vadefugle og derfor har bekendtgørelsen til formål at sikre området som raste-, fouragerings- og yngleområde for vandfugle.
Jagt, færdsel med våben og forstyrrelse af vandfugle er forbudt. Desuden er færdslen på land også reguleret.
Reservatet administreres af Naturstyrelsen Thy.
Aså-Gerå Vildtreservat er en del af det EF-fuglebeskyttelsesområde, der er udpeget i Ålborg Bugt mellem Lyngså i nord og Dokkedal syd for Limfjorden. Reservatet omfatter 702 ha, heraf er 258 ha landarealer.
Området er af international betydning for flere fuglearter og derfor har bekendtgørelsen til formål at sikre søterritoriet og landarealer ved Aså og Gerå som raste- og fourageringsområde for vandfugle.
Både jagt og sejlads er reguleret i flere områder i visse perioder. Se mere i bekendtgørelsen nedenunder.
Reservatet administreres af Naturstyrelsen Kronjylland.
På grund af det rige fugleliv er dele af Læsø, bl.a. Bløden Hale og Knotterne, samt farvandet syd for Læsø udpeget som internationalt fuglebeskyttelsesområde i henhold til såvel EF-fuglebeskyttelsesdirektivet som Ramsar-konventionen.
Området er således af international betydning for mørkbuget knortegås, gravand, hvinand, ederfugl, sortand og fløjlsand samt et betydningsfuldt rasteområde for sangsvane, pibeand og vadefugle som f.eks. alm. ryle og lille kobbersneppe.
Bekendtgørelsen har derfor til formål at sikre Bovet Bugt og Knotterne som raste-, fouragerings- og yngleområde for vandfugle. Jagt, færdsel og sejlads er forbudt i flere områder og på visse tidspunkter af året.
Reservatets areal er 3001 ha og administreres af Naturstyrelsen Vendsyssel
I efterårsmånederne raster store flokke af vadefugle på strandengene. Specielt Buksør Odde er af international betydning for hjejle. Derudover er Dråby Vig en vigtig rasteplads for pibeand, små dykænder, herunder hvinand og taffeland, samt gåsearterne grågås og knortegås.
Reservatordningen omfatter bestemmelser for jagt og færdsel. Reservatet dækker i alt 863 ha, heraf 70 ha landarealer.
Reservatet administreres af Naturstyrelsen Thy.
Ejerslev Røn er et vigtigt område for især den spættede sæl. Derfor er færdsel forbudt i området i visse perioder både på land og i det omgivende søterritorie.
Reservatet omfatter 8 ha og administreres af Naturstyrelsen Thy.
Bekendtgørelsen har til formål at sikre landarealer og dele af søterritoriet ved Hals og Egense som yngle-, raste- og fourageringsområde for vandfugle. Området er af international betydning for lysbuget knortegås, gravand, ederfugl, bjergand, sortand og fløjlsand, og er desuden en vigtig rasteplads for mørkbuget knortegås, pibeand og skarv. Reservatet omfatter i alt ca. 1800 ha, hvor der er jagtforbud på godt 1000 ha.
Reservatordningen indebærer, at jagt og brætsejlads er forbudt i den nordlige og sydlige del af reservatet, mens der er forbud mod motorbådsjagt i mellemområdet. På den sydligste ø på Nordmandshage og på strandengsøer ved Egense er færdsel forbudt fra 1. april til 15. juli af hensyn til ynglende kystfugle. På Korsholmene henstilles det at undgå færdsel i fuglenes yngletid.
Reservatet administreres af Naturstyrelsen Kronjylland.
Bekendtgørelsen har til formål at sikre Hanstholm Vildtreservat som yngleområde for hede- og hedemosefugle og rasteområde for vandfugle. Bekendtgørelsen skal derudover sikre Hanstholm Vildtreservat som levested for oddere.
Hanstholm Vildtreservat er en af hjejlens få tilbageværende ynglelokaliteter i Danmark og ved reservatets søer og andre vådområder yngler den lille vadefugl, tinksmeden, der ligesom hjejlen er en forholdsvis fåtallig ynglefugl i Danmark. Reservatet er i sin helhed ynglelokalitet for mellem 30 og 40 forskellige fuglearter, hvoraf også kan nævnes rørhøg og trane.
Den centrale del af reservatet med søer, kær og andre vådområder er lukket for færdsel hele året. I reservatets øvrige dele øst for kystvejen er færdsel tilladt til fods fra den 16. juli til den 1. april, det vil sige udenfor fuglenes yngletid. Vest for kystvejen og på stranden er færdsel derimod tilladt til fods hele året. Jagt er forbudt i hele reservatet.
Vildtreservatet omfatter i alt 3.873 ha og administreres af Naturstyrelsen Thy.
Holmene er især kendt for deres rige fugleliv. I det nordlige Kattegat og dermed omkring Hirsholmene findes nogle af Nordvesteuropas vigtigste overvintringsområder for havdykænder, blandt andet ederfugl, sortand og fløjlsand. Desuden raster ride, alk, lomvie, lom og lappedykker. På øen Hirsholm ruger 500-600 par tejster, hvilket er over halvdelen af landets ynglebestand. Reservatet omfatter et landområde på 45 ha og et havområde på ca. 2.400 ha.
Bekendtgørelsen har til formål at beskytte den naturlige flora og faunas dynamik, beskytte de karakteristiske boblerev ud for øerne og de kulturhistoriske værdier i området, samt at sikre opfyldelsen af Danmarks internationale forpligtelser i henhold til fuglebeskyttelse.
Jagt, færdsel, sejlads, fiskeri m.m. er derfor reguleret i reservatet og er flere steder forbudt. Området administreres af Naturstyrelsen Vendsyssel.
Bekendtgørelsen har til formål at sikre Liv Tap og Blinderøn med omliggende søterritorium som yngle- og tilholdssted for sæler.
Derfor er færdsel på landarealerne forbudt og sejlads er forbudt i en del af området.
Reservatet er 432 ha og administreres af Naturstyrelsen Thy.
Løgstør Bredning og Vejlerne supplerer hinanden som internationalt vigtige fuglebeskyttelsesområder. Bredningen er af international betydning som rasteplads for hvinand og toppet skallesluger, men er også vigtig for pibeand. På landarealerne ved Pytodde findes ynglende vadefugle, bland andet klyde.
Reservatordningen indebærer, at jagt er forbudt i den vestlige del af reservatet, mens der er forbud mod motorbådsjagt og jagt fra ikke-opankret fartøj i den østlige del. Der er forbud mod brætsejlads i hele reservatet. Reservatet omfatter i alt 1842 ha fordelt ligeligt på de 2 jagtzoner.
Området administreres af Naturstyrelsen Thy.
Bekendtgørelsen har til formål at sikre Lønnerup Fjord mod forstyrrelser af hensyn til områdets betydning som rastelokalitet for vandfugle. Derfor er jagt og sejlads forbudt i dele af området.
Reservatet der omfatter både øer, holme og hav er 142 ha stort og administreres af Naturstyrelsen Thy.
Bekendtgørelsen har til formål at sikre Mariager Fjord som raste-, fouragerings- og yngleområde for vandfugle. Desuden har Mariager Fjords betydning som levested for vandfugle medført, at den ydre del af fjorden samt tilstødende dele af Kattegat er udpeget som såkaldt EF-fuglebeskyttelsesområde. Danmark har dermed en særlig forpligtigelse til at passe godt på naturområdet og beskytte stedets fugleliv. Området er 2194 ha stort, hvoraf langt hovedparten er søterritorie.
Den lysbugede knortegås, der yngler på Svalbard, opholder sig periodevis i området fra september til marts. Der er tale om næsten hele verdensbestanden på ca. 5.000 gæs, som i denne periode, alt afhængig af vejret, veksler mellem Lindisfarne i England og Mariager Fjord, hvor de "tanker op" til den kommende ynglesæson.
Jagt, færdsel og brætsejlads er forbudt i bestemte områder og perioder, både på land og til vands. Området administreres af Naturstyrelsen Kronjylland.
Bekendtgørelsen har til formål at sikre Nibe- og Gjøl Bredning som raste-, fouragerings- og yngelområde for vandfugle. Området er udpeget i henhold til Ramsar-konventionen og er dermed også EF fuglebeskyttelsesområde. Dette forpligtiger os til at passe særlig godt på naturområdet og beskytte stedets fugleliv. Reservatordningen har bevirket, at området har udviklet sig til den vigtigste lokalitet for pibeand i Danmark, idet der undertiden raster over 20.000 fugle i træktiden om efteråret.
Der er indført jagtforbud i et ca. 20 km 2 stort område i Gjøl Bredning. For at beskytte kystfuglene, når de har æg og unger, er der færdselsforbud på øer og holme i perioden fra 1. april til 15. juli. Desuden er der forbud mod brætsejlads i ålegræsbevoksningerne.
Reservatet er 9200 ha stort og administreres af Naturstyrelsen Thy.
Bekendtgørelsen har til formål at sikre Skarrehage Vildtreservat som yngle-, raste- og fourageringsområde for vandfugle, da området gæstes, i træktiden forår og efterår, af et stort antal trækfugle, både vadefugle og andefugle. Derfor er jagt, færdsel og sejlads reguleret i forskellige områder. Læs mere i bekendtgørelsen nedenunder.
Reservatet dækker 230 ha, og omfatter både hav, søer, strandeng, skov og landbrugsjord. Området administreres af Naturstyrelsen Thy.
Ulvedybet Vildtreservat er en inddæmmet, lavvandet brakvandsfjord der ligger mellem de tidligere limfjordsøer Øland og Gjøl. En vejdæmning med sluse afspærrer Ulvedybet fra Limfjorden. Ulvedybet og Gjøl Bredning supplerer hinanden som vigtige fuglebeskyttelsesområder for vandfugle. Ulvedybet er kendt for at være en betydningsfuld raste- og ynglelokalitet. Blandt ynglefuglene ses ofte klyde og grågås, som begge har været i fremgang de seneste år. Bekendtgørelsen skal sikre beskyttelse af fuglelivet.
Jagt, fiskeri og færdsel er forbudt i dele af området.
Reservatet dækker 812 ha, hvoraf de 217 ha er offentligt ejede landarealer og administreres af Naturstyrelsen Thy.
Vejlerne er udlagt som et videnskabeligt reservat for pattedyr og fugle. Jagt, indsamling af fugleæg, fiskeri og færdsel er reguleret. Desuden er Vejlerne omfattet af internationale beskyttelsesaftaler om globale vådområder (Ramsar-konventionen) og om fugle- og habitatområder i EU (Natura 2000).
Vejlerne rummer i dag Danmarks største, ynglende bestande af bl.a. grågås, rørdrum, atlingand, plettet rørvagtel, vandrikse, klyde, sortterne og skægmejse. Reservatet er desuden et af de få steder i landet, hvor man kan se skestork og dværgmåge. Om efteråret er Bygholmengen landets største overnatningsplads for traner.
Reservatet dækker 5.428 ha, hvoraf ca. halvdelen er landjord. Størstedelen af arealet ejes af Aage V. Jensens Fonde. Henvendelse ang. reservatbekendtgørelsen henvises til Naturstyrelsen Thy.
ekendtgørelsen har til formål at sikre søterritoriet og landarealer ved Voerså og Stensnæs som raste- og fourageringsområde for vandfugle. Voerså-Stensnæs er en del af det EF-fuglebeskyttelsesområde, der er udpeget i Aalborg Bugt mellem Lyngså i nord og Dokkedal syd for Limfjorden.
Området er af international betydning for lysbuget knortegås, gravand, ederfugl, sort-and og fløjlsand samt betydningsfuld for mørkbuget knortegås, pibeand, krikand og flere vadefugle bl.a. almindelig ryle, hjejle, strandhjejle og rødben.
Derfor er jagt, færdsel og sejlads reguleret, i bestemte perioder, i visse delområder.
Reservatet omfatter 656 ha, heraf er 235 ha landarealer og administreres af Naturstyrelsen Kronjylland.