132 kV kabelanlæg fra Spanager til Orehoved

Der etableres en ny 132 kV kabelforbindelse fra Spanager højspændingsstation på Midtsjælland til Orehoved højspændingsstation på Falster. Derudover etableres der tre nye højspændingsstationer øst for Haslev, nord for Vordingborg og ved Orehoved, som kabelforbindelsen tilkobles.

Kort om projektet

Baggrunden for projektet er den stigende produktion af vedvarende energi i Danmark. I de kommende år forventes en væsentlig udbygning, især af solcelleanlæg. Lolland, Falster og Sydsjælland er nogle af de områder, hvor Energinet oplever stor interesse for at tilslutte vedvarende energi til transmissionsnettet. Forbruget i området forventes dog ikke at stige i samme størrelsesorden. Derfor er det nødvendigt at udbygge transmissionsnettet, så nettet kan transportere strømmen videre til andre landsdele, hvor der er brug for den.

Det samlede anlæg består af følgende elementer:

  • Etablering af 132 kV kabelforbindelse (dobbelt kabelforbindelse) mellem højspændingsstation Spanager og højspændingsstation Haslev Øst.
  • Etablering af 132 kV kabelforbindelse (enkelt kabelforbindelse) mellem højspændingsstation Haslev Øst og højspændingsstation Vordingborg Nord.
  • Etablering af 132 kV kabelforbindelse (dobbelt kabelforbindelse) mellem højspændingsstation Vordingborg Nord og højspændingsstation Orehoved over Storstrøm.
  • Etablering af nye højspændingsstationer ved Haslev Øst, Vordingborg Nord og Orehoved.
  • Fjernelse af udtjent luftledningsanlæg samt partiel kabellægning mellem stationerne Spanager, Haslev og Fensmark
  • Fjernelse af eksisterende 132 kV stationer ved Haslev og Orehoved.
Oversigtskort over projektet

Man kan læse mere om projektet på Energinets hjemmeside ved at følge nedenstående link.

Energinets hjemmeside om projektet

Da Energinet er et statsejet selskab, er Miljøstyrelsen myndighed for miljøvurderingen af hele projektet.

Miljøvurderingen bygger på en miljøkonsekvensrapport, som bygherre (Energinet) skal aflevere til Miljøstyrelsen. Miljøkonsekvensrapporten skal beskrive projektets påvirkninger på en lang række miljøparametre, og hvad der gøres for at undgå eller mindske eventuelle væsentlige skadelige virkninger. Energinet skal udarbejde en miljøkonsekvensrapport, inden Miljøstyrelsen kan afgøre, om der kan gives tilladelse til projektet.

Information om den igangværende miljøvurdering af projektet vil løbende være tilgængeligt på denne side.

 

Proces og status (opdateret den 21. marts 2024)

Afgrænsning

 

Idéfasen

Miljøstyrelsen har igangsat høringsprocessen i 1. offentlighedsfase (13. november – 11. december 2023).