Projekt om effekter af menneskeskabte fysiske forstyrrelser
Miljøstyrelsen har gennemført et projekt om effekter af f.eks. klapning, råstofindvinding og fiskeri med bundslæbende redskaber på frigivelse af næringsstoffer fra havbunden.
Miljøstyrelsen har gennemført et projekt om miljøeffekter af menneskeskabte fysiske forstyrrelser af havbunden, som f.eks. klapning, råstofindvinding og fiskeri med bundslæbende redskaber. Projektet har skabt et samlet overblik over eksisterende forskningsbaseret viden om miljøeffekter af menneskeskabte fysiske forstyrrelser af havbunden, med fokus på frigivelse af næringsstoffer.
Projektet fandt kun godt 50 relevante internationale studier om sammenhæng mellem menneskeskabt fysisk forstyrrelse af havbunden og en eventuel næringsstoffrigivelse. Men ud af de godt 50 studier blev der identificeret relativt mange, 43 studier, som viste, at fysisk forstyrrelse kan medføre en øget næringsstoffrigivelse til havet. Den mængde af næringsstoffer, der potentielt frigives fra en konkret aktivitet, afhænger af en række forhold som bl.a. lokale ilt- og temperaturforhold.
Projektet peger dog på manglende viden om hvilke forhold ved de fysiske aktiviteter, som har betydning for næringsstoffrigivelsen, samt manglende viden om sediment- og miljøforhold, som påvirker selve frigivelsen af næringsstoffer. Projektet foreslår derfor, at der udvikles en standardiseret metode til at vurdere af næringsstoffrigivelsesrater ved fysiske forstyrrelser af havbunden (”rystemetoder”); en metode der vil kunne ligge til grund for forvaltningen af vandmiljøet, både ved miljøvurderinger og klapsager.
Link til rapport "Frigivelse af næringsstoffer ved forstyrrelse af havbunden"
Fakta
I Danmark har vi mange øer, fjorde og bugter. Kysterne indgår derfor som en væsentlig del af det danske landskab og Danmark er omkranset af godt 8.750 km kystlinje. Havet og kysten rummer store værdier både kommercielt og rekreativt. Et rent havmiljø er grundlag for en god natur, et godt miljø og den biologiske mangfoldighed i havet.