Nødområder

Planer for nødområder

Der er udpeget nødområder for skibe med behov for assistance i de danske farvande. Nødområder er områder, som skibe med behov for assistance kan bruge i situationer med risiko for forurening eller af hensyn til sejladssikkerheden. De udpegede områder fremgår af bekendtgørelse nr. 875 af 27. juni 2016 om nødområder og planer herfor.

Der er i alt udpeget 21 nødområder:

  • 13 af nødområderne er havne og områder til brug ved situationer, hvor der er høj risiko for foru-rening. Disse områder omfatter: Bøtø Øst, Esbjerg Havn, Frederikshavn Havn, Grenå Havn, Hanstholm Havn, Hirtshals Havn, Kalundborg Havn, Københavns Red, Langelandsbælt Syd, Lindholm Terminal, Rønne Havn, Thyborøn Havn og Ålbæk Bugt.
  • De resterende 8 nødområder er områder til brug ved situationer, hvor der er en lav risiko for forurening. Disse områder omfatter: Agersø Sund Nord, Kalundborg Fjord, Køge Flak Øst, Pakhusbugt Anholt, Romsø Syd, Tejn Bugt, Tragten og Vang Pier.

Der er udarbejdet 16 planer for de 21 nødområder, hvoraf nogle planer dækker over flere områder. Dette kan være grundet nødområdernes nære beliggenhed og som følge af, at de sammenhørende nødområder administreres af de samme beredskabsmyndigheder.

Planerne skal først og fremmest anvendes af Værnsfælles Forsvarskommando, der har ansvaret for beredskabet til søs. Planerne vil blive ajourført ved Miljøstyrelsens foranstaltning.

Udpegningen af nødområderne er sket i henhold til artikel 20 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/59/EF af 27. juni 2002. Direktivet er ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/17/EF af 23. april 2009.