Hvor må man samle?
Som udgangspunkt er al jord ejet af nogen i Danmark, og hvis man vil tage sand eller sten fra en strandbred, skal man have tilladelse af ejeren.
Men mange strande er ejet af det offentlige, fx Naturstyrelsen, og her har styrelsen allerede på forhånd givet lov til, at du må tage mindre ting og mindre mængder sand med hjem. En tommelfingerregel er, at man må tage det med, som man kan fragte uden brug af hjælpemidler - i den forbindelse er en spand ikke et hjælpemiddel.
Ude i vandet
Hvis du vil være sikker på, at du må tage mindre ting som sand, sten og skaller med hjem, kan du gå ud i vandet. Så snart du er uden for "højeste daglige vandstandslinje" er du på "Søterritoriet", der ejes af staten. Her kan du så "fiske" souvenirs. Inden for højvandslinjen tilhører grunden den, der ejer jorden inden for strandbredden, så her gælder den private ejendomsret.
Klitter
Man må ikke tage noget med hjem fra klitter, heller ikke fra Naturstyrelsens klitplantager.
Hvad må man samle?
Større mængder
Hvis du vil fjerne materiale i større omfang, skal du - udover at spørge ejeren - rette henvendelse til kommune, Naturstyrelsens lokale enhed eller kystdirektoratet. Her kan du få at vide, om det er nødvendigt at søge tilladelse efter regler i Naturbeskyttelsesloven og/eller Råstofloven.
For egentlig gravning af sand og sten gælder reglerne om råstoflovens regler om indvinding på land.
Som eksempler på steder, hvor det vil være uheldigt at fjerne materialer kan nævnes strande, hvor Naturstyrelsen eller andre tilfører sand for at forbedre badestranden. Eller de steder langs Vestkysten, hvor Kystdirektoratet indpumper og tilkører store mængder sand for at sikre kysten. Endvidere må klitter på grund af sandflugtsfaren ikke ødelægges.