Viden om blyfri ammunition

Bly fra jagtammunition kan forgifte vilde dyr og hele økosystemer og udgør desuden en sundhedsrisiko for mennesker, der spiser vildt nedlagt med blyammunition. Derfor bliver blyholdig centraltændt riffelammunition forbudt til jagt og regulering i Danmark fra den 1. april 2024. 

Beslutningen om at forbyde blyammunition bygger på forskningsbaseret viden om blys indvirken på miljøet og på menneskers og dyrs sundhed og på grundige undersøgelser af de blyfrie alternativer. 

Der er stor forskel på de forskellige typer blyfri ammunition, og det er vigtigt at finde den type, som passer bedst til din riffel og din jagt. 

Danmarks Jægerforbund har gennemføret en omfattende test i Oksbøl sammen med Sektion for direkte skydning ved Danske Artilleriregiments Sikkerhed- og Ballistikafdeling. I testen indgik 18 patrontyper. Der blev lavet hastigheds- og præcisionsmålinger samt skudt i gelatineblokke på henholdsvis 100, 200 og 300 meters afstand.

Læs mere om afprøvningen og resultaterne på Jægerforbundets hjemmeside

Forskningsbaseret viden om bly og blyfri ammunition

Fra kuglevægt til anslagsenergi

Fra 1. april 2024 er der ikke længere krav til kuglevægten af riffelammunition til jagt. Den blyfri riffelammunition til jagt på klasse 1- og 2-vildtarter bliver derimod defineret af kaliber og anslagsenergi (E100).

Læs mere om det i denne artikel af Nicholai Vigger Knudsen og Jacob Munkholm Jensen fra Danmarks Jægerforbund.