Bliv klogere på PFAS

På denne side kan få et kort overblik over hvad PFAS er, svar på ofte stillede spørgsmål, hjælp til at undgå PFAS samt et overblik over ansvarsfordelingen mellem myndigheder.

Ofte stillede spørgsmål

Undgå PFAS i forbrugerprodukter

Det er svært at undgå PFAS, men inden for nogle produktgrupper er det muligt at navigere uden om PFAS, eksempelvis udendørstøj og kosmetik. Du kan blandt andet kigget efter det officielle miljømærke Svanemærket, da der ikke må bruges PFAS i en række svanemærkede produkter. Flere grupper af PFAS er allerede forbudt i EU. Og der er nu lovgivning på vej fra EU, der skal sikre at så mange produkter som muligt er uden PFAS.

Reglerne forventes at gælde fra 2025/26 og kommer til at omfatte mange tusinde PFAS. Forslaget er et af de mest omfattende i EU’s historie og hvis det vedtages vil det blandt komme til at betyde, at der indenfor områder såsom forbrugertekstiler og kosmetiske produkter mm. ikke må anvendes PFAS. Du kan læse mere om den gældende og kommende regulering af PFAS.

Læs om, hvad du selv kan gøre for at undgå PFAS i forbrugerprodukter.

Lovgivning i Danmark og EU

Flere grupper af PFAS er igennem EU’s kemikalielovgivning blevet forbudt at bruge. Dette er stofgrupperne PFOS, PFOA og C9-C14 PFCA. Der arbejdes i øjeblikket på at begrænse brugen af PFHxA, PFHxS, alle PFAS i brandskum, samt brugen af PFAS i alle anvendelser. Du kan læse mere om, hvordan PFAS er reguleret på Miljøstyrelsens side om PFAS under "Fokus på særlige stoffer".

Ansvarsområder for

Nyheder om PFAS